Στην Κάρπαθο έφτασε την Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 7:45 π.μ. στο αεροδρόμιο Καρπάθου όπως είχε προγραμματιστεί ο Yφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με την ομάδα του, ο οποίος μέσα στις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί και άλλα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας του, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς στην Κάρπαθο.

Αμέσως μετά την άφιξη του Υφυπουργού, ο Πυροσβέστης Νικόλας Παραγυιός τον καλωσόρισε παρουσιάζοντάς του το άγημα του πυροσβεστικού κλιμακίου Καρπάθου. Ο Υφ. Ν. Χαρδαλιάς κατά την επιθεώρηση του αγήματος ευχήθηκε καλή δύναμη στο προσωπικό, στο δύσκολο πολυμέτωπο αγώνα που καλείται να φέρει εις πέρας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία συμμετείχαν ο Υφ. Νίκος Χαρδαλιάς, η έπαρχος Καρπάθου-Κάσου Kαλλιόπη Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος, οι αντιδήμαρχοι Μανωλάκης Μιχάλης, Γιάννης Λυριστής, ο πρόεδρος Πηγαδίων Καρπάθου Γιώργος Χατζηκουτσός, Διοικητές Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας κ.α Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων και πρωτόκολλο ενεργειών βάση των οποίων θα λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός. Στον αερολιμένα Καρπάθου θα λειτουργήσει σε συγκεκριμένο χώρο. Τονίστηκε δε, ότι τυχόν διασπορά ψευδών ειδήσεων οι οποίες θα προκαλέσουν πανικό στο νησί θα αντιμετωπίζονται άμεσα από τον εισαγγελέα.

Το άγημα του πυροσβεστικού κλιμακίου Καρπάθου υποδέχεται τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά στον αερολιμένα Καρπάθου. Φωτό: Νικόλας Παραγυιός.

Στην σύσκεψη, επίσης, ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • Θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τους επόμενους τρεις μήνες που θα έχουν την απόλυτη ευθύγη για τους στοχευμένους ελέγχους που θα γίνονται.
  • Θα γίνονται για κάθε πτήση 50 στοχευμένοι έλεγχοι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης.
  • Θα υπάρχει ένας γιατρός από το Κ.Υ. Καρπάθου, ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης.
  • Θα απαγορεύεται να ανακοινωθεί αν υπάρχει κρούσμα του κορωνοιού και το κάθε περιστατικό θα το χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Γιάννης Λυριστής, αντιδήμαρχος Πηγαδίων, Νίκος Χαρδαλιάς Υφ. Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Χατζηκουτσός πρόεδρος Πηγαδίων Καρπάθου και Γιάννης Νισύριος δήμαρχος Καρπάθου στον αερολιμένα Καρπάθου.

Βασιλική Λαγοπούλου Στρατιωτική γιατρός Αεροπορίας, Αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου, Καλλιόπη Νικολαΐδου, έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, Νίκος Χαρδαλιάς Υφ. Πολιτικής Προστασίας στον αερολιμένα Καρπάθου.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η ευημερία και εύρυθμη λειτουργία του νησιού κατά την διάρκεια της σεζόν είναι υποχρέωση όλων μας φορέων και πολιτών.

Ο ιός είναι υπαρκτός και όλοι μας πρέπει να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία μονίμων κατοίκων και επισκεπτών και να διασωθεί η σεζόν στο μέτρο του δυνατού.

Ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αναχώρησε από την Κάρπαθο στις 9:30 π.μ για Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη.