Δύο συμπατριώτες μας, η Άννα Κατωγυρίτη (καταγωγή από τις Μενετές) και ο Μανώλης Βόζος (καταγωγή από το Όθος), ήταν ανάμεσα στους 40 νέους που βραβεύτηκαν στη Βόρεια Αμερική  από το Greek America Foundation για το κοινωνικό έργο και την επιτυχία τους στους επαγγελματικούς τους τομείς.

Το ίδρυμα που φέρει το σεβασμό της ελληνικής ομογένειας διεθνώς είναι γνωστό για το φιλανθρωπικό έργο που διεξάγει στην Ελλάδα και την Αμερική.

Το βραβείο “40 κάτω των 40” (Forty under 40) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 ως ένας τρόπος να αναγνωριστούν, να τιμηθούν και να εορταστούν τα πιο λαμπρά και επιτυχημένα μέλη της ελληνικής κοινότητας, τα οποία δεν είναι μόνο καταξιωμένα επαγγελματικά αλλά παράλληλα πραγματοποιούν σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Το βραβείο έχουν λάβει παλαιότερα καλλιτέχνες, επιστήμονες από διάφορους τομείς, γενικοί διευθυντές μεγάλων εταιριών κ.ο.κ.

ΑΝΝΑ ΚΑΤΩΓΥΡΙΤΗ

Η Άννα Κατωγυρίτη, με πτυχία στην μοριακή βιολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και την κτηνιατρική (VMCVM, ΗΠΑ), έχει εργαστεί διεθνώς με γνωστές οργανώσεις προσφέροντας τις γνώσεις και τις ικανότητες της αφιλοκερδώς σε κέντρα φιλοξενίας και αποκατάστασης άγριων αλλά και αδέσποτων ζώων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Είναι η μόνη Ελληνίδα κτηνίατρος που έχει συνεργαστεί στενά με την διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγο και Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ,  Δρ Τζέιν Γκούντολ.

Το 2016 ίδρυσε το επίσημο γραφείο της  Πρέσβειρας στην Ελλάδα και με δικές της πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν δύο επιτυχημένες περιοδείες (2016 και 2018) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Οι διαλέξεις της πρέσβειρας παρακολουθήθηκαν από χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ανάμεσα στα πολλά προγράμματα με τα οποία έχει ενασχοληθεί, αποτελεί και η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Φιλοζωική Δράση Καρπάθου- Animal Welfare Karpathos που στόχο έχει την βελτίωση των συνθηκών ζωής των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στο νησί μέσω υψηλού επιπέδου προγραμμάτων και εθελοντικής προσφοράς.

Η οργάνωση έχει ήδη λάβει τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της Πρέσβειρας Ειρήνης του ΟΗΕ Δρ Τζέιν Γκούντολ.

Με έδρα την Αμερική δουλεύει ως κτηνίατρος επειγόντων σε εξειδικευμένα κτηνιατρικά νοσοκομεία, ενώ παράλληλα επισκέπτεται την Κάρπαθο αρκετές φορές τον χρόνο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΖΟΣ

Ο Μανώλης Βόζος, με πτυχίο στην “επικοινωνία και παραγωγή μέσων” (Seton Hall, ΗΠΑ), είναι βραβευμένος παραγωγός ταινιών και άλλων μέσων, με έδρα το New Jersey (ΗΠΑ).

Το 2016, ίδρυσε την εταιρία American Octopus Productions, η οποία συνεργάζεται με πελάτες όπως την McGraw Hill Education και την D’Artagnan Food, ωστε να κυκλοφορήσει νέα προϊόντα και να ενισχύσει τους κοινοτικούς της δεσμούς.

Αυτό το φθινόπωρο, η εταιρεία American Octopus Producations παρουσίασε ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό βίντεο για την νέα τοποθεσία της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Whole Foods Market στο Hudson Yards του Μανχάταν. Το 2020, ο Μανώλης Βόζος προτάθηκε για βραβείο Emmy NY 2020 για την παραγωγή του “Kean’s Liberty Hall 360: Επαναστατικός Γάμος”, μιας καινοτόμου ταινίας με γνώμονα τους μαθητές που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας.

Παράλληλα, προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία της εταιρείας Marching Order μέσω της οποίας συνεργάζεται με σχολεία και πανεπιστήμια για την ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων και τελετών αποφοίτησης. Είναι ενεργό μέλος του Παγκαρπαθιακού συλλόγου στην Αμερική, μέσω του προσφέρει στο νησί του.

Ως αφιέρωμα στην αείμνηστη γιαγιά του, έχει αφοσιώσει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η ομάδα του, “Yiayia’s Flyers”, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια  για το ετήσιο Walk to End Alzheimer’s.

Συγχαρητήρια στους δύο νέους για το κοινωνικό τους έργο και την σημαντική αυτή αναγνώριση που έλαβαν μέσω της οποίας ανέδειξαν έτσι και την Κάρπαθο.