Eπανέρχομαι όπως και στο παρελθόν και η Κυρία Δήμαρχος γνωρίζει διατυπώνοντας το αίτημα για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Περιφερειακής ενότητάς μας από «Περιφερειακή ενότητα Καρπάθου»  σε «Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου και Κάσου»  που βασίζεται στα εξής επιχειρήματα:

  1. Η περιφερειακή μας ενότητα  αποτελείται μόνο από αυτά τα δυο νησιά επομένως προσθέτοντας και το όνομα του δεύτερου νησιού προσδιορίζουμε απόλυτα τα διοικητικά και γεωγραφικά της όρια.
  2. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Μητρόπολη των νησιών ονομάζεται «Ιερά Μητρόπολις Καρπάθου και Κάσου» και ο Μητροπολίτης είναι ο «Καρπάθου και Κάσου».Πριν από 100 χρόνια όταν έδρα της Μητρόπολης ήταν η Κάσος ,η ονομασία της Μητρόπολης ήταν «Κάσου-Καρπάθου».
  3. Αναμφίβολα η αγαπημένη και ωραία Κάρπαθος αποτελεί το διοικητικό κέντρο σαν μεγαλύτερο νησί και σαν τόπος με πολλαπλάσια της Κάσου πληθυσμιακή συγκέντρωση. Η Κάσος όμως, αν και μικρότερη, δεν υστερεί καθόλου στο «ποιοτικό σκέλος»: νησί με πλούσια ιστορία και παράδοση αλλά και τεράστια προσφορά στους εθνικούς αγώνες! Είναι γνωστή σε όλους μας η προσφορά της στον κατά θάλασσα αγώνα του 1821 που την πλήρωσε με την ολοσχερή καταστροφή της από τους Τουρκουαιγύπτιους (1824 ολοκαύτωμα του
  4. Λιγότερο ίσως γνωστή είναι η μεγάλη συμβολή των Κασιωτών στην ανάπτυξη της εμπορικής μας ναυτιλίας αλλά και στη διάνοιξη των δυο μεγαλύτερων διωρύγων του πλανήτη (στο Σουέζ και στον Παναμά). Και ακόμη πιο άγνωστη είναι η σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική προσφορά του νησιού αφού από αυτό έλκουν την καταγωγή τους ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ου αιώνα, ο φημισμένος Μαγιό (:Μαλλιαράκης), ο πλέον διακεκριμένος Δωδεκανήσιος ποιητής Δ. Ι. Αντωνίου, και πολλοί ακόμη άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.
  5. Είναι βέβαιο ότι στην εποχή μας που οι ιδέες για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη βρίσκουν απήχηση που ξεπερνά τα στενά όρια ιδεολογιών, παρατάξεων και πολιτικών επιλογών, κάθε νησί, κάθε αυτόνομη κοινότητα, υπολογίζεται κυρίως με ποιοτικά κριτήρια, ως ισότιμη ιστορική, κοινωνική και πολιτισμική μονάδα και όχι ποσοτικά, ανάλογα δηλαδή μόνο με τη γεωγραφική του έκταση και τον αριθμό των κατοίκων του…
  6. Προσθέτοντας το όνομα της ιστορικής Κάσου στην ονομασία της Περιφερειακής Ενότητάς μας , πέραν του να τιμούμε την Κάσο και τους μικρότερους σε πλήθος Κασίους, σε τίποτα δεν βλάπτουμε την Κάρπαθο και τους πολυπληθέστερους Καρπάθιους…
  7. Όποτε χρησιμοποιούμε «εν τη ρύμη του λόγου…» την έκφραση «Επαρχία Καρπάθου και Κάσου» ή «Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου» ουδέποτε συναντήσαμε   την παραμικρή αντίδραση. Απεναντίας, ακόμη και από Καρπάθιους και άλλους Δωδεκανήσιους, ακούσαμε επιδοκιμαστικά σχόλια!

Υπάρχουν ήδη κατοχυρωμένες ονομασίες Π.Ε όπως αυτές της Κέας-Κύθνου,Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ.ά, όπου υπάρχει και η δεύτερη ονομασία νησιού που έπεται της κυρίας ονομασίας που αφορά το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό νησί.

Πιστεύω ότι :
Το αίτημα  αυτό από έναν που υπηρέτησε την Τ.Α β΄βαθμού ως Έπαρχος και ως Ν.Σ επί εικοσαετία και καθιέρωσε έστω και άτυπα τη διπλή ονομασία της Π.Ε μας χωρίς να συναντήσει αντιρρήσεις από κανέναν σχεδόν συμπατριώτη Καρπάθιο, έκτος βέβαια από ορισμένες περιπτώσεις που εν κρυπτώ και ψιθυριστά το αποδοκίμαζαν, πρέπει να προωθηθεί αρμοδίως για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Περιφερειακής Ενότητάς μας   από «Περιφερειακή Ενότητα  Καρπάθου» σε «Περιφερειακή Ενότητα  Καρπάθου και Κάσου».

Τέλος, εκτιμώ ότι δεν  είναι ούτε το σημαντικότερο ούτε το ουσιαστικότερο αίτημα που υποβάλει η Επαρχία μας, έχει όμως και αυτό την αναμφισβήτητη συμβολική σημασία και ουσία του. Τοποθετεί και προσδιορίζει την επαρχία μας, τόσο γεωγραφικά όσο και διοικητικά με τον πλέον σωστό, κυριολεκτικό και δίκαιο τρόπο και για τούτο ζητώ να εγκρίνετε την ανωτέρω μετονομασία με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Του Μιχάλη Ερωτόκριτου
π. Έπαρχου Καρπάθου-Κάσου

(Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ)