Το καλοκαιρινό τουρνουά- θεσμός της επαρχίας Καρπάθου- Κάσου αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα στο e-magazine της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. 

Ο αθλητικός συντάκτης και συνεργάτης της Ε.Ο.Κ. (υπεύθυνος για τα Δωδεκάνησα) Μάκης Δούβαλης έγραψε τα εξής για το τουρνουά, που φέτος που θα ξεκινήσει στις 29 Ιουλίου και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το νησί.

Αναλυτικά:
«Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα να επιζητάς την επιστροφή σου, στην πατρίδα… Να περιμένεις το καλοκαίρι για να επιστρέψεις εκεί που αγαπάς και ενίοτε εκεί που μεγάλωσες και έζησες τα παιδικά σου χρόνια. Είναι αυτή η προσμονή που γίνεται μεγαλύτερη όταν συνδυάζεται με το… μπάσκετ. Με αυτό που επιθυμείς, που αγαπάς και θέλεις να παίξεις με τους φίλους σου, με τους συγχωριανούς σου και με αυτούς που κάποτε μοιραζόσασταν τα ίδια όνειρα.

Ο πρόλογος για όλα αυτά ανήκει στο τουρνουά μπάσκετ που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι (ολοκληρώνεται πριν τις 15 Αυγούστου) στην Κάρπαθο και αποτελεί τόπο συνάντησης για όλους τους Ελληνοαμερικάνους που έχουν καταγωγή από το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου.

Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι διεξάγεται το τουρνουά του νησιού, στο οποίο παίρνουν μέρος αθλητές που έχουν καταγωγή από την Κάρπαθο και παίζουν με τη φανέλα της ομάδας του χωριού τους. Όλυμπος, Απέρι, Σπόα, Μεσοχώρι και Μενετές, συμμετέχουν στο καλοκαιρινό τουρνουά και ζουν κάθε στιγμή με πάθος και ένταση.

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου είναι κάτι μοναδικό και αποδεικνύει την αγάπη για το μπάσκετ, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας.

Από το 2009 και κάθε χρόνο διεξάγεται το τουρνουά μπάσκετ της επαρχίας Καρπάθου-Κάσου, που διοργανώνει ο “Πρωτέας” Απερίου στο νεότευκτο κλειστό του γυμναστήριο, σε συνεργασία με το τμήμα αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου.

Πρόκειται για την ετήσια «γιορτή» του μπάσκετ στην Κάρπαθο, στην οποία συμμετέχουν τα χωριά του νησιού, με την παρουσία πολλών Ελληνοαμερικάνων (με καταγωγή αποκλειστικά από την Κάρπαθο), που έρχονται κάθε καλοκαίρι και για το λόγο αυτό στο νησί.

Όπως είναι εύλογο, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, οι κερκίδες γεμάτες και παραμονές του… 15Αύγουστου κάθε χρόνο αναδεικνύονται οι νικήτριες ομάδες.

Δεν είναι υπερβολή αυτό που θα πούμε, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες ζουν και αναπνέουν για το καλοκαιρινό τουρνουά μπάσκετ, που αποτελεί πλέον θεσμό για την Κάρπαθο.

Παράλληλα με τις διακοπές τους και τα καλοκαιρινά μπάνια, οι συμμετέχοντες παίζουν μπάσκετ σχεδόν κάθε μέρα, ο κόσμος γεμίζει ασφυκτικά το γήπεδο και ένα ολόκληρο νησί ζει και αναπνέει για τα παιχνίδια.

Άλλωστε το μπάσκετ παίζεται παντού, στην μαγευτική και… ορεινή Κάρπαθο το αγαπούν πολύ και η απόδειξη είναι η παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Δωδεκανήσου.

«Ψυχή» της διοργάνωσης στην Κάρπαθο είναι ο πρόεδρος του “Πρωτέα” Απερίου, Νίκος Αλεξιάδης, ο οποίος δίνει κάθε καλοκαίρι τον καλύτερο του εαυτό, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά στο τουρνουά-θεσμός για την επαρχία Καρπάθου-Κάσου.

Παρακάτω το link που έχει δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.basket.gr)
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  

MAKHΣ ΔΟΥΒΑΛΗΣ 12sports.gr