Αν κάτι εμπεδώνουμε κάθε μέρα είναι η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, ο παραλογισμός, η έλλειψη συνεννόησης και η ασυνέπεια που μας χαρακτηρίζει σαν κράτος. Ένα κράτος που δεν ξέρει το δεξί του χέρι, τι κάνει το αριστερό.

Προσέξτε πώς ταλαιπωρούνται οι σχολικές μονάδες με τα οικονομικά τους και εν συνεχεία οι προμηθευτές τους και πάρτε μία γεύση πως όχι ανάπτυξη, αλλά ούτε το στοιχειώδες δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε:

Ο Δήμος Καρπάθου έχει δημιουργήσει εκ του νόμου τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η οποία λειτουργεί για λογαριασμό όλων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Καρπάθου. Αυτή επιχορηγείται από το κράτος με επιχορηγήσεις ανά τρίμηνο για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τις εισπράττει από το Δήμο και τις κατανέμει στα σχολεία. Για να εκταμιεύσει μία επιχορήγηση χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Τα ωραία αρχίζουν από εδώ: Η φορολογική ενημερότητα δεν εκδίδεται στο όνομα της Σχολικής Επιτροπής, αλλά στο όνομα του Προέδρου της που είναι Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας. Ο οποίος, θέλει δε θέλει, πρέπει να είναι εντάξει με τα φορολογικά του, γιατί αλλιώς τα σχολεία έχουν οικονομικά προβλήματα και ασυνέπεια σε όσους συνεργάζονται μαζί τους. Αυτός είναι ένας πρώτος παραλογισμός.

Δεύτερος παραλογισμός : Χρειαζόμαστε ασφαλιστική ενημερότητα. Για να την πάρουμε πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας στους μισθούς των επτά καθαριστριών και το ΙΚΑ. Μη φανταστείτε κανένα φοβερό ποσό. Περίπου 15.000,00€ μεικτά για 10 μήνες. Καθαρές αποδοχές από 90,00-200,00€ το μήνα για κάθε καθαρίστρια ανάλογα με τις αίθουσες κάθε σχολείου.

Μόνο που τη χρηματοδότηση δεν την έχει ο Δήμος Καρπάθου, αλλά το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Και ενώ οι συμβάσεις ξεκινούν από το Σεπτέμβριο, οι εγκρίσεις για το σχολικό έτος 2014-2015 δόθηκαν το Δεκέμβριο, οι εκταμιεύσεις γίνονται σταδιακά από τον Ιανουάριο και αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποδοθεί στα σχολεία οι πιστώσεις για Μάιο και Ιούνιο της περυσινής χρονιάς.

Πώς θα είμαστε συνεπείς στους ανθρώπους που καθαρίζουν με αντάλλαγμα ένα χαρτζιλίκι αντί για μισθό; Πληρώσαμε από τα αποθεματικά των σχολείων. Και βέβαια μας καταλογίστηκαν κάποια πρόστιμα βάσει της νομοθεσίας γιατί δεν είμαστε συνεπείς εντός διμήνου στις υποχρεώσεις μας. Στις υποχρεώσεις του κράτους προς εμάς η ασυνέπεια ξεπερνά το εξάμηνο, αλλά επικρατεί άλλη λογική. Αυτή που λέει «Τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου».

Τέλος πάντων φτάσαμε Νοέμβριο και καταφέραμε να μη χρωστάμε σε κανέναν. Μόνο που πληρώσαμε εκπρόθεσμα. Ποιος φταίει που πληρώσαμε εκπρόθεσμα. Προφανώς αυτός που είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση.Και ακόμη δεν έχει εξοφλήσει στο σύνολό του τις υποχρεώσεις του προς εμάς.

Και αφού πληρώσαμε από δικούς μας πόρους και περιμέναμε να ακούσουμε ένα ευχαριστώ που διευκολύναμε το κράτος, εισπράξαμε σαν Σχολική Επιτροπή ένα μικρό πρόστιμο (γιατί το κράτος θέλει λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους μεγαλοοφειλέτες) για να μη το ξανακάνουμε και να σκεφτούμε καλά πως πρέπει να γίνουμε μεγαλοοφειλέτες.

Τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μας καταλογισθεί ένα νέο μικρό πρόστιμο από το ΙΚΑ και να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα. Και ως τότε δε θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε 16.000,00€ για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων που και αυτά τα εισπράττουμε με καθυστέρηση. Επιχορηγήσεις που εκκρεμούν από το Μάιο του 2015.

Φανταστείτε μια επιχείρηση που αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους της και δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Θα την είχαν ξεσκίσει ή αν είχε ο ιδιοκτήτης κάποιο «τρόπο» θα τον παρακαλούσαν και θα του λέγανε να προβεί σε ρύθμιση.

Ενώ εμείς με 1.500,00 το μήνα μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, συνολικά για εφτά άτομα, πρέπει να ταλαιπωρούμαστε και να απολογούμαστε για πράξεις και παραλείψεις άλλων. Το κράτος κατηγορεί τους άλλους για αυτά που πρέπει το ίδιο να δίνει πρώτα το παράδειγμα. Ο ορισμός της υποκρισίας και του εμπαιγμού.

Αν καταλάβατε καλά, μας χρηματοδοτούν για να πληρώνουμε τις καθαρίστριες, μόνο που μας δίνουν τα χρήματα με καθυστέρηση. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε έγκαιρα και για το λόγο αυτό μας καταλογίζονται πρόστιμα και μη καταβολή ασφαλιστικής ενημερότητας. Αν πληρώσουμε από δικούς μας πόρους, κινδυνεύουμε να χρεωθούμε σαν μέλη της Σχολικής Επιτροπής τα ποσά σαν αδικαιολογήτως καταβληθέντα και να βρεθούμε κατηγορούμενοι, γιατί πρέπει πρώτα να περιμένουμε να εισπράξουμε τα τυχόν κονδύλια και μετά να εξοφλήσουμε καθυστερημένα τις εργαζόμενες.

Ας κάνουν υπομονή όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί μας. Περιμένουμε την ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτή που δεν έχουμε εξαιτίας άλλων. Κάναμε τηλέφωνα, κάναμε αιτήσεις, μαζέψαμε χαρτιά, παραστατικά και αποδείξεις που υποστηρίζουν το αίτημά μας, στείλαμε e-mail, στείλαμε fax, τα ακούσαμε, γιατί είναι μέρος του θεάτρου του παραλόγου και τώρα θα περιμένουμε.

Του χρόνου θα δανείζουμε εκ των προτέρων το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και θα πληρώνουμε εμείς αυτά που πρέπει αυτό να μας καταβάλλει έγκαιρα και θα αφήνουμε όλα τα άλλα απλήρωτα. Ο Δημήτρης, ο Μιχάλης, ο Ντίνος, ο Γιώργος ας περιμένουν. Το πολύ πολύ να μας κόψουν την πίστωση για να μην είναι αυτοί ασυνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις. Και τους λογαριασμούς των σχολείων θα τους πληρώνει ο κάθε Διευθυντής από την τσέπη του, όπως ήδη κάνουμε οι περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο.

Και ξανά στο μέλλον τα ίδια και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται…

Μόλις πήρατε μια μικρή γεύση της χώρας του απίθανου. Γιατί κάθε μέρα μαθαίνουμε να ζούμε με νέα παράλογα.

Το ότι μας αντιμετωπίζουν σαν επιχειρήσεις και όχι σαν σχολεία το θεωρώ απλά έλλειψη ευαισθησίας και κοινής λογικής.