Αείμνηστε φίλε και συγχωριανέ, Νίκο Χηράκη,
Λίγες μόλις μέρες πριν έφυγες πρόωρα από κοντά μας, αφήνοντας όλους μας έκπληκτους με την τόσο βιαστική εκδημία σου. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κανείς μας δεν πρόφτασε μέχρι στιγμής να συνειδητοποιήσει την ξαφνική σου απουσία.

Γεννήθηκες στο χωριό μας, την Όλυμπο της Καρπάθου, το έτος 1953, στα αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρόνια, όταν ακόμη μάστιζε τον τόπο μας η φτώχεια και η ανέχεια. Υπήρξες γόνος της ριζιμιάς Ολυμπίτικης ποιμενικής οικογένειας Χηράκη που συντρόφεψε με τη βοσκική της, επί γενεές, τα κακοτράχαλα “μπρομερίτικα” βουνά του τόπου μας, δισεγγονός του πρωτομερακλή της Ολύμπου Μανωλή Νικ. Χηράκη και δεύτερος γιος της πολύτεκνης οικογένειάς σας.

Ο πατέρας σου, ο Βασίλης Νικ. Χηράκης, και η μητέρα σου, η Βασταρκούλλα Εμμ. Κοντονικόλα, τίμιοι βιοπαλαιστές, έκαμαν ότι μπορούσαν στη ζωή για να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς τα πέντε παιδιά τους. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο πατέρας σου μετανάστευσε πολύ νωρίς, ήδη στο μεταίχμιο των δεκαετιών 1950-1960 ως “gastarbeiter” (γκασταρμπάϊτερ) στη Δυτική Γερμανία, κι εσείς οι υπόλοιποι μετεγκατασταθήκατε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Κερατσίνι του Πειραιά όπου είχε αρχίσει, αρκετά χρόνια πριν, να δημιουργείται η Ολυμπίτικη παροικία του Συνοικισμού Καρπαθίων της Αμφιάλης.

+ΝΙΚΟΣ ΧΗΡΑΚΗΣ 1953-2Ο2Ο

Έχοντας ήδη αποφοιτήσει από το Δημοτικό Σχολείο της Ολύμπου, μπήκες από νωρίς στη βιοπάλη και με τη προστασία του θείου σου Βασίλη Εμμ. Χηράκη μαθήτεψες κοντά σε έμπειρους τεχνίτες της εποχής εξελισσόμενος σε περίφημο γυψαδόρο με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Έχοντας μιαν ακαταμάχητη αγάπη για τον αθλητισμό ασχολήθηκες από μικρός με το ποδόσφαιρο συμμετέχοντας για μακρό χρονικό διάστημα στη θέση του μπακ στην πρώτη ομάδα του Α.Π.Ο. “ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ” του Κερατσινίου, μέλους της Ε.Π.Ο. και της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Εξαιτίας του πηγαίου ταλέντου σου προσκλήθηκες στα τέλη της δεκαετίας του 1970 να συμμετάσχεις, μετά από συστάσεις του επιστήθιου φίλου σου Μηνά Ηλ. Χατζηαντωνίου – που είναι άλλωστε εδώ κοντά σου στο τελευταίο σου κατευόδιο- στο Θερινό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Καρπάθου ως ενεργό μέλος εύπορων και καλά οργανωμένων ποδοσφαιρικών ομάδων των Κάτω Χωριών του νησιού. Το σπουδαίο αθλητικό σου όνομα άρχισε τότε να γίνεται γνωστό και στην ακριτική Κάρπαθο.

Από νωρίς όμως σ’ έτρωγε το σαράκι. Γιατί να μην παίρνει μέρος στο Καρπαθιακό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα η ιδιαίτερη πατρίδα μας Όλυμπος με δικό της αθλητικό σχήμα, όταν είχε να επιδείξει τόσους και τόσους άξιους αθλητές σκορπισμένους στις ομάδες των άλλων χωριών;

Κι ήσουν εσύ, Νίκο, ο εμπνευστής, ο δημιουργός και ο συντονιστής της θρυλικής εκείνης ποδοσφαιρικής ομάδας με το όνομα “ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ” που πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Καρπαθιακό Πρωτάθλημα, συγκεντρώνοντας τον ανθό της Ολυμπίτικης αθλητικής νιότης και κατακτώντας με την πρώτη κιόλας συμμετοχή της το Κύπελλο του 1981.

Ήσουν εσύ εκείνος που άνοιξε το δρόμο της περιφρόνησης των μεγάλων, για την εποχή, οικονομικών προσφορών των εύπορων Καρπαθιακών Αθλητικών Συλλόγων με μόνη φιλοδοξία την υπηρέτηση του αθλητικού ιδεώδους στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού σχήματος της αγαπημένης μας πατρίδας, της Ολύμπου.

Σαν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας σας εκείνης συσπειρώθηκε γύρω σας όλη η νεολαία του τόπου αλλά και της Ολυμπίτικης διασποράς, από τη Βαλτιμόρη και τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. ως τον Πειραιά και το Κερατσίνι, από το Μαρούσι της Αττικής ως τη Ρόδο και από τα Πηγάδια ως το Διαφάνι και τη μπονεντόλουστη Όλυμπο. Δημιουργήσατε, μαζί με τους συναθλητές σου, ένα μικρό αθλητικό θαύμα, τη DREAM TEAM (“ντρήμ τήμ”) του Καρπαθιακού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του 1980 και όχι μόνο.

Η μεγάλη σας επιτυχία επαναλήφθηκε και την μεθεπόμενη χρονιά με την κατάκτηση του δεύτερου Καρπαθιακού πρωταθλήματος του 1983.

Γεμίσατε έτσι με μια πρωτοφανή περηφάνια τον κόσμο της Ολύμπου και χτίσατε στέρεα το καλό αθλητικό όνομα του τόπου μας στην Κάρπαθο, με τις ιαχές από τους πανηγυρισμούς των Ολυμπιτών συμπατριωτών μας να πνίγουν τους ήχους της γλυκόλαλης τσαμπούνας του Βασίλη Ι. Χαλκιά στους δρόμους των Πηγαδιών και τις φωτοβολίδες να σκίζουν το νυχτερινό ουρανό του Διαφανιού όποτε έφτανε στο μώλο του φορτωμένο ως τα μπούνια με φιλάθλους το εμβληματικό καΐκι “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ” του καπετάν – Μανώλη.

Ο Νίκος Χηράκης στη Κάρπαθο τελευταίος ασπασμός

Posted by Yannis Hatzivasilis on Wednesday, June 17, 2020

Πως να τα ξεχάσουμε όλα τούτα, Νικολή;

Όπως και να ’χει υπήρξες ο φυσικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής μας ομάδας που μαζί με τ’ αδέρφια σου Γιάννη και Γιώργο αποτελέσατε τη ραχοκοκκαλιά του αθλητικού της σχήματος.

Η αθλητική προσφορά σου δεν τελείωσε όμως εδώ, αφού μεταγενέστερα, μέχρι και πρόσφατα, συνέχισες να παρέχεις τις υπηρεσίες σου ως προπονητής των Αθλητικών Ακαδημιών του Α.Π.Ο. “ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ” βγάζοντας πλειάδα διακεκριμένων νέων ποδοσφαιστών στο αθλητικό στερέωμα της χώρας μας.

Η φιλοτιμία του χαρακτήρα σου επεκτάθηκε και στον παροικιακό μας Σύλλογο, όπου ήταν μεγάλη η προσφορά σου καθώς εργάστηκες ανιδιοτελώς επί σειρά ετών στο πλαίσιο της τέχνης σου στα κτίρια του Συλλόγου Νέων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου και της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”.

Την ενδεδειγμένη στιγμή κι αφού υπηρέτησες τη στρατιωτική σου θητεία στον Ελληνικό στρατό, δημιούργησες οικογένεια και απέκτησες τα παιδιά σου, την Άννα και το Βασίλη και αργότερα το μικρό σου Γιάννη.

Μέχρι την υστάτη ώρα στάθηκε στο πλευρό σου η στοργική σου σύζυγος, Βασιλική, που θέλησε αυτή τη δύσκολη συναισθηματικά στιγμή να γυρίσεις πίσω στη θαλπωρή της Καρπάθικης γης.

Από ’δω, από τον Άη Νικόλα του Κάβου των Πηγαδιών, θα αγναντεύεις, όποτε το ανέφαλο το επιτρέπει, την αγαπημένη σου Όλυμπο και ο τάφος σου θ’ αποτελεί, αγαπητέ μας Νίκο, τόπο προσκυνήματος κάθε φιλότιμου Ολυμπίτη.

Όλοι θα σε θυμόμαστε σαν έναν άξιο συμπατριώτη, που έδωσε το “είναι” του σε ότι κι αν καταπιάστηκε στη σύντομη ζωή του. Δέξου λοιπόν ένα ειλικρινές “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” για ότι πρόσφερες στον περήφανο τόπο μας.

Και κλείνω με δυο δίστιχα ενός Ολυμπίτη ποιητή από την Όξω Καμάρα:

“Αιώνιος εις τη ζωή κανένας μας δε μένει,
μα σαν το λησμονήσωμε, δια παντός ’ποθαίνει.

Αυτός που ζει μεσ’ τη καρδιά, στη σκέψη και στα χείλη,
τ’ ανάβουνε ένα κερί στων ουρανών τη πύλη.”

Εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου και εξ ονόματος όλων των Ολυμπιτών καταθέτω τα θερμότερα συλλυπητήρια μας στην πικραμένη οικογένειά σου και σε όλους τους οικείους σου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γης της Καρπάθου που θα σκεπάσει σε λίγο το πονεμένο κορμί σου.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ
ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ  17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020