Σε συνέχεια  ενημέρωσης από την Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ) γνωστοποιούμε στους κατοίκους του νησιού  ότι εκδόθηκε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία», από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το Υπ.Α.ΑΤ ( https://cdn.agrotypos.gr/sites/default/files/inline-files/bio_0.pdf) καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί, να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 – «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014 – 2020

Σύμφωνα με την πρόσκληση η κατανομή των 490 εκατ. ευρώ έχει οριστεί ως εξής:

  • Επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες, 116 εκατ. ευρώ.
  • Επιλέξιμες μόνιμες καλλιέργειες, κηπευτικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 210 εκατ. ευρώ.
  • Επιλέξιμες εκτροφές βοοειδών και αιγοπροβάτων, 130 εκατ. ευρώ.
  • Επιλέξιμες κατεχόμενες κυψέλες και παραφυάδες, 34 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης ή ανά αριθμό κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων, για την περίπτωση των μελισσοσμηνών, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για και το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις του Μέτρου 11 επιθυμεί.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 25 Φεβρουαρίου 2022 (25/02/2022) έως και 31 Μαρτίου 2022 (31/03/2022) και ώρα 00:00

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν σε μία από τις προκηρυσσόμενες δράσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο

https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.

Η αίτηση στήριξης απευθύνεται στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) διαμέσου των περιφερειακών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την έδρα της εκμετάλλευσης, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην ΕΑΕ του 2021.

Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, παίρνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, παίρνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Η οριστικοποιημένη αίτηση στη συνέχεια εκτυπώνεται, υπογράφεται από τον υποψήφιο δικαιούχο και φυλάσσεται από τον ίδιο μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στο φάκελο του δικαιούχου. Ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά σε οποιοδήποτε έλεγχο του ζητηθεί.

Εάν κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης από τον υποψήφιο δικαιούχο προκύψει η απαίτηση για τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία ή διευκρινίσεις, αυτά υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ, ή σε έντυπη μορφή στις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.