Ο όμιλος Koullias Hotels και το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου έδωσαν τα δικά τους μηνύματα για το περιβάλλον

Η Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα 2020: «Ώρα για τη Φύση», έγινε αφορμή για γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μετά από πρόσκληση του ομίλου Koullias Hotels στο δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου με αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση. Υπογραμμίζεται σε έρευνα ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας συντελείται και μέσω προστασίας του περιβάλλοντος».

Τη διαδικτυακή εκδήλωση οργάνωσε η γενική διευθύντρια του ομίλου Koullias Hotels κα Ελένη Μπάση η οποία παρουσίασε το θέμα από την πλευρά του ξενοδοχείου. Συμμετείχαν διευθυντές και στελέχη από τα ξενοδοχεία. Από το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου συμμετείχαν διδακτικό προσωπικό και μαθητές. Ομιλητές ήταν ο κ. Θεοδόσης Διακογιάννης από το Ιπποκράτειο Διεθνές Ίδρυμα Κω ο οποίος ανέπτυξε τα θεραπευτικά φυτά και βότανα του Ιπποκράτη. Η Κως είναι νησί πλούσιο σε άγρια βλάστηση με αμέτρητα βότανα.

Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης και οι μαθητές του γιατροί τα χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τις διάφορες αρρώστιες. Για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, πρέπει πρώτα να ξέρουμε πως θα τα μαζέψουμε και ποιοι είναι οι τρόποι που θα τα χρησιμοποιήσουμε. Παρουσίασε δε, 4 φυτά με τις ιδιότητες, τα οφέλη και τη χρήση τους, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, την τσουκνίδα και τη μολώχα. Παρακάτω  ακολουθεί, ολόκληρη η ομιλία για να γνωρίσουμε καλύτερα τα βότανα στο περιβάλλον μας και πως μπορούμε να ωφεληθούμε.

Η περιβαλλοντολόγος κυρία Αλεξία Στάμου, πολύ παραστατικά, έδωσε στα παιδιά την έννοια του περιβάλλοντος και τη σχέση μας μαζί του. Στη συνέχεια παρουσίασε πως οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική που έχουν τα ξενοδοχεία προστατεύοντας την ομορφιά της φύσης που χαρακτηρίζει τον προορισμό. Τα ξενοδοχεία σχεδιάζουν την ορθολογική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων,  την προστασία από τη ρύπανση, καθώς και  την αξιοποίηση των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στον όμιλο Koullias Hotels οι περιβαλλοντικές ενέργειες μεταξύ άλλων, όπως τις παρουσίασαν η κα Φωτεινή Αγγελίδου, υπεύθυνη υποδοχής και ποιότητας καθώς και η κα Χριστίνα Τσάτση, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, είναι οι παρακάτω:

  • Ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού , γυαλιού, μετάλλων, μπαταριών, ελαίων.
  • Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας , με τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και συστημάτων φωτισμού με φωτοκύτταρο.
  • Μείωση χρήσης νερού, με ελεγχόμενο αυτόματο πότισμα και καζανάκια διπλής ροής.
  • Διαχωρισμός απορριμμάτων σε οργανική και ανόργανη ύλη.
  • Συλλογή υπολειμμάτων σαπουνιών προς ανακύκλωση.
  • Προτείνεται στους πελάτες να αποφεύγεται η καθημερινή αλλαγή ιματισμού.
  • Καθημερινή φροντίδα καθαρισμού της ακτής.
  • Τακτικοί έλεγχοι του νερού της ακτής.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν πιστοποιηθεί από την εταιρεία της φύσης Green Key, ενώ η ακτή στο ξενοδοχείο Atlantis βραβεύτηκε με τη Γαλάζια Σημαία -Blue Flag- , βεβαιώνοντας πως η θάλασσά είναι ασφαλής και καθαρή για τους λουόμενους.

Τα οφέλη από τα παραπάνω είναι πολλά για την επιχείρηση. Αλλά και οι πελάτες βλέπουν ότι η ξενοδοχειακή μονάδα είναι ευαισθητοποιημένη όσον αφορά το περιβάλλον και συμβάλλουν στην προστασία του, πράγμα που ωφελεί τον προορισμό. Όπως ανέφερε η σύμβουλος μάρκετινγκ κυρία Άντα Καραγιάννη, η ενασχόληση με τη φύση και η παρατήρηση του περιβάλλοντος προσφέρει στα παιδιά διαπαιδαγώγηση με μεγάλη αξία. Τα παιδιά σήμερα  θα μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα ψυχικά αν ανακαλύψουν τη φύση και αν τη βιώσουν με τρόπο άμεσο, απολαυστικό και διασκεδαστικό μαζί με τους μεγάλους. Η διαδικτυακή εκδήλωση συνέβαλε σημαντικά στη γνώση, ενημέρωση και κατανόηση του θέματος από όλα τα μέρη. Επί πλέον πληροφόρησε την εκπαιδευτική κοινότητα για το σημαντικό ρόλο της ξενοδοχειακής επιχείρησης στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενεργή συμμετοχή όλου του προσωπικού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο όμιλος Koullias Hotels έχει αναλάβει τη φροντίδα και επιμέλεια του βοτανικού κήπου του Ιπποκράτη που φιλοξενεί πάνω από 250 είδη φυτών στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω. Στόχος είναι να συμβάλει εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδιών, τη σύνδεσή τους με το οικοσύστημα καθώς και την ενίσχυση του πολιτιστικού πλούτου και της βιώσιμης ταυτότητας του νησιού. Ανάλογες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν με θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά και την τοπική κοινότητα.