Η Κυβέρνηση της ΝΔ βάζει τις βάσεις και δίνει ορθολογικά κίνητρα για τη μετάβαση της χώρας μας σε μη ρυπογόνες μεταφορές, με οφέλη αποδεδειγμένα για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και για την οικονομία, την ανάπτυξη και την εργασία, έτσι ώστε να μην μείνει η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα μια μόδα για λίγους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπανάκης Βασίλης-Πέτρος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Βασίλης Σπανάκης – Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών

Ο κ. Σπανάκης επισήμανε ότι «για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας προς την Ευρώπη για οικονομία μηδενικών ρύπων έως το 2050, πρέπει να τρέξουμε και να πράξουμε στοχευμένα και μεθοδικά. Η πραγματικότητα είναι πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμη ακριβά για τη μέση οικογένεια όμως έχει σημασία ότι θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρεις από αυτούς:

  • Αντικατάσταση των οχημάτων Δημόσιας Χρήσης, λεωφορείων, ταξί, απορριμματοφόρων και λοιπών δημοτικών οχημάτων, που είναι και τα πλέον ρυπογόνα οχήματα των πόλεων. Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ώστε το 25% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά από τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα υπάρχει ειδική ρύθμιση για τα ταξί, ώστε να εγκατασταθούν υποδοχές φόρτισης σε υφιστάμενες και νέες πιάτσες και να μπορούν οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων να τα φορτίζουν κατά την αναμονή των πελατών.
  • Αντικατάσταση των συμβατικών ρυπογόνων εταιρικών οχημάτων από ηλεκτρικά χαμηλών ή μηδενικών ρύπωνκαι παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους
  • Παροχή κινήτρων στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων, καθώς η ηλεκτροκίνηση θα έχει σημαντικά οφέλη στην Αθήνα αλλά και στα νησιά ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των «διοικητικών, οικονομικών και φορολογικών κινήτρων που δίνουμε για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και περιφερειακών υλικών και προϊόντων».

Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, έγινε δεκτή από τον Υπουργό κ. Κ.Χατζηδάκη η τροπολογία υπ’ αριθμ. 409-34 που κατέθεσε ο κ. Σπανάκης με την οποία δίνεται πλέον η δυνατότητα αδειοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων και σε Διαγνωστικά Εργαστήρια και Πολυϊατρεία, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για  φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Σπανάκη στο ακόλουθο βίντεο:

https://vspanakis.gr/blog/wp-content/uploads/2020/07/ilektr.mp4?_=1