Μας παρασέρνει κι εμάς το ποτάμι της επικαιρότητας για την συμφορά του κορωνοϊού που μας βρήκε και η μονοθεματική ειδησεογραφία που κατακλύζει μίντια και Διαδίκτυο.. μια που θα ολοκληρώναμε τις συνέχειες για το μέγα θέμα του Λιμανιού και θα σπάγαμε την μονοτονία.

Διαβάζαμε από μικροί στην μακραίωνη ελληνική ιστορία για πλήθος ηρώων, που αναδείκνυαν, κατά καιρούς, τις πολιτισμικές αξίες και τα πλούσια χαρακτηριστικά της φυλής, που την ανέβαζαν στο  ύψιστο ανθρωπιστικό στερέωμα κατακτήσεων.

ΑΜΜΟΟΠΗ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ! ΦΩΤΟ: ΜΑΡΙΑ ΛΟΙΖΟΥ

Αλλά στην διάρκεια της σχετικά μακρόχρονης (δόξα τον Θεό) ζωής μας τα διαβάζαμε, τα ακούγαμε, τα σχολιάζαμε, ήρωες, όμως, δεν βλέπαμε. Αντίθετα είχαμε συνηθίσει σε πάμπολα παραδείγματα “απομυθοποίησης” της σε βαθμό, που αρκετοί άρχισαν να  “υποψιάζονται” τις ιστορικές αλήθειες. “Ελασουά,” ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να διαψεύσει τον κάθε αμφισβητία- “υποψιασμένο”.. και μάλιστα σε τόσο πυκνό χρόνο, μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του “βαρυποινήτικου” δίσεκτου 2020.. και απροσδόκητα να ενισχύσει, επί τέλους ξανά, το καταρρακωμένο διεθνώς εθνικό μας φρόνημα:

1) Ξεκίνησε, λοιπόν, η “αναθεματισμένη” χρονιά, που όλες οι γενιές  θα έχουν να θυμούνται, με  γενικά όλους από τους υψηλά ιστάμενους της κυβέρνησης μέχρι τους κατώτερους στρατιώτες-συνοροφύλακες-αστυνόμους ΗΡΩΕΣ αποτροπής της μαζικής εισβολής στον Έβρο των καθοδηγούμενων λαθρομεταναστών από την “δυτικοασιατική τίγρη” Τουρκία.. και να ξυπνήσουν τα αιωνίως βραδυπορούντα αντανακλαστικά της Ευρώπης να βοηθήσουν, επί τέλους, έστω συμβολικά, τα ανατολικά της σύνορα.

2) Μετά την περιφανή νίκη  στον Έβρο και η  πανδημία ανέδειξε, επίσης, την περίοπτη θέση, που ξαναβρήκε και η ελληνική επιστημονική κοινότητα και δη των ΗΡΩΩΝ υγειονομικών.. που παρά το παραμελημένο στελεχικό, νοσοκομειακό εξοπλισμό, τις ελάχιστες Μ.Ε.Θ.,  λόγω της κρίσης, και με τα προταθέντα κατεπείγοντα προστατευτικά μέτρα προς την κυβέρνηση και κάθε κατεύθυνση, κ.τ.λ. έχουν συμβάλει τα μέγιστα να σώζουν χιλιάδες ζωές, να περιορίσουν τα κρούσματα, να χαρίσουν δύναμη και αισιοδοξία, κ.τ.λ. αποκομίζοντας πλείστα όσα οφέλη με το νέο ελληνικό REMPRANDING στα ύψη.. από τους άλλοτε Έλληνες “χρησμένους τεμπέληδες” από Γερμανούς, Ολλανδούς,  κ.τ.λ. και αναξιόχρεους μέχρι τον πάτο από τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, “βαθμολογία σκουπίδια”, κ.τ.λ..

Ώστε από τους ΗΡΩΕΣ του πολιτικού-αστυνομικού-στρατιωτικού κατεστημένου στον Έβρο, πήραν την σκυτάλη των ΗΡΩΩΝ το επιστημονικό-υγειονομικό-πολιτικό προσωπικό ενάντια στον αδυσώπητο ανθρωποφάγο Ιό. Δηλαδή, απ’ ότι γνωρίζουμε τόσοι ΗΡΩΕΣ από τόσες διαφορετικές κοινωνικές  ομάδες, μέσα σε τόσο ελάχιστο διάστημα δεν το περιμέναμε και αποδεικνύουν, ότι μόνον τέτοιες εξτρήμ κρίσεις δημιουργούν.
Στα δύσκολα φαίνεται να βγαίνει ο καλός εαυτός του Έλληνα.

3) Ελπίζουμε τους επόμενους τιτάνιους αγώνες θα συνεχίσουν και θα αναλάβουν  και άλλες επιχειρηματικές, εργασιακές, θρησκευτικές, αυτοδιοικητικές, συλλογικές, κοινωνικές,  κ.τ.λ., ομάδες, αν όχι τόσων πρώτης γραμμής ΗΡΩΩΝ, όσων μεγάλου  αριθμού “ΜΙΚΡΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ”..  που θα αντέξουν τις μεγάλες ευθύνες να ανακόψουν την δεύτερη επερχόμενη επέλαση, τώρα της γενικής δυσπραγίας, αγοράς-ανεργίας-τουρισμού-κ.τ.λ.

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΜΩΣ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΖΟΦΕΡΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ;

Εξηγήσαμε ήδη μερικές ταπεινές μου ιδέες για τις πιο σωτήριες πρωτοβουλίες:

α) Συντονισμένη συστράτευση του όπου γης μέγα πλήθους Παγκαρπαθιακών δυνάμεων-φορέων κάτω από μία ενιαία δομή-ομπρέλα..

β) Συγκερασμό-σύμπραξη (Σ.Δ.Ι.Τ.) των απεριορίστων δυνάμεων του υγειονομικού μας προσωπικού, τόσο του Εντός του νησιού, που πρωτοστατούν με ελάχιστα μέσα και είναι άμεσοι γνώστες της υγειονομικής κατάστασης κάθε κάτοικου, όσο και του υπερπολύτιμου. “Εκτός”… για να υπερκεράζονται ανεκτέλεστα προβλήματα και της σχεδόν πλήρους αποχής των γιατρών από τις προκηρύξεις πρόσληψής τους στο Γ.Ν.Θ.Κ., εξ αιτίας μισθών, που δεν ανταποκρίνονται στην ακριβή-τουριστική διαβίωση.

Δυστυχώς, από εποχής του μεγαλύτερου ευεργέτη του Κέντρου Υγείας Καρπάθου γιατρού Γ. Χατζηδημητρίου, από τις Μενετές, κανένας εκλεγμένος δημόσιος ή ιδιωτικός λειτουργός δεν μπόρεσε ούτε να το  στελεχώσει σε ανεκτά επίπεδα, ούτε να επαναδραστηριοποιήσει τον ανεπανάληπτο “Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Υγείας” ούτε και την μεγίστη δύναμη των Απανταχού Καρπαθίων.

Από την άλλη, κατά τον Χαράλαμπο Πλάτση, π.Υποδιοικητή της Β΄ Υ.Π.Ε. και έναν από τους πρωτεργάτες υλοποίησής του:

“Το Νοσοκομείο Καρπάθου, είναι καθαρά έργο ΠΑΣΟΚ, αφού η υπουργική απόφαση υλοποίησής του εκδόθηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, 27 Μαρτίου 2012, ως Υπουργού Υγείας.. με πλήρη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.” Και με “ανακούφιση”, που οσονούπω το Γ.Ν.Θ.Κ. ανοίγει μέχρι τέλη Ιουνίου αλλά με το προσωπικό Κέντρου Υγείας;
“Thanks” και στον “αθεόφοβο” ιό..

γ) Όσο η Πατριωτική Συνοχή με την Παγκαρπαθιακή Συστράτευση και με την προσδοκώμενη Σ.Δ.Ι.Τ. συναποτελούν την “Μ.Ε.Θ.”, τον “Αναπνευστήρα”-Οξυγόνο  της Τοπικής Υγείας δύο νησιών.. Άλλο τόσο ο ιδιωτικός τομέας, οι τουριστικοί φορείς-παράγοντες παντός τύπου, όπως αναλύσαμε, έχουν αναλάβει  μονοπαραγοντικά ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ κάθε νησιού, ως άλλοι ΗΡΩΕΣ.

Φαντάζεσθε, αν κατά κάποια έωλη αιτία, όπως αυτή την εφιαλτική που διανύουμε, αν δεν είτανε προσωρινή αλλά μόνιμη, και εξέλιπε για πάντα ο Τουρισμός, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΚΚΑΛΟ, “πέπλος νεκροταφείου”.

Ευτυχώς, δόξα τον Θεό, η Κάρπαθος θρέφει ακόμα πλείστα όσα ψήγματα αντισωμάτων, διαχρονικές μαγιές και αξίες από τους προγόνους, και μέσα και έξω, και μπορεί να τα  αντέξει “αβρόχοις ποσί”.

Πάντως, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι και φέτος το τουριστικό ρεύμα θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας σαν μοναδική ΝΗΣΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

4)Το μέγιστο διαχρονικό στήριγμα του συνολικού τουριστικού οικοσυστήματος και της μεταφοράς ασθενών του νησιού υπήρξε το Διεθνές Αεροδρόμιο Καρπάθου  (έργο ΠΑΣΟΚ, κατ΄ άλλους με την συμβολή του ΝΑΤΟ έναντι και κατά της Μέσης Ανατολής). Τώρα όμως, προτού κατηγορειοποιηθεί το νησί στην τελευταία γ΄ και ζημιωθεί, θα έπρεπε, από πριν, το συντομότερο να προετοιμαστεί το έτοιμο Γ.Ν.Θ.Κ. και να  συνεκτιμηθούν ορθολογικά.. “Όπως.. π.χ. άλλα νησιά “α΄κατηγορίας” και  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ-ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ της ανθρωποπλυμμήρας των 5  εκατ. επισκεπτών-ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ και με αρκετές καθημερινές συγκοινωνίες ολίγων ωρών, π.χ. Άνδρος, Νάξος, κ.τ.λ.(!).. Δεν είχανε ούτε την μοναδική ανάγκη, ούτε διεθνές αεροδρόμιο, ούτε Προμαχώνες του έθνους και της Ευρώπης, κ.τ.λ., όπως η Κάρπαθος-Κάσος, για να υποδεχθούν τον μοναδικό πόρο ζωής τους-ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Οι διαιρέσεις νησιών σε κατηγορίες δεν είναι καθόλου τόσο απλή υπόθεση κύριοι της Κεντρικής Διοίκησης αλλά πάρα πολύ σύνθετες παράμετροι, που επιτέλους πρέπει να λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη για την επιβίωση ή και ερημοποίησή τους.

Οι ίδιες παραδοξότητες ισχύουν για να μένει εκτός αεροπορικών επιδοτοτήσεων  η γραμμή Αθήνα-Κάρπαθος.. αλλά Αθήνα-Ικαρία(!), Αθήνα-Κάλυμνος, κ.τ.λ.(!), πολυψηφέστερες γαρ,  κι εμείς και ελαχιστό- και κατακερματιστό- Τουλάχιστον, τώρα με την συμπαράσταση του συμπατριώτη μας Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, από την Όλυμπο και της Επάρχου Καλλιόπης Νικολαϊδη, από την Αρκάσα,  (τους οποίους και ευγνωμονούμε), αναλαμβάνεται η εγκατάσταση γενικού κλιματισμού του Αεροδρομίου προς τέρψη και υγιεινή τόσο των  επιβατών όσο και των έτερων ΗΡΩΩΝ εργαζόμενων μέσα στην δύνη του  οικουμενικού κονιορτοϊού.

5) Από την έτερη αρτηρία ζωής για το νησί, τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, η αλήθεια από εκείνους τους δικούς μας θαλασσοπόρους (Σακέλλη και σία) που τους έδωσαν “το φιλί της ζωής” και τους ευχαριστούμε.. όμως από αυτούς μας τους ΗΡΩΕΣ  στις καθημερινές επάλξεις, στους αφρούς της θάλασσας, δεν το περιμέναμε να μας τα “θαλασσώνουν”, όπως π.χ.:  Να συνωστίζονται αδικαιολόγητα την ίδια μέρα, την Τετάρτη,  πάνω στο λιμάνι τα δύο μεγάλα πλοία της γραμμής συν το Princess της Κάσου.

Του έτερου συγχωριανού του από την Όλυμπο του ναυάρχου Νίκου Κανάκη, κατά τα κοινώς λεγόμενα, “έχει μαλλιάσει η γλώσσα του-μας” να συνιστούμε καλοπροαίρετα τις αναπότρεπτες αλλαγές αλλά.. ούτε το καλό του κόσμου και της εταιρείας του να έρχονται τα καράβια μέρα παρά μέρα, ούτε οι κρατικές επιδοτήσεις, μα  ούτε τα μεγάλα κουμάντα,  οι υψηλόβαθμοι καπεταναίοι κάνουν κουμάντο;

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ;

Εκείνες πάλι οι  κουραστικές “κολο(γ)ύρες” κρουαζιέρας του κάθε καρπάθιου επιβάτη με το Blue Star, δεν τον έφθανε ολόκληρο μερόνυκτο ταξίδι, να κάνει και το περί πλέον δίωρο περίπλου μέχρι την άκρη του Ν.Α. Αιγαίου Καρπάθου-Κάσου-Ρόδου ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ.. αντί για ένα κατευθειακό Blue Star Σαντορίνη-Ανάφη-Σητεία-Κάσο-Κάρπαθο.. σε μισό χρόνο.. να ανασάνει κάπως και ο τοπικός τουρισμός από τα εκατ. Αθηναίους τουρίστες  και από τα έτερα νησιά της διαδρομής.

Πάντως, είμαστε της γνώμης, ότι και το κασιώτικο σκάφος έπρεπε να συνεχίζει από  Κάρπαθο-Κάσο μέχρι την Μεγαλόνησο Κρήτη και τανάπαλιν, τις ημέρες τουλάχιστον που δεν πάει το Πρέβελης.. βοηθώντας αφάνταστα την τουριστική κίνηση και τους ασθενείς και των δύο νησιών μας, από τον έτερο κολοσσό της Κρήτης, καθόσον ο καθεαυτού κολοσσός-Νοσοκομείο Ρόδου νοσεί εξίσου σοβαρά.

Όλοι συμφωνούν οπωσδήποτε πρέπει να επιδοτούνται τα καράβια, μικρά-μεγάλα για να εξυπηρετούνται ανεξάρτητα περισσότεροι ή λιγότεροι νησιώτες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι περισσότεροι από τους ελαχίστους με το απλά να επιστρέφει από Κάσο στην Κάρπαθο στο δρομολόγιό του προς την Ρόδο.

Ολοκληρώνοντας, αν προσθέσουμε και το “προαιώνιο” λιμάνι, όλες αυτές τις “θαλάσσιες φουρτούνες” έρχονται να τις καταλαγιάσουν δύο άλλοι γεροί, υψηλά ιστάμενοι,  όλοι τους και οι παραπάνω και οι παρακάτω “κατά τύχη βουνίσιοι”, με την καλή έννοια.. ο ένας  τοπικός αυτοδιοικητικός άρχων ο Γιάννης Νισύριος από το Απέρι, και κατά τα γραφόμενά του: “με την άμεση υποστήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, (από τις Μενετές), το λιμάνι Καρπάθου συμπεριλαμβάνεται στα λιμάνια Εισόδου-Εξόδου (κρουαζερόπλοια, κ.τ.λ.).. λιμάνι με μοναδικά “προσόντα που απορρέουν” από τους  δύο πρωτοστάτες-ΗΡΩΕΣ..

6) Τώρα ειδικά επί εποχής Ιού πρέπει να ενθυμόμαστε  και όλους τους αξιόμαχους συντελεστές-ΗΡΩΕΣ της καθαριότητας, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

ΕINAI ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ, που επιτέλους γίνονται τα αυτονόητα, της πλήρους καθαριότητας όλων των δημόσιων χώρων, δρόμων, κ.τ.λ. στα Πηγάδια, Όλυμπο, Σπόα, Μεσοχώρι, κ.τ.λ. από τον Δήμο, όπως τώρα τελευταία, από την νέα δυναμική ηγεσία αντιδημαρχίας  καθαριότητας του Δημήτρη  Ζανάκη και του αξιόλογου προσωπικού.

Όσο αφορά τις “παρενέργειες” από τις σαρωτικές αλλαγές της αποκομιδής των σκουπιδιών στα Πηγάδια, θετικές ή αρνητικές, δεν είμαστε κάτοικοι-άμεσα εμπλεκόμενοι  για να μπορούμε να κρίνουμε, αυτά συνδυαστικά θα τα “κρίνουν”..οι κάλπες..

Στις Μενετές, που “σηκώνουν” και το βρώμικο από κάθε άποψη ΧΥΤΑ, και τα επικίνδυνα νερά της αποχέτευσης, δίπλα στο πάρκινγκ του Χριστού, χρόνια τώρα!

Παρά τις εκκλήσεις, αναγκάστηκε η κοινότητα και οι τοπικοί σύλλογοι να αναλάβουν μόνοι τους, περί τα 30 άτομα, την αναγκαία πρωτοβουλία για γενική καθαριότητα του χωριού και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως και στους συλλόγους της Αρκάσας.

Και διερωτάται ο κάθε καλόπιστος η καθαριότητα ενός χωριού πρέπει να αποτελεί “περιστασιακό” ζήτημα του Δήμου ή θα πρέπει να είναι απαραίτητη καθημερινή λειτουργία, ειδικά τώρα με τα νέα δεδομένα των όποιων νέων ιών, χημικών, ξεχορτιασμάτων, κ.τ.λ.(δεν συμβαίνουν βέβαια με ευθύνη των σημερινών παραγόντων αλλά συγκρινομένων του τότε παλαιού τοπικού δημαρχιακού συστήματος ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ με του Καλλισθένη της σήμερον, που αντί να καλυτερεύουν καταστάσεις χειροτερεύουν.. αυτά μόνον στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν).

Άρα, ουκ έστιν  αριθμός των ΑΦΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ μας, που συνεισφέρουν με τις πολυπληθείς υπηρεσίες-λειτουργήματά τους και σε άλλα επίπεδα αλληλέγγυων και πατριωτικών δράσεων στην Πατρώα Γη.. π.χ. τους ακριτικούς ένστολους φρουρούς μας στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου, κ.τ.λ.

ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ευγνωμοσύνες όλων εμάς των απλών πολιτών, είναι τα ελάχιστα που μπορούμε να εκφράσουμε προς ΠΑΝΤΕΣ.. εναπόκειται στην πολιτεία, κεντρική και τοπική, να παράσχει τα ανάλογα εύσημα που τους αξίζουν.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε απεριόριστο χώρο για να συνεχίσουμε και με άλλους αφανείς ήρωες, μας “μαλώνει η εκδότρια του site της “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ” συνεχίζοντας το αγέρωχο αυστηρό ύφος του ενός και μοναδικού, εκτός των άλλων, πατέρα της και ιδρυτή της μοναδικής διαχρονικής “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ” γιατρού-δημοσιογράφου Γεωργίου Γεωργίου (ανεψιός του πολυαγαπημένου μου πάππου Μερακλή-Νικόλα Γεωργίου). Εμείς, που μέναμε αρκετές φορές σπίτι τους, όποτε χρειαζότανε να πάμε πάνω, μαζί με την αξιαγάπητη σύζυγό του Θεοδώρα, το γένος Λοϊζου, πρωτοκανακαρά των Μενετών, γνώρισα από κοντά τον γιατρό μας, την εμβληματική του προσωπικότητα, που έγραψε  ιστορία και με τις ηγετικές του αρετές στα Δωδεκανησιακά, Παγκαρπαθιακά και Μενεδιάτικα δρώμενα.. και που κληροδότησε, όπως και στα άλλα δύο του παιδιά.. τον επιφανή Μιχάλη Γ. Γεωργίου, φαρμακοποιό, επί σειρά θητειών ο πιο δραστήριος πρόεδρος όλων των εποχών των ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΕΝΕΔΙΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ”, πρωτεργάτης και δημιουργός του “ΜΕΝΕΔΙΑΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ”, του “ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ” στον Πειραιά κ.α  και της μόλις αξέχαστης αδελφής τους Καλλιόπης Γ. Γεωργίου, ψυχαναλύτριας.

Ώστε, στα του νησιού μας, κατά δική μου ταπεινή γνώμη, η Κάρπαθος  έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε υγειονομική, οικονομική, κ.τ.λ.  απειλή και τις υποδομές που χρειάζεται, μόνον όμως αν, καθότι “μικρό, μειοψηφικό, ξεχασμένο στο άκρο άωτο, κ.τ.λ.  νησί”, κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και δημιουργηθούν κανονικές προϋποθέσεις κινητοποίησης-συσπείρωσης του πλούσιου Παγκαρπαθιακού ανθρώπινου και υλικού της υπόβαθρου και πρόσφορων υπηρεσιών.. με την έλευση του Δημάρχου από την Αμερική ακούγεται θα ξεκινήσουν άμεσα σημαντικές αλλαγές και την πρόσληψη Γραμματέα του Δήμου για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του.

Η κυρίαρχη αδυναμία οι μελέτες, από την παραίτηση του πρ. προϊσταμένου, φαίνεται να ξεπερνιέται σε σύσκεψη του επιτελείου του Δήμου μαζί και με ιδιώτες μελετητές.

“Θα έπρεπε” να μας πλήξει η πιο φονική “Επική Χρονιά” επί εποχής μας και δοθείσης της κακής μας τύχης και “της ευκαιρίας” για να σταθούμε όλοι οι Καρπάθιοι στο ύψος των “επικών” περιστάσεων.

ΜΑΚΗΣ ΕΜΜ. ΡΗΓΑΣ-ΡΗΓΟΠΟΥΛΗΣ