Το Σάββατο 6 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επετειακή  εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν οι απανταχού Ομοσπονδίες Δωδεκανησίων. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που δημιούργησε σε όλους μας αντιφατικά συναισθήματα, λύπης γιατί δεν μπορέσαμε να βρεθούμε από κοντά, αλλά και χαράς που για πρώτη φορά συνεορτάσαμε οι Δωδεκανήσιοι όλων των ηπείρων!

Η μετάδοση άρχισε με την προβολή ιστορικών ντοκουμέντων, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στη νέα μας πανδωδεκανησιακή ιστoσελίδα www.dodekanisos.com.gr. Η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης έγινε με τον Ύμνο της Δωδεκανήσου από βιντεοσκοπημένη εκτέλεση της Φιλαρμονικής Καλυθιών του Δήμου Ρόδου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον συμπατριώτη μας, ομότιμο καθηγητή κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος έθεσε την επετειακή εκδήλωση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης έλαβε τον λόγο, ευχαριστώντας τους συνδοργανωτές της εκδήλωσης και ευχόμενος μεταξύ άλλων, να υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους συμμετέχοντες Δημάρχους των νησιών μας και συγκεκριμένα στον κ. Αντώνη Καμπουράκη, Δήμαρχο Ροδίων, στον κ. Νίκο Κομηνέα, Δήμαρχο Αστυπαλαιέων, στον κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο , Δήμαρχο Ηρωικής Ν. Κάσου και στον κ. Χριστοφή Κορωναίο, Δήμαρχο Νισυρίων.  Ακούστηκαν θερμές ευχές καθώς και αναφορές κυρίως στους απόδημους Δωδεκανήσιους, αφού οι περισσότεροι Δήμαρχοι έχουν πολλές προσωπικές αναμνήσεις από την διαμονή τους, κυρίως στις Η.Π.Α.

Αμέσως μετά, έγιναν ομιλίες από τους:

  • κ. Μαρία Μαραγκού, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής
  • κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου, πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών  Μελετών
  • κ. Μανώλη Κολεζάκη, πρόεδρο της Ένωσης Ροδίων Αττικής
  • κ. Νίκο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο από το ακριτικό μας Καστελλόριζο, υπό τους ήχους του Εθνικού μας Ύμνου και την ανταλλαγή ευχών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στη νέα μας πανδωδεκανησιακή ιστoσελίδα www.dodekanisos.com.gr.