Με βαθιά περίσκεψη και ειλικρινή θλίψη τιμούμε σήμερα την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που συντελέστηκε το 1915 από τον Τουρκικό όχλο καθοδηγημένο από τους Νεότουρκους οι οποίοι ήλεγχαν και κατηύθυναν τότε τον κρατικό μηχανισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) αθώων Αρμενίων, μέλη ενός λαμπρού χριστιανικού λαού του Καυκάσου και της Εγγύς Ανατολής βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια των θυτών τους. Μαζί τους καταστράφηκαν αμύθητης ιστορικής αξίας οικουμενικοί πολιτισμικοί θησαυροί, μέσα στο μένος των μισαλλόδοξων Τουρκικών στιφών να διαγράψουν από την παγκόσμια ιστορία τους Αρμενίους, λαό άρρηκτα δεμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια με τους Έλληνες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ

Παρά την άφατη οδύνη και τις πρωτοφανείς καταστροφές που προξένησαν με τα έργα τους ο Αρμενικός λαός υφίσταται και συνεχίζει, έστω και πληγωμένος, την ιστορική του πορεία αναμένοντας την ώρα της πλήρους και οριστικής δικαίωσης, που θα του δώσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής στις λεηλατημένες προαιώνιες εστίες του.

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου και οι Κασιώτες στο σύνολό τους, που βίωσαν ένα σχεδόν αιώνα πριν τις ίδιες αγριότητες από τους προπάτορες των θυτών των Αρμενίων, έχουν επίγνωση της αξίας της διατήρησης της μνήμης τέτοιων αποτρόπαιων γεγονότων που είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επανάληψή τους.

Γι αυτό διεκδικούμε, ως Δήμος, την αναγνώριση του γενοκτονικού χαρακτήρα του Ολοκαυτώματος της Κάσου, τόσο από τις Ελληνικές κρατικές αρχές, όσο κι από τις κυβερνήσεις των κρατών, οι πρόγονοι των λαών των οποίων το διέπραξαν.

Ζητούμε επίσης “στεντορεία τη φωνή” την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όχι μόνο από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών της γης αλλά και από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), καθώς και την καθολική, πλήρη και ουσιαστική καταδίκη των γενοκτόνων και των αμετανόητων επιγόνων τους!

Αιωνία η μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΜΜ.ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η.Ν.ΚΑΣΟΥ