Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η παιδεία στην Κάρπαθο, ήταν το κτίριο του ΕΠΑΛ το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο για χρήση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα απογευματινές ώρες σε κοντέινερ, με πρωϊνά φροντιστήρια  κ.λ.π.

Ιδιαίτερα δύσκολο στην επίλυσή του θέμα, καθώς κατά τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα,  υπήρχαν οι εξής ιδιαιτερότητες:

  • Δεν υπήρχε στο περουσιολόγιο του Δήμου σαν ιδιοκτησία.
  • Το κτίριο ήταν αυθαίρετα χτισμένο σε χώρο πρασίνου.
  • Δεν υπήρχε  καμία μελέτη.

Μεθοδικά κι οργανωμένα, προχωρήσαμε στις παρακάτω ενέργειες :

  • Τακτοποιήσαμε το ιδιοκτησιακό του χώρου, μαζί με την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού πλήθους χωρών του Δήμου, οι οποίοι είτε δεν είχαν μεταγραφεί στο περουσιολόγιο του Δήμου,  είτε δεν γνώριζε καν ο  Δήμος ότι του ανήκουν.
  • Νομιμοποιήσαμε το αυθαίρετο του κτίσματος σε χρόνο μηδέν για τέτοιου είδους θέμα, επιτυγχάνοντας την ένταξη και των κτιρίων του Δήμου Καρπάθου  στην πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε για τη νομιμοποίηση των σεισμόπληκτων κτιρίων της Σάμου. Καθοριστική σε αυτό ήταν η συμβολή του Προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιαννικουρή καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημήτρη Σπανού. 
  • Αναθέσαμε, με απευθείας ανάθεση γιατί με αυτόν τον τρόπο αναθέτεις άμεσα, την υπηρεσία υποστήριξης των τεχνικών υπηρεσιών για την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας του κτιρίου.

Πρόκειται για μια από τις υπηρεσίες υποστήριξης για τις οποίες μας κατηγόρησαν πρόσφατα ότι σπαταλούμε άσκοπα τα χρήματα του Δήμου, χωρίς να γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται.

Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι οι αρχικές προσφορές που είχαμε για την εκπόνηση της μελέτης αυτής ήταν της τάξεως των 100.000,00 ευρώ και με ενδελεχή έρευνα αγοράς, όπως κάνουμε σε κάθε περίπτωση, την αναθέσαμε σε εταιρεία μηχανικών η οποία την ολοκλήρωσε με κόστος 25.000,00 ευρώ!!!

Αφού η μελέτη στατικής επάρκειας μας υπέδειξε ότι το κόστος επισκευής του κτιρίου δεν είναι απαγορευτικό (800.000,00 ευρώ) έπρεπε να εκπονήσουμε και δύο επιπλέον μελέτες, Η/Μ και Αρχιτεκτονική για να γίνει η πλήρης επισκευή του κτιρίου.

Η εκπόνηση των μελετών αυτών έπρεπε να γίνει άμεσα ώστε “να μην χάσουμε την ευκαιρία” όπως μας είπε επί λέξη ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος ανέλαβε και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

Τις εντάξαμε στην τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2021 αλλά με την ανωμαλία που είχαν προκαλέσει οι συνεχόμενες παραιτήσεις από την Οικονομική Επιτροπή, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.

Επίσης, η καθυστέρηση ψήφισης του Προϋπολογισμού, εξαιτίας και πάλι του μπλοκαρίσματος της Οικονομικής Επιτροπής, μας είχε “δέσει τα χέρια” για ένα τόσο σημαντικό θέμα, καθώς δεν μπορούσαμε να αναθέσουμε μια μελέτη ύψους 19.000,00 ευρώ όπως χρειαζόταν.

Σαν Δήμαρχος, κατόπιν ενεργειών μου και αξιοποίηση γνωριμιών, συντάχθηκε η σχετική μελέτη η οποία προσφέρθηκε δωρεάν στην ΚΤΥΠ.

Έτσι σε σχεδόν ενάμιση χρόνο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ολοκληρώσει όσα έπρεπε από τη μεριά μας,  ώστε το έργο της επισκευής του κτιρίου του ΕΠΑΛ να είναι έτοιμο για δημοπράτηση όπως διαβεβαιώνει η ΚΤΥΠ με το επισυναπτόμενο έγγραφο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την χρηματοδότηση του έργου ύψους 1.7 εκατομμυρίων ευρώ, την δημοπράτηση του οποίου θα αναλάβει η ΚΤΥΠ για να υλοποιηθεί με τον συντομότερο τρόπο.

Ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη ο οποίος δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του έργου και τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Γεώργιο Καραγιάννη ο οποίος στέκεται αρωγός στην υλοποίηση της δέσμευσης αυτής.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην τόσο σύντομη ολοκλήρωση διαδικασιών που, κανονικά, χρειάζονται χρόνια και βέβαια το σύνολο της τωρινής Δημοτικής Αρχής που “έβαλε πλάτη” υπό αντίξοες συνθήκες για την πρόοδο του νησιού μας.

Όλοι μαζί βάζουμε καθημερινά “πλάτη” για τον τόπο μας, λύνοντας προβλήματα τα οποία θα δώσουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον στα παιδιά μας και στους πολίτες μας. 

  Αυτή είναι η απάντηση μου και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε πρωτοφανείς συμπεριφορές που επιδιώκουν τη διάλυση, με κάθε μέσο, και προσπαθούν εσκεμμένα να μπλοκάρουν και τα μικρά και τα μεγάλα έργα, υποθηκεύοντας το μέλλον της Καρπάθου.     

  Κάρπαθος 03 Μάϊου 2022

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

 Ιωάννης Θ. Νισύριος

 

Όλοι μαζί βάζουμε καθημερινά “πλάτη” για τον τόπο μας, λύνοντας προβλήματα τα οποία θα δώσουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον στα παιδιά μας και στους πολίτες μας.

Αυτή είναι η απάντηση μου και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε πρωτοφανείς συμπεριφορές που επιδιώκουν τη διάλυση, με κάθε μέσο, και προσπαθούν εσκεμμένα να μπλοκάρουν και τα μικρά και τα μεγάλα έργα, υποθηκεύοντας το μέλλον της Καρπάθου.

Κάρπαθος 03 Μάϊου 2022

Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Ιωάννης Θεμ. Νισύριος