5η Οκτώβρη 2015

5η Οκτώβρη 2015

ΣΤΙΣ ΜΕΝΕΤΕΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η 71η Επέτειος της “5ης Οκτωβρίου 1944″ στις Μενετές Καρπάθου, από όπου ξεκίνησε η Επανάσταση της Καρπάθου, ανοίγοντας την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Καρπάθου.

Στην πανηγυρική δοξολογία που έγινε στην Παναγία του Ιερού Βράχου των Μενετών χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Μιλτιάδη Μαντινάου που εκπροσωπούσε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.Δημήτριος Γάκης, κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, ο πρώην υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Φλεβάρης, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο πρώην Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Ιωαννίδης, ο Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου κ. Ιωάννης Μηνατσής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τούμα, ο Αντιπρόεδρος κ.Νικόλοας Σπανός, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Κοσμάς, κ. Γεώργιος Νισύριος και Μιχαήλ Σπανός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Εμμανουήλ Τσέρκης, Εμμανουήλ Σαΐτης, Φωτεινή Φράγκου και Γεώργιος Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Κ.Ο.Π.Α.Π. κ. Γεώργιος Βασιλαράκης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Σοφία Σακέλλη, ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας κ. Μιχαήλ Τσαμπουνιεράκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων Μενετών κ. Γεώργιος Σπανός, Απερίου κ. Αλέκος Μικροπαντρεμένος και Αρκάσας κ.Μηνάς Χουβαρδάς, ο πρώην Κοινοτάρχης Μενετών κ.Σταμάτης Σπανός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πηγαδίων κ.Ιωάννης Γεραπετρίτης, ο Φρούραρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Βάσος, ο Διοικητής Ναυτικού Παρατηρητηρίου κ.Κωνσταντίνος Σμερνής, η Λιμενάρχις κ. Ευανθία Κασσωτάκη, ο υποδιοικητής Αστυνομικού Τμήματος κ.Παναγιώτης Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Κωνσταντίνος Τσατσαρώνης, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών κ.Νικόλαος Χρυσοχόος, η Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας κ.Ανίτα Χήρας, ο πρώην Διευθυντής του Ενιαίου Λυκείου Απερίου κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο πρώην Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου κ. Νικόλαος Ανδρέου και πλήθος συμπατριωτών μας απ’ όλα τα χωριά της Καρπάθου. Τελετάρχης ορίστηκε από το Δήμο Καρπάθου ο δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου κ.Θεοχάρης Σπανομανωλής. Τον πανηγυρικό εκφώνησε η νέα Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου κ. Καλλιόπη Ιωαννίδου, η οποία ανέπτυξε τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις ημέρες εκείνες στον ιερό βράχο των Μενετών και στα υπόλοιπα χωριά με σαφήνεια και ακρίβεια. Στην ομιλία της έστειλε το μήνυμα ότι οι Καρπάθιοι, όταν είναι ενωμένοι και αδελφωμένοι, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με τις δικές τους δυνάμεις και με το σθένος ψυχής που χαρακτηρίζει το λαό μας να διώξουν τους κατακτητές μετά από 637 χρόνια σκλαβιάς. Στο τέλος της ομιλίας της καταχειροκροτήθηκε και δέχθηκε συγχαρητήρια από όλους τους παρευρισκόμενους.

5η Οκτώβρη 2015

5η Οκτώβρη 2015

Στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου με επικεφαλείς το σημαιοφόρο και τους παραστάτες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου (με το οποίο συνενώθηκε το Δημοτικό Σχολείο Μενετών) και την αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου «Ποτίδαιον», μετέβησαν στο μνημείο του Αδριάντα της 5ης Οκτωβρίου, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους. Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδια σχετικά με το πνεύμα της γιορτής και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους.

5η Οκτώβρη 2015

5η Οκτώβρη 2015

Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Μενετών, όπου έγινε η καθιερωμένη εδώ και 70 χρόνια δεξίωση με γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους και το λαό. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μενετών κ. Γεώργιος Σπανός καλωσόρισε τους επίσημους και όλο το λαό της Καρπάθου και στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριο Γάκη, το Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, τον Αντιπερειάρχη κ. Ιωάννη Φλεβάρη, ο οποίος εξέπληξε με τις μαντινάδες του, το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρο, τον Έπαρχο Καρπάθου και Κάσου κ. Ιωάννη Μηνατσή και τον πρώην Υπουργό κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Αξιοσημείωτο ήταν οι περισσότεροι από τους επίσημους αναφέρθηκαν στο χαιρετισμό τους σε σημεία της ομιλίας της κ. Ιωαννίδου.

5η Οκτώβρη 2015

5η Οκτώβρη 2015

DSC_4728

ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΙ

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Φοινίκι την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, όπου γιορτάστηκε η αναχώρηση της Immacolata για την Αίγυπτο. Στο μνημείο της Immacolata έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους που παρευρέθηκαν. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Δημοτική Σύμβουλος κ. Φωτεινή Φράγκου και στη συνέχεια ακολούθησαν το χρονικό της αναχώρησης της Immacolata, ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αρκάσας. Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά από τους Συλλόγους και τις κυρίες της Αρκάσας.

ΣΤΟ ΑΠΕΡΙ

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Τοπική Κοινότητα Απερίου,όπου υπεγράφη η συμφωνία παράδοσης των Ιταλών στην Κεντρική Επαναστατική Επιτροπή,γιορτάστηκε με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Απερίου κ. Δέσποινα Δερμιτζόγλου. Στη συνέχεια στο μνημείο Ορφανίδη έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρο, τον Έπαρχο Καρπάθου και Κάσου κ. Ιωάννη Μηνατσή και τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας. Τέλος, ακολούθησε παράθεση κεράσματος στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Απερίου από την Ομόνοια Απερίου.

40η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ “5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944” ΤΟ 1984 ΣΤΙΣ ΜΕΝΕΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΖΑΚΟΛΥΚΟΥ

Ο Πρόεδρος Ολύμπου Γιώργος Σακέλλης

Videos απο την σελίδα “Μενετές Κάρπαθος”