Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής, που αφορά την επικείμενη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Καρπάθου.

Η επιστολή φανερώνει μια πρωτοφανή άγνοια επί του θέματος, όταν ο Δήμος μαζί με τον ορισμένο εκπρόσωπο του στη Διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ Καρπάθου έπρεπε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης έπρεπε να έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ενέργειες της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας με σχετική αλληλογραφία όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι ο εφησυχασμός από τις υποσχέσεις επέφερε μια ανησυχία στη κοινωνία που είναι έκδηλη τις τελευταίες ημέρες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Εκ των πραγμάτων έπρεπε ήδη να έχετε υπενθυμίσει ακόμα και στον Πρωθυπουργό τη δέσμευση που έδωσε στον Καρπαθιακό λαό για άμεση λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου κατά το διάστημα που επισκέφθηκε το νησί μας. Ιδιαίτερα μετά την κρίση του Κορονοϊού ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να εντείνετε τις προσπάθειες με προσωπική παρουσία στον Υπουργό Υγείας και τη ΔΥΠΕ για το τι μέλλει γενέσθαι με το νοσοκομείο.

Διαφορετικά η Κάρπαθος αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης στο γαϊτανάκι που έχει στηθεί.

Η παράταξη μας επανειλημμένως ζητάει σε κάθε Δ.Σ να γίνει μία ειδική συνεδρίαση με θέμα την υγεία, τη ψήφιση οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (όπως κάνουν άλλοι δήμοι) και το νοσοκομείο, ώστε να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση-ψήφισμα που θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας προς τους αρμόδιους.

Παρόλο αυτά θετική απάντηση δεν έχουμε λάβει, ούτε έστω μια πρόσκληση για μία άτυπη συζήτηση με τους ιατρικούς φορείς ( υγειονομικό προσωπικό) και τη διοικούσα επιτροπή του Κ.Υ. Με αυτή τη λογική και το κρυφτούλι σε τόσο σημαντικά θέματα πώς θα διεκδικήσουμε το συμφέρον της Καρπάθου όταν άλλα νησιά με τους Δημάρχους και αντιπροσωπείες αυτών συνεχώς πιέζουν την κεντρική κυβέρνηση.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων της χώρας είναι τεράστιος στην ιεράρχηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για θέματα υγείας και η Κάρπαθος σίγουρα δεν αποτελεί ανταγωνιστική οντότητα.

Για του λόγου το αληθές, είναι ανεπίτρεπτο όταν υπάρχει ήδη από το 2019 ΦΕΚ όπου ορίζεται η δομή του νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ, έχοντας κατοχυρώσει το δικαίωμα της λειτουργίας ΣΑΝ Νοσοκομείο, η Δημοτική Αρχή να αναρωτιέται προς τη ΔΥΠΕ για “αλλαγή στόχευσης” και για ενδεχόμενη λειτουργία ως κέντρου υγείας του νέου κτιριακού συγκροτήματος. Μια αμυντική στάση με διπλωματική ευγένεια τη στιγμή που αυτή η παραφιλολογία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο υγειονομικά όσο και επικοινωνιακά για την ασφάλεια του νησιού και ως τουριστικού προορισμού εν μέσω πανδημίας.

Τις τελευταίες ημέρες η λανθασμένη διαχείριση του ζητήματος έχει επιφέρει κοινωνική σύγχυση και δικαιολογημένη αναταραχή στους κατοίκους. Σε αυτό το μήκος κύματος συντασσόμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας καλώντας όλες τις συνιστώσες του πολιτικού κόσμου (Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, Επαρχείο, Φορείς, Σωματεία, Συλλόγους κ.α.) να τείνουν σε ένα κοινό σημείο αναφοράς:

Την ΑΠΑΙΤΗΣΗ από την πολιτεία για άμεση λειτουργία και στελέχωση του Νοσοκομείου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τον μόνιμο πληθυσμό και τους επισκέπτες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ