Τιμήθηκε ο συμπατριώτης μας δάσκαλος Ηλίας Διακολιός

Πανηγυρικός ήταν ο εορτασμός της 40ης επετείου από την ίδρυση του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Ο Προμηθεύς” που έλαβε χώρα την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο “Terrace on the Park” στο Κουίνς, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου και του υφυπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Δρ. Θεοδόση Πελεγρίνη.

Στο τιμητικό γεύμα παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου, αρκετοί ιερείς, δάσκαλοι και εκπρόσωποι από κοινότητες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ"

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου “ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ”

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Μαρία Μακεδών και όλοι οι πρώην πρόεδροι του “Προμηθέα”, Κωνσταντίνος Παρθένης, (1975-76, ’77-’79 & ’92-’94), Ηλίας Διακολιός (1976-77), Ιωάννης Μαρκόπουλος (1979-81), Δρ. Ιωάννης Σιόλας (1981-83, ’88-’90), Τιμολέων Κόκκινος (1983-85), Ιωάννης Τάκας (1985-86), Αθηνά Κρομμύδα (1986-88, ’90-’92), Γεώργιος Κανελλόπουλος (1994-96), Δρ. Ανδρέας Ζαχαρίου (1996-98), Ελένη Γαλλίδη (2000-02), Ειρήνη Δήμα (2003-05), Στέλλα Κοκόλη (2005- 07), Απόστολος Φούντας (2007-09), Βασιλική Φιλιώτη (2009-13) και Δημοσθένης Τριανταφύλλου (2013-16).

Στο καλωσόρισμά του ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης αναφέρθηκε στην 40ετή πορεία και τους αγώνες του Συλλόγου και στην αφοσίωση των εκπαιδευτικών στο έργο τους, τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις νεότερες γενιές των ομογενών, παρά τους πενιχρούς μισθούς και τα όποια προβλήματα εμφανίζονται στο διάβα τους.

Ο Δάσκαλος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου ‘ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ” κ. Ηλίας Διακολιός, από το Σπόα Καρπάθου, δέχεται τιμητικό έπαινο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα κ. Δημήτριο και τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, από την Βωλάδα Καρπάθου.


Στην εκδήλωση για τα 40χρονα του Συλλόγου “ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ” προσεκλήθη και ο συμπατριώτης μας από τη Βωλάδα κ. Γιάννης Σακελλάρης,,ο οποίος είναι chairrman του Pangregorian και εσυνοδεύετο από δεκαμελή επιτροπή. Στη φωτό διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ.:Γιώργος Σιαμπούλης,Γιάννης Σακελλάρης και ο γιατρός Νίκος Δ. Παναγιώτου από το Απέρι.

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας Δρ. Θεοδόσης Πελεγρίνης συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής πολιτείας για τον εξόχως σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στο θέμα της Ελληνικής Παιδείας στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία με την αποστολή 800 εκπαιδευτικών ετησίως στα Ελληνικά σχολεία ανά τον κόσμο, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί πλέον το κράτος, αυτή τη στιγμή, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όπως το έκανε στο παρελθόν, σημειώνοντας πως οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο πώς “η Ομογένεια θα μπορεί να παράγει η ίδια τους εκπαιδευτικούς τους οποίους χρειάζεται”.

Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα λόγω της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, αλλά και για πρώτη φορά Υφυπουργού Παιδείας από την Ελλάδα, ο οποίος αναγνώρισε μάλιστα το έργο των τιμώμενων, την προσφορά του “Προμηθέα”, αλλά και της Εκκλησίας.

“Οι ρίζες της γενιάς μας, η αγάπη μας για την γλώσσα μας και την κληρονομιά μας και η εκτίμησή μας για το ιεραποστολικό και εθνωφελές έργο που επιτελούν οι Απόστολοι του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, οι Δάσκαλοι μας, είναι οι αόρατες ψυχικές δυνάμεις που μας έφεραν όλους μαζί εδώ σήμερα για να συνεορτάσουμε”, επισήμανε ο κ. Τριανταφύλλου. Ενώ κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του “Προμηθέα” στάθηκε στα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα, με κύρια το συνταξιοδοτικό και την δημιουργία Παιδαγωγικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, θέμα για το οποίο έχει ήδη συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή.

«Ορισμένα προβλήματα έχουν λυθεί, όπως τα σχολικά βιβλία, τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνουν και τα δύο Γραφεία της Αρχιεπισκοπής κάθε χρόνο. Δεν έχουν λυθεί το συνταξιοδοτικό, η μερική αναγνώριση των ωρών διδασκαλίας των απογευματινών σχολείων και το Παιδαγωγικό Κέντρο εδώ στη Νέα Υόρκη, για την προετοιμασία, εκπαίδευση και πιστοποίηση προσοντούχων ομογενειακών δασκάλων».

Ο πρόεδρος του «Προμηθέα» παρουσίασε το όραμα και σχέδιο του συλλόγου, για την ελληνική παιδεία και τους δασκάλους.

Παράλληλα ο κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε ένα τρίπτυχο σχέδιο για τη δημιουργία παιδαγωγικού κέντρου σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που θα προετοιμάζει ομογενείς δασκάλους.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής,τον υφυπουργό Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Γιάννη Σακελλάρη.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής,τον υφυπουργό Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Γιάννη Σακελλάρη.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

“Ο χώρος της Παιδείας δεν είναι απλώς σημαντικός, είναι ιερός”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, τονίζοντας πως ο τίτλος του διδασκάλου, από την ώρα που ήταν κύριος τίτλος του Θεού που έγινε άνθρωπος, εγκαθίδρυσε το δάσκαλο ως κάτι το μοναδικό.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Παιδείας, χαιρέτισε το όραμα, το πάθος και την ένταση με την οποία εργάζεται ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου και συνεχάρη την κ. Μακεδών, η οποία “δε σταματά να δουλεύει και να προσπαθεί να προωθήσει τα θέματα της Παιδείας”, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς που διετέλεσαν πρόεδροι του “Προμηθέα”.

Αναφερόμενος τέλος στις δυνατότητες που έχει η Ομογένεια και με αφορμή μια έρευνα μεταξύ των εθνικών/θρησκευτικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, η οποία την κατατάσσει στη 2η θέση τόσο στο θέμα της μόρφωσης (τουλάχιστον ένα πτυχίο) με ποσοστό 47% όσο και εισοδήματος (πάνω από 100 χιλιάδες το χρόνο) με ποσοστό 45%, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι “πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο σε αριθμό και υπέροχο σε ποιότητα μορφωτικό υλικό που έχουμε”, παρατηρώντας πως “η Ομογένεια του 2016 δεν είναι η Ομογένεια του 1975, όταν ξεκίνησε ο Προμηθέας”.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για τα 40χρονα του “Προμηθέα”, ενώ το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκαν ο Γρηγόρης Μανινάκης και η Ορχήστρα Μικρόκοσμος με τη συμμετοχή και της σοπράνο Ολγας Ξανθοπούλου.