H Bαρβάρα Κατερίνα Νταλέσκα-Κωνσταντινίδη, σύζυγος του Μανώλη Κ. Κωνσταντινίδη από τις Πυλές Καρπάθου έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Kifisia News» παράλληλα με την ετήσια ανοιξιάτικη ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς.

Συμμετείχε στην κατηγορία «φωτογραφία κήπου- αυλής» ενώ παράλληλα δημοσιευθήκαν και άλλες 3 φωτογραφίες από τον κήπο της.

Η βραβευμένη φωτογραφία κήπου της κ. Β. Νταλέτσκα- Κωνσταντινίδη.

Το παράθυρο στην φύση, ο κήπος στην οικία Κωνσταντινίδη στον Πειραιά.

Η Μητροπολιτική περιοχή Αθηνών-Πειραιώς έχει το λιγότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Στην δύσκολη εποχή μας, κάθε «πράσινη» δράση έχει ανεκτίμητη αξία για τον πλανήτη μας και προπαντός για μας τους ίδιους.

Μαζί με την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό η βραβευμένη αγάπησε την ελληνική φύση. Έτσι η κηπουρική, και κυρίως ανθοκομική της δράση, δημιούργησε πριν 10 χρόνια αυτή την όαση πράσινου στον πατρικό της οικογενείας Κωνσταντινίδη στον Πειραιά.

Τον σχεδίασε και φύτεψε εξ ολοκλήρου η ίδια. Ο χώρος αυτός συνεχώς εξελίσσεται και αποζημιώνει την τακτική δουλειά και το μεράκι της δημιουργού του.

Η Παιώνια Coral Charm. Στην Ελλάδα είναι ξεχασμένο φυτό παρόλο που υπάρχουν 4 ενδημικά είδη Παιώνιας εδώ, ένα από τα οποία φυτρώνει μόνο στην Κρήτη και Κάρπαθο: Παιώνια του Κλούζιους (Paeonia clusii). Φωτό: Β. Νταλέτσκα – Κωνσταντινίδη.

Η ίριδα Louisiana «Sea Whisper».

Υπάρχουν λίγα μικρά καρποφόρα δέντρα, ολάνθιστοι θάμνοι, μυρωδικά και πλούσιος ανθώνας με συλλογές από τα λουλούδια όλου του κόσμου– από ρομαντικές τριανταφυλλιές από την Αγγλία και Γερμανία μέχρι χρωματιστές ίριδες (Germanica, Sibirica & Louisiana) από την Piemonte, Πλουμέριες από την Κάρπαθο και παιώνιες από την Πολωνία, μέχρι εντυπωσιακούς δενδρώδεις  2-μετρους μυρωδάτους κρίνους της Ασίας και Αφρικής.

Η κατηγορία ρομαντικά τριαντάφυλλα, αγγλική ποικιλία «Εμμανουήλ».

Οι 2-μετροι μυρωδάτοι Ασιατικοί κρίνοι.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 90 είδη φυτών εδώ με αμέτρητες ποικιλίες και χρώματα.

Οι μέλισσες, πεταλούδες και τα πουλιά είναι τακτικοί επισκέπτες και η δημιουργός του κήπου ελπίζει πολύ στην επιστροφή των πετροχελίδονων και στην μετάδοση αγάπης για το πράσινο σε όλους.

Η άδεια αυλή της Φινιάς Κωνσταντινίδου στις Πυλές Καρπάθου. Φωτογραφία Β. Νταλέτσκα- Κωνσταντινίδη.

Η Φινιά Κωνσταντινίδου (92 χρονών) τον Απρίλιο του 2013 στην βεράντα της (πάνω από την αυλή) στο Πειραιά με τα ανθισμένα φυτά στον φακό της Β. Νταλέτσκα- Κωνσταντινίδη

Ποζάρει στον κήπο η αξέχαστη μποξερίνα, Sissi. Φωτό: Β.Νταλέτσκα-Κωνσταντινίδη.

Η Βαρβάρα Νταλέτσκα-Κωνσταντινίδη είναι απόφοιτος της ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Βαρσοβίας, διερμηνέας συνέδριων, τουριστικός συνοδός, αρθρογράφος και συγγραφέας του μικρού περιηγητή για την Αθήνα και Πειραιά στην πολωνική γλώσσα.