Το ζήτημα της άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου με έναν καρδιολόγο και έναν ορθοπεδικό μαζί με την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης αγροτικού γιατρού στην Όλυμπο, θέτει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί η Πολιτεία είναι ότι δεν μπορούμε, πλέον, να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να ασκήσω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τα ζητήματα δημόσιας υγείας.
Αντίθετα είμαι έτοιμος να καταθέσω ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού και μισθολογικού πλαισίου ειδικά για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά.
Σε αυτή τη συγκυρία όμως, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια και να τοποθετήσει καρδιολόγο και ορθοπεδικό στο Κ.Υ. Καρπάθου και αγροτικό γιατρό στην Όλυμπο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση τοποθέτηση καρδιολόγου και ορθοπεδικού στο Κ.Υ. Καρπάθου και αγροτικού γιατρού στην Όλυμπο»

Κύριε Υπουργέ,

Ο δείκτης υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά του Αιγαίου, έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Οι κάτοικοι ακριτικών νησιών και δυσπρόσιτων περιοχών, όπως η Κάρπαθος, βιώνουν ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας λόγω έλλειψης γιατρών και συγκεκριμένα βασικών ειδικοτήτων.
Στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου υπάρχει ανάγκη άμεσης τοποθέτησης ενός καρδιολόγου και ενός ορθοπεδικού προκειμένου να αντιμετωπίζονται περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, αλλά και να υπάρχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Ένα νησί όπως η Κάρπαθος, που αντιμετωπίζει προβλήματα συχνής ακτοπλοϊκής αλλά και αεροπορικής πρόσβασης, δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλες ελλείψεις στις δομές δημόσιας υγείας.
Η Πολιτεία οφείλει να δει κατά προτεραιότητα τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές και να προχωρήσει σε μία νέα και γενναία αναμόρφωση των κινήτρων αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι η ιστορική Όλυμπος εξακολουθεί να παραμένει χωρίς αγροτικό γιατρό.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση του Κ.Υ Καρπάθου με έναν ορθοπεδικό και ένα καρδιολόγο.
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη της κενής θέσης αγροτικού γιατρού στην Όλυμπο και με ποιο τρόπο προτίθεται να δώσει λύσει στο πρόβλημα αυτό.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου