Για την Kukla και την Kouzina μας

Η ιδέα για αυτό το ταξίδι ξεκίνησε με το πάθος μιας γυναίκας για την τέχνη της μαγειρικής. Αυτή η γυναίκα ήταν η μαμά μας, η Μαρία Χαλκιά – Σταϊκόπουλος, η οποία ονομάστηκε με αγάπη « Κούκλα », η ελληνική λέξη για την κούκλα, από εκείνους που ήταν πιο κοντά της.

Μαρία Χαλκιά – Σταϊκόπουλος

Η μαμά είχε την έμφυτη ικανότητα να πάρει πιάτα στο υψηλότερο δυναμικό τους, ένα ταλέντο που κληρονόμησε από  τη  μητέρα της, την Καλλιόπη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βωλάδα ένα χωριό στην πλαγιά ενός λόφου στο νησί της Δωδεκανήσου της Καρπάθου στην Ελλάδα. Η «κουζίνα» μας, η ελληνική λέξη για την κουζίνα, ήταν όπου γεννήθηκε ο θαυμασμός μας για υπέροχο φαγητό και μάθαμε να εκτιμούμε τον μοναδικό τρόπο της μαμάς μας με το μαγείρεμα, ελληνικό στυλ!

Γνωστή ως “Mary the Greek” για πάνω από τρεις δεκαετίες πάνω και κάτω από την Seventh Avenue της Νέας Υόρκης από τους περισσότερους κορυφαίους σχεδιαστές της βιομηχανίας μόδας με τους οποίους συνεργάστηκε – συμπεριλαμβανομένων των Halston, Carolyne Roehm, Vera Wang, Donna Karen, Carolina Herrera, Oscar de la Renta. Η Ρέντα και ο Όλεγκ Κασίνι – αλλά όσοι την αγάπησαν απλώς την ονόμασαν «Κούκλα».

Αρχικά απέδωσε αυτό το ψευδώνυμο σε όλα τα «κορίτσια» της, τις κυρίες με τις οποίες συνεργάστηκε, και τελικά έγινε και η κούκλα τους. Ήταν ένας όρος αγάπης που όλοι υιοθετήσαμε. Για εμάς, το “Kukla” ήταν ο δάσκαλός μας, η έμπνευσή μας και η πολύ αγαπημένη μαμά μας.

Ξεκινήσαμε να γράφουμε αυτό το βιβλίο μαγειρικής με τη μητέρα μας το 1997, αλλά, δυστυχώς, διαγνώστηκε με καρκίνο ένα χρόνο αργότερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς πριν από τη διάγνωσή της, ένα δυσοίωνο συναίσθημα μας ανάγκασε να μάθουμε όχι μόνο πώς να διαβάσουμε το ελληνικό της σενάριο, μια πρόκληση για να είμαστε σίγουροι, αλλά και να καταγράψουμε ποσότητες μέτρησης για τυπικούς όρους ελληνικής συνταγής όπως «μια χούφτα», «1 ποτήρι κρασί» ή «1 ποτήρι νερό» – το πιο τρομακτικό είναι «1 μικρό πλαστικό κύπελλο».

Χωρίς την ιδέα να το κάνουμε αυτό ένα απλό πράγμα, αυτές οι συνταγές θα ήταν αδύνατο να ξαναδημιουργηθούν. Σε ένα χρόνο μάθαμε όλα τα μυστικά της, που μας οδήγησαν σε ένα όραμα για ένα βιβλίο μαγειρικής… αυτήν βιβλίο μαγειρικής.

Παρόλο που η μαμά μας δεν επέζησε να το δει να ολοκληρώνεται, το όνειρο που γεννήθηκε στην κουζίνα του Μπρούκλιν Χάιτς πριν από πολλά χρόνια εξακολουθεί να ζει σε εμάς και στην εγγονή της Τζακλίν.

Είμαστε τέσσερις γενιές μαγείρων της KUKLA’S KOUZINA και μετράμε!

Η ιστορία της Καρπάθου, η πατρίδα των συνταγών μας, που χρονολογείται από το 2500 π.Χ., καταλήφθηκε από διάφορους πολιτισμούς – συμπεριλαμβανομένων των Μινωίων, των Μυκηναίων, των Φοινίκων, των Δωριέων, των Ρωμαίων, των Βενετών, των Οθωμανών και των Ιταλών – συνυφασμένοι για να σχηματίσουν αυτό που είναι τώρα γνωστή ως Καρπάθικη κουζίνα.

Αυτό το βιβλίο διαθέτει πάνω από 150 συνταγές που εξερευνούν αυτήν την ποικιλία γεύσεων και πολιτισμού, φέρνοντας τολμηρές αποχρώσεις σε αυτόν τον μεσογειακό ναύλο.

Αυτό είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε Ελληνικό ή Μεσογειακό βιβλίο μαγειρικής που έχει δημοσιευτεί, εξαιτίας της προσαρμογής αυτών των τροφίμων από τη μαμά μας που τα καθιστά πρωτότυπα.

Συνταγές για διακοπές, καθώς και κάθε μέρα, το κάνουν αυτό ένα βιβλίο μαγειρικής για όλες τις εποχές. KUKLA’S KOUZINA : A Gourmet Journey ~ Greek Island Style είναι δελεαστικό, νόστιμο, πλούσιο, ζωντανό, εμπνευσμένο και ταυτόχρονα ένα κομμάτι της εξελισσόμενης ιστορίας, μια δύναμη ανανέωσης της ζωής για τον αναγνώστη και ένα αιώνιο αφιέρωμα στα μαγικά ταλέντα της γυναίκας ποιος τα έκανε όλα δυνατά!

Για την συγγραφέα και την ομάδα Kelly Salonica Σταϊκόπουλος

Η Kelly Salonica Staikopoulos είναι η συγγραφέας και συντάκτης του KUKLA’S KOUZINA : A Gourmet Journey ~ Greek Island Style και η ερωμένη και blogger της ιστοσελίδας για το kuklaskouzina.com . Η Kelly είναι επίσης κοόρτη στο κανάλι μαγειρικής του Kukla’s Kouzina στο YouTube.

Η Kelly υπήρξε συνεισφέρων συντάκτης και συγγραφέας τροφίμων για περισσότερα από 15 χρόνια, συνεργαζόμενος με διάφορες εθνικές εκδόσεις, όπως το Ladies ‘Home Journal, το  Working Mother και το ReadersDigest.com. Έχει αναπτύξει συνταγές και γραπτά άρθρα τροφίμων για το  Woman’s World, το Ladies ‘Home Journal και το Ar-Richmond.com. Η Kelly είναι επίσης συγγραφέας ταξιδιών και ψυχαγωγίας των οποίων τα άρθρα έχουν εμφανιστεί στα  American Way, Country WeeklyLadies ‘Home Journal, Backstage.com, CountryStandardTime.com και Chef’s Edge (Chefs de Cuisine Association of America).

Τα καλλιτεχνικά ταλέντα της Kelly κληρονομούνται ξεκάθαρα από τη μητέρα της και προβάλλονται με περηφάνια στους πίνακες, τα σκίτσα της και φυσικά το στυλ φαγητού, μερικά από τα οποία θα εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής.

Έμαθε πώς να φτιάχνει ψωμί στην ηλικία των 10 ετών από τη θεία της Frances και το ψήσιμο έγινε αμέσως ένα από τα πάθη της Kelly. Έτσι, όταν ήρθε να φτιάχνω ψωμί, να διακοσμήσουμε ένα κέικ ή να τσακίσουμε μια πίτα για μια πίτα, της ανατέθηκε αυτό το καθήκον από το αφεντικό, μαμά!

Ως αποτέλεσμα, οι πιο απαιτητικές συνταγές που δημιούργησε και τελειοποίησε η Kelly εμφανίζονται μαζί με τις Kukla σε διάφορα κεφάλαια αυτού του βιβλίου. Η Kelly και η αδερφή της Joanne είναι ενθουσιασμένες για να τιμήσουν τη μαγειρική κληρονομιά της μητέρας τους και να μοιραστούν τις απίστευτες συνταγές τους για να το απολαύσουν όλοι.

Η Kelly είναι επίσης ηθοποιός και εμφανίστηκε πρόσφατα στο Person of Interest της CBS, The Crie ‘s, The Carrie Diaries και το επερχόμενο The Amazing Spider-Man 2.

Joanne Staikopoulos Marzella

Η Joanne Staikopoulos Marzella είναι δοκιμαστής συνταγών και προγραμματιστής για το KUKLA’S KOUZINA : A Gourmet Journey ~ Greek Island Style καθώς και ο διευθυντής της επιχείρησης. Η Joanne είναι επίσης κοόρτη στο κανάλι μαγειρικής του Kukla’s Kouzina στο YouTube.

Η Joanne είναι παντρεμένη με μια κόρη και δύο γιούς. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στον τομέα της διαφήμισης / μέσων όπου η πελατειακή της βάση περιελάμβανε τα Toys “R” Us, Tyco, Mattel, Milton Bradley και Pressman.

Πριν από δεκαοκτώ χρόνια, όταν εκείνος και ο σύζυγός της Βίνσεντ είχαν την κόρη τους, ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως μητέρα και πρότυπο για τη μικρή Ζακλίν Μαρία.

Η Joanne επικεντρώνεται τώρα στον εμπλουτισμό της ζωής του παιδιού της με τις ρίζες της ελληνικής κληρονομιάς της, από τις οποίες οι μαγειρικοί θησαυροί και οι αναμνήσεις της γιαγιάς της Mary είναι σίγουρα σημαντικό μέρος. Οι γιοι της Joanne, ο Matthew και ο Daniel, λατρεύουν την Kukla και πάντα αγκαλιάζονταν με το φαγητό. Ενώ και οι δύο απολαμβάνουν το φαγητό, ο Ντάνιελ το κάνει ένα βήμα παραπέρα κυλώντας τα μανίκια του και κτυπώντας μερικά ελληνικά πιάτα.

Η δημιουργική πινελιά της Joanne στην κουζίνα έχει βελτιώσει το KUKLA’S KOUZINA : A Gourmet Journey ~ Greek Island Style με την εφευρετική αναδημιουργία μερικών από τις συνταγές της Kukla, όπως οι γεμιστές ντομάτες και οι πιπεριές, σε χορτοφαγικές εκδόσεις / φακές που όλοι μπορούν να απολαύσουν, παρέχοντας παράλληλα μια σειρά από νόστιμες επιλογές νηστείας. Αρκεί να πούμε ότι, όταν τα πιάτα του Kukla βρίσκονται στο μενού του δείπνου, δεν υπάρχει άδεια θέση στο τραπέζι!

Ζακλίν Μαρία Μarzella

Η Jacqueline Maria Marzella είναι απόφοιτος της Young Chefs Academy στη Νέα Υόρκη, καθιστώντας την ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τη δοκιμαστική μας κουζίνα. Ο Jackie είναι κατώτερος κολέγιο, ανταγωνιστικός κολυμβητής και απολαμβάνει τη δράση, το χορό και το τραγούδι.

Ο Jackie μαγειρεύει μαζί με την Kelly και τη Joanne, και τους ενώνει επίσης ως κοόρτης στο κανάλι μαγειρικής του Kukla’s Kouzina στο YouTube. Υπάρχουν πολλά ελληνικά φαγητά Jackie αγαπά να κάνει, αλλά δύο ξεχωρίζουν στη λίστα της με τα αγαπημένα: ψωμί (γιαγιά Καλλιόπη για μας Χριστόψωμο συνταγή) και τα Χριστούγεννα τα cookies (μας Kukla της Φοινικιάς , Κουραμπιέδες και κουλουράκια).

Το ψωμί είναι αγαπημένο γιατί το ζυμώνει ενστικτωδώς σαν τη γιαγιά της από τότε που ήταν δύο ετών όταν του γνωρίστηκε η θεία της Κέλι (η οποία επίσης έμαθε την τέχνη της αρτοποιίας από τη θεία της, σε ηλικία 10 ετών): τα μπισκότα, επειδή ήταν ο επίσημος ξεφλουδιστής ζάχαρης και ψεκαστήρας καρυδιού από τα τέσσερα του – συν παίρνει πάντα το δικό της κομμάτι ζύμης για να κόβει και να διακοσμεί σε χριστουγεννιάτικα σχήματα, όπως αστέρια και καμήλες, όπως η μαμά και η θεία της έκανε στην ηλικία της.

Και δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχούμε για το υπερβολικό ψήσιμο – από τη στιγμή που η Τζάκι μπορούσε να μιλήσει φώναζε «COOKIES!» όποτε σβήνει ο χρονοδιακόπτης φούρνου… για να μην το ακούσουμε.

Η πρώιμη προπόνηση στην κουζίνα σε συνδυασμό με το να έρθετε μαζί για να μοιραστείτε αυτές τις οικογενειακές συνταγές μας ενστάλαξαν μια βαθιά εκτίμηση της κληρονομιάς μας και των έμφυτων ικανοτήτων του άλλου. Η συντροφικότητα, ο σεβασμός, η ομαδική εργασία και η αγάπη που σφυρηλατήθηκε σε αυτή τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση έχουν χτίσει τα θεμέλια στα οποία όλοι στηριζόμαστε για να μας κρατήσει γειωμένους καθώς προχωρούμε, διατηρώντας παράλληλα την κληρονομιά του Kukla μας ζωντανή!

Κukla’s Kouzina.


Επισκεφτείτε το  Kukla’s Kouzina  online και μοιραστείτε! Ακολουθήστε μας για διασκεδαστικές συμβουλές, ενημερώσεις για μελλοντικά συμβάντα και πληροφορίες δημοσίευσης.

KUKLA’S KOUZINA
A Gourmet Journey ~ Greek Island Style ©
Μια σειρά βιβλίων μαγειρικής με συνταγές της Καρπάθου από τη Μαρία Χαλκιά-Σταϊκόπουλου και την Καλλιόπη Χαλκιά.

Γράφτηκε, επεξεργάστηκε και δοκιμάστηκε από την Kelly Salonica Staikopoulos με την Joanne Staikopoulos-Marzella.

Βοηθός ελεγκτή συνταγών: Jackie Marzella


KUKLA’S KOUZINA
A Gourmet Journey~Greek Island Style©

A cookbook series featuring southern Greek-island recipes by Mary Halkias-Staikopoulos and Kalliope Halkias. Meze (Appetizers & Petite Plates) and Spreads & Dips, now on Amazon.

Written, edited, and tested by Kelly Salonica Staikopoulos with Joanne Staikopoulos-Marzella.
Assistant recipe tester: Jackie Marzella

The concept for this journey began with a woman’s passion for the art of cooking. That woman was our mom, Mary Halkias Staikopoulos, who was affectionately called “Kukla,” the Greek word for doll, by those closest to her. Mom possessed the innate skill to take dishes to their highest potential, a talent she inherited from her mother, Kalliope, who was born and raised in Volada, a hillside village on the Dodecanese island of Karpathos in Greece. Our “kouzina,” the Greek word for kitchen, was where our admiration for superb food was born and where we learned to appreciate our mom’s unique way with cooking, Greek island style!

Known as “Mary the Greek” for more than three decades up and down New York City’s Seventh Avenue by most of the fashion industry’s top designers she worked with—including Halston, Carolyne Roehm, Vera Wang, Donna Karen, Carolina Herrera, Oscar de la Renta, and Oleg Cassini—but those who loved her simply called her “Kukla.” She first bestowed this nickname on all her “girls,” the ladies she worked with, and she ultimately became their doll as well. It was a term of endearment that we all adopted. To us, “Kukla” was our teacher, our inspiration, and our much-adored mom.

We started writing this cookbook with our mother in 1997 but, unfortunately, she was diagnosed with cancer one year later. During that year before her diagnosis an ominous feeling compelled us to learn not only how to read her Greek script, a challenge to be sure, but also to record measurement amounts for typical Greek recipe terms like “a handful”, “1 wine glass” or “1 water glass”—the most daunting being “1 little plastic cup.” Without the insight to do this one simple thing, these recipes would have been impossible to re-create. In that one year we learned all her secrets, which directed us to a vision for a cookbook…her cookbook. Though our mom didn’t survive to see it completed, the dream that was born in our Brooklyn Heights kitchen so many years ago still lives on in us and in her grandchild, Jackie. We’re four generations of KUKLA’S KOUZINA cooks, and counting!

The history of Karpathos, the motherland of our recipes, which dates back to 2500 B.C., was occupied by various civilizations–including the Minoans, Mycenaeans, Phoenicians, Dorians, Romans, Venetians, Ottomans, and Italians—together they intertwine to form what is now known as Karpathian cuisine. This book features over 150 recipes that explore this diversity of flavors and culture, bringing bold nuances to this Mediterranean fare.

This is unlike any Greek or Mediterranean cookbook published, because of our mom’s customization of these foods making them first-time originals. Recipes for holidays, as well as every day, make this a cookbook for all seasons. KUKLA’S KOUZINA: A Gourmet Journey~Greek Island Style is enticing, delicious, rich, vibrant, inspiring, and at once a piece of evolving history, a life-renewing force for the reader, and an eternal tribute to the magical talents of the woman who made it all possible!

As Kukla always signed off her recipes, we wish you ​Kali orexi!

About the Author & Team Kelly Salonica Staikopoulos

Kelly Salonica Staikopoulos is the author and editor of KUKLA’S KOUZINA: A Gourmet Journey~Greek Island Style, and the website mistress and blogger for kuklaskouzina.com. Kelly is also a cohost on Kukla’s Kouzina’s YouTube cooking channel.

Kelly has been a contributing food editor and writer for more than 15 years, working with a number of national publications, including Ladies’ Home Journal, Working Mother and ReadersDigest.com. She has developed recipes and written food articles for Woman’s World, Ladies’ Home Journal, and ArrivedRichmond.com. Kelly is also a travel and entertainment writer whose articles have appeared in American Way, Country Weekly, Ladies’ Home Journal, Backstage.com, CountryStandardTime.com, and Chef’s Edge (Chefs de Cuisine Association of America).

Kelly’s artistic talents are clearly inherited from her mother and proudly displayed in her paintings, sketches, and of course food styling, some of which will be featured in this cookbook. She learned how to make bread at the age of 10 from her aunt Frances and baking immediately became one of Kelly’s passions. So when it came to making bread, decorating a cake, or jazzing up a piecrust for a pita, she was assigned that duty by the boss, Mom! As a result, the most-requested recipes that Kelly created and perfected appear alongside Kukla’s in various chapters of this book. Kelly and her sister Joanne are thrilled to honor their mother’s culinary legacy and to share their incredible recipes for everyone to enjoy.

Kelly is also an actress and has recently appeared on CBS’s Person of Interest, the CW’s The Carrie Diaries, and the upcoming The Amazing Spider-Man 2.

Joanne Staikopoulos Marzella

Joanne Staikopoulos Marzella is a recipe tester and developer for KUKLA’S KOUZINA: A Gourmet Journey~Greek Island Style  as well as the business manager. Joanne is also a cohost on Kukla’s Kouzina’s YouTube cooking channel.

Joanne is married with a daughter and two stepsons. She spent the bulk of her professional life as an Executive Vice President and Chief Financial Officer in the advertising/media field where her client-base included Toys “R” Us, Tyco, Mattel, Milton Bradley, and Pressman. Eighteen years ago, when she and her husband Vincent had their daughter, she embarked on a new career as mother and role model for little Jacqueline Maria.

Joanne’s focus is now on enriching her child’s life with the roots of her Greek heritage, of which her grandma Mary’s culinary treasures and memories are certainly an important part. Joanne’s stepsons, Matthew and Daniel, adored Kukla and have always embraced her way with food. While both enjoy eating, Daniel takes it one step further by rolling up his sleeves and whipping up a few Greek dishes of his own.

Joanne’s creative touch in the kitchen has enhanced KUKLA’S KOUZINA: A Gourmet Journey~Greek Island Style with her inventive recreation of some of Kukla’s recipes, such as Stuffed Tomatoes and Peppers, into vegetarian/Lenten versions that everyone can enjoy, while also providing a number of tasty fasting options. Suffice it to say, when Kukla’s dishes are on the dinner menu, there isn’t an empty seat at the table!

Jacqueline Maria Marzella

Jacqueline Maria Marzella is a graduate of the Young Chefs Academy in New York, making her a valuable asset to our test kitchen. Jackie is a college junior, a competitive swimmer, and enjoys acting, dancing, and singing.

Jackie cooks alongside Kelly and Joanne, and also joins them as a cohost on Kukla’s Kouzina’s YouTube cooking channel. There are many Greek foods Jackie loves to make but two stand out on her list of favorites: bread (our Grandma Kalliope’s Christopsomo recipe) and Christmas cookies (our Kukla’s Finikia, Kourambiedes, and Koulourakia). The bread is a favorite because she has been instinctively kneading it like her Grandma Mary since she was two years old when introduced to it by her aunt Kelly (who also learned the art of bread-making from her aunt, at the age of 10); the cookies because she has been our official sugar-duster and nut-sprinkler since she was four—plus she always gets her own piece of dough to cut out and decorate in Christmas shapes, such as stars and camels, just like her mom and aunt did at her age. And we never have to worry about over-baking—from the moment Jackie could speak she’s been shouting out “COOKIES!” whenever the oven timer goes off…just in case we didn’t hear it.

Early training in the kitchen combined with coming together to share in the making of these family recipes have instilled in us a deep appreciation of our heritage and of one another’s innate abilities. The camaraderie, the respect, the teamwork, and the love forged in this longstanding family tradition have built the foundation on which we all rely to keep us grounded as we move forward, while keeping our Kukla’s legacy alive!

Κukla’s Kouzina.


Visit Kukla’s Kouzina online and share! Follow us for fun tips, updates on future events, and publishing information.

Copyright © 2013-2021 Kukla’s Kouzina: A Gourmet Journey~Greek Island Style / The Naked Truth About…Greek Cooking!

Web design by Kelly Salonica Staikopoulos