Αείμνηστε συγγενή και συγχωριανέ μας, Κωστή Μηνατσή,
Χθές μόλις έφυγες βιαστικά από κοντά μας, πριν καν συνειδητοποιήσουμε την απώλεια του αγαπημένου αδελφού σου Υποναυάρχου του Λιμενικού Σώματος ε. α. και δικηγόρου, πρώην Προέδρου της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, Μιχάλη Μηνατσή, που συνέβη τρεις μέρες νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας έτσι την εικόνα που υπήρχε στα μάτια όλων μας, των δυό αγαπημένων αδελφών που βάδισαν μαζί στη ζωή και στο θάνατο.

+ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΜΗΝΑΤΣΗΣ (1947-2020)

Γεννήθηκες στην Όλυμπο της Καρπάθου στα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια, το έτος 1947. Υπήρξες μέλος της ευρύτερης Ολυμπίτικης πολυμελούς οικογένειας Μηνατσή.

Νεότερος γιος της πενταμελούς οικογένειας του Γεωργίου Μιχ. Μηνατσή και της Μαρούκλας παπά – Γιώργη Χατζηπαπά, που είχε δυο γιους και μια θυγατέρα, ονόματι Καλλιόπη, η οποία χάθηκε νωρίς, σε βρεφική ήδη ηλικία. Οικογένεια που σφραγίστηκε από τη πρόωρη απώλεια του πατέρα σας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της στοιχειώδους εκπαιδεύσεως στο Δημοτικό Σχολείο Ολύμπου, μπήκες νωρίς-νωρίς στη βιοπάλη βοηθώντας την οικογένειά σου στις βιοποριστικές της ενασχολήσεις, την ώρα που ο μεγαλύτερος αδελφός σου Μιχάλης συνέχιζε τις εγκύκλιες σπουδές του στο τότε Εξατάξιο Γυμνάσιο Απερίου Καρπάθου.

Σε ηλικία 19 χρονών, αστράτευτος ακόμη παντρεύτηκες από έρωτα την σύζυγό σου Μαγκαφούλα Ιωάν. Οικονόμου με την οποία δημιουργήσατε μια δεμένη οικογένεια και ζήσατε αγαπημένοι μέχρι το τέλος της ζωής σου. Στρατευμένος νέος στη συνέχεια μαθήτευσες παράλληλα με την υποστήριξη του θείου σου Κωσταντή Μιχ. Μηνατσή κοντά σε Ολυμπίτες αμμοκονιαστές της Αττικής, συνεισφέροντας οικονομικά στην επιβίωση της οικογένειάς σου, καταλήγοντας να γίνεις σύντομα ένας ολοκληρωμένος τεχνίτης ικανός να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ζωής.

Γρήγορα μεταπήδησες στην επαγγελματική ιδιότητα του αυτοκινητιστή εργαζόμενος για αρκετά χρόνια στα έργα διαπλάτυνσης που εκτελούσε η Μ.Ο.Μ.Α. στον αμαξητό δρόμο Ολύμπου – Διαφανίου στο μεταίχμιο των δεκαετιών 1960-1970. Αργότερα απόκτησες άδεια αγοραίου οχήματος με έδρα την Όλυμπο, επιχείρηση που διατηρεί ως σήμερα ο γιος σου Γιώργος.

Απασχολήθηκες στη συνέχεια ως οδηγός φορτηγών στα έργα της κατασκευής του Λιμανιού του Διαφανιού για να κλείσεις τον κύκλο των επαγγελματικών σου ενασχολήσεων ως οδηγός τουριστικών λεωφορείων του τόπου μας.

Αγαπητέ μας Κωστή, πέρα απ’ όσα αναφέρθηκαν υπηρέτησες τα κοινά της πατρίδας μας από πολλές θέσεις στο μήκος του χρόνου.

Από τη θέση του Μέλους των Διοικητικών Συμβουλίων της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ” επί Προεδρίας Κομνηνού Γιάγκου Χατζηπαπά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και του Μορφωτικού Ψυχαγωγικού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 αρχικά και στη συνέχεια από τη θέση του Κοινοτικού Συμβούλου της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου για οχτώ συναπτά έτη με τον Κοινοτικό Συνδυασμό “ΟΜΟΝΟΙΑ”, επί Προεδρίας Μανώλη Γεωρ. Πύργου στο διάστημα 1991-1994 και επί Προεδρίας Μιχάλη Κων. Πρωτόπαπα στο διάστημα 1995-1998.

Υπήρξες επιπλέον άριστος ψάλτης, συνεχίζοντας τη μακρά εκκλησιαστική παράδοση της εκ μητρός οικογένειάς σου και ανέβαινες τακτικά στα στασίδια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Όλυμπο και της Ζωοδόχου Πηγής στο Διαφάνι αποφανεύοντας τις θρησκευτικές τελετουργίες μας.

Με τη σύζυγό σου Μαγκαφούλα αποκτήσατε τα τρία παιδιά της οικογένειάς σας, το Γιώργο, τη Πόπη και τη Μαρία που αξιωθήκατε να αναθρέψετε τίμια μέσα στην κοινωνία και να τα δείτε όλα αποκατεστημένα με ανθρώπους του τόπου μας και με αγαπημένες οικογένειες που σας χάρησαν πέντε (5) εγγονούς και τρεις (3) εγγονές, τους τρεις Κωστήδες, τις δυο Φούλες, τον Ηλία, το Μανώλη και την Άννα.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου βρισκόσουν πάντα δίπλα τόσο στα παιδιά, όσο και στα εγγόνια σου, συνεισφέροντας ότι ήταν χρήσιμο και αναγκαίο για την πρόοδό τους.

Αγαπητέ μας Κωστή,

Τώρα που φεύγεις οριστικά από κοντά μας, πάρε μαζί σου το σεβασμό και την αγάπη μας για όλα όσα πρόσφερες στους συγγενείς, στους φίλους και τους συμπατριώτες μας και μη ξεχνάς να στέλνεις από κει ψηλά που θα βρίσκεσαι την παρηγοριά που έχουν ανάγκη οι αγαπημένοι σου.

Εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου καταθέτω με βαθιά οδύνη τα συλλυπητήρια μας στην πονεμένη οικογένειά σου και σε όλους τους οικείους σου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ολυμπίτικης γης που θα σκεπάσει σε λίγο το ταλαιπωρημένο κορμί σου.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ
Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου