Η θέση της Δημοτικής Αρχής και ιδίως του Δημάρχου είναι η ίδια και παγιωμένη ως αίτημα από το 2019, όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πειραιά με την Κάρπαθο.

Τούτο αποδεικνύεται ευθέως συγκρίνοντας την με αριθ. πρωτ. 7891/22-10-2019 επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας με την εισήγηση που στάλθηκε.

Για το 2022 αποστείλαμε στον Δήμο Η.Ν. Κάσου τις προτάσεις μας, ούτως ώστε να συνταχθεί από κοινού μια νέα επιστολή, καθώς το σύμπλεγμα των νησιών μας έχει κοινές μεταφορικές επιδιώξεις και ανάγκες στην παραμεθόρια επικράτεια μας προς την κεντρική Ελληνική Πολιτεία.

Σας παραθέτουμε το συγκεκριμένο και επί της ουσίας ήδη παγιωμένα γνωστό σχέδιο της επιστολής-αιτήματος μας, που θα σταλεί εκ νέου με την ίδια συγκροτημένη συνέπεια από την πλευρά μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας με την συνυπογραφή και των δύο Δημάρχων, Καρπάθου και Κάσου.

Παρακαλώ, η αντιπολιτευτική κριτική που εμμονικά ασκείται να είναι καλόπιστη και ουσιώδης και όχι “αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση” σε κάθε ενέργεια της Δημοτικής Αρχής, αφού τέτοιες πρακτικές παρακωλύουν το έργο της ακόμα και για τα αυτονόητα που επιβάλλεται να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις και κοινές συνισταμένες από όλους μας.

 Κάρπαθος 07 Απριλίου 2022

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος

ΠΡΟΣ: 1. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΌ ΝΑΥΤ κ΄ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

2. κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΑΦΑΔΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤ κ΄ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

3. κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ Υ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟ ΓΓ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κ΄ ΝΑΥΤ. ΕΠΕΝΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟ

ΘΕΜΑ Βελτίωση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας Καρπάθου -Η.Ν. Κάσου.

Κύριε Υπουργέ, Κυριε Υφυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό για την υπάρχουσα ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών μας, αλλά και προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι επιβάτες από Πειραιά με προορισμούς την Η.Ν. Κάσο και την Κάρπαθο να είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν από 22 έως και 29 ώρες ακόμα για να φτάσουν στα νησιά μας.

Όπως καταλαβαίνετε η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού αυτού αποτελεί τεράστια ταλαιπωρία για τους ακρίτες μας και όχι μόνο.

Ενόψει δε της έναρξης της τουριστικής περιόδου η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού αυτού από μόνη της είναι ικανή να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή των νησιών μας ως τουριστικών προορισμών, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη γενικότερα και των δύο νησιών αφού κατά ένα μεγάλο ποσοστό βασίζονται στο τουρισμό.

Με μοναδικό σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν καλύτερης εξυπηρέτησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των νησιών μας, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις εξής προτάσεις με τους παρακάτω προτεινόμενους ενδιάμεσους λιμένες εξασφαλίζοντας έτσι την βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μας με τον Πειραιά:

1. Πειραιάς-Θήρα-Η.Ν.Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος και επιστροφή (με επιδότηση του τμήματος Θήρα-Η.Ν.Κάσος-Κάρπαθος).   

2. Πειραιάς-Θήρα-Σητεία-Η.Ν.Κάσος-Κάρπαθος-Χάλκη-Ρόδος και επιστροφή (με επιδότηση του τμήματος Σητεία- Η.Ν.Κάσος-Κάρπαθος-Χάλκη-Ρόδος).

3. Πειραιάς – Μήλος (ή Θήρα)-Ηράκλειο- Η.Ν. Κάσος-Κάρπαθος-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδος και επιστροφή (με επιδότηση του τμήματος Ηράκλειο-Ρόδος). 4. Ηράκλειο – Σητεία – Η.Ν.Κάσος-Κάρπαθος-Χάλκη-Ρόδος με ανταπόκριση δρομολογίου από Πειραιά [πλήρως επιδοτούμενο να εκτελείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με συχνότητα δύο (2) προσεγγίσεις τη χειμερινή περίοδο και τρεις (3) την θερινή].

Επιπλέον θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι, η δρομολόγηση για την εξυπηρέτηση της θερινής ακτοπλοϊκής γραμμής από Σητεία προς Ρόδο με τις ενδιάμεσες προσέγγισης των λιμένων Η.Ν. Κάσου, Καρπάθου και Χάλκης με νέας τεχνολογίας αξιόπλοα και γρήγορα πλοία (τύπου high speed) όπως τουλάχιστον έχει καταγραφεί τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσε και ευελπιστούμε ότι θα αποτελεί και για τα επόμενα χρόνια παράγοντα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των νησιών μας. Για το λόγο αυτό θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των συγκεκριμένων δρομολογίων.

Παρακαλούμε επίσης για την ενημέρωση μας σχετικά με την δική σας εξαγγελία που αφορά την υλοποίηση προγράμματος πράσινων συμβάσεων και την δρομολόγηση νέων πλοίων για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών αναγκών των νησιών μας με συμβάσεις 12ετίας.

Εσείς καλύτερα από όλους μας, γνωρίζετε ότι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία αποτελεί παράγοντα κομβικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των δύο νησιών μας και για το λόγο αυτό κρίνουμε αναγκαία και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, με την αποδοχή των παραπάνω προτάσεων αλλά και με την αποδοχή του αιτήματος μας για την προγενέστερη έναρξη των θερινών δρομολογίων του κοντοτάξιδου, Ηράκλειο-Σητεία-Η.Ν. Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος και επιστροφή, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και πριν την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Η.Ν Κάσου της 07ης Ιουνίου 2022 και για διάστημα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μετά την επέτειο του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της Καρπάθου την 5η Οκτωβρίου 2022.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου

Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νυσίριος