Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη, στη Ρόδο, στον εορτασμό της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου  στην Ελλάδα. Αφού κατέθεσε στεφάνι στον “Βωμό της Πατρίδας”, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι μεγάλη ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή. Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δωδεκανήσου και της χώρας. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την επανένωσή της με την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταθέτει στεφάνι στο “Βωμό της Πατρίδας”

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που καταθέτει ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, σύμβουλος τότε του πρώτου Διοικητή της Δωδεκανήσου, από την τελετή παράδοσης της Στρατιωτικής Βρετανικής Διοίκησης της Δωδεκανήσου στη χώρα μας, στις 31 Μαρτίου 1947.

Όταν άρχισε ν’ ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, όλοι οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν στο χώμα για να τη χαιρετίσουν. Όταν τελείωσε η τελετή, ο κόσμος δεν διαλύθηκε αλλά σαν ένας άνθρωπος το πλήθος βάδιζε προς το νεκροταφείο. Πήγαιναν να πουν στους νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος.

Τα λόγια αυτά και το παράδειγμα των νησιωτών μας, η προσήλωση και η αγάπη τους για την πατρίδα, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες.”

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η κυρία Σακελλαροπούλου  συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο,  τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο του νησιού Αντώνη Καμπουράκη.