Κανένας μας δεν θα διαλογιζότανε άλλες εποχές, πως θα μπορούσε ποτέ να πετάξει και να φτάσει μέχρι στο πιο απόμακρο νησί, στην άκρη του πουθενά, όπως την Κάρπαθο, μια σταξουλία, το λένε και αόρατο εχθρό-ζωύφιο, και εν τούτοις προσγειώθηκε, έστω ένα ανώδυνο κρούσμα, και έσπειρε τον φόβο και τον τρόμο. Καλά που έτυχε σε αξιόλογη νέα νοσηλεύτρια  και έτσι το ξεπεράσαμε και αποφύγαμε τα χειρότερα.

Με το ολημερίς μασάζ από τηλεοράσεως με υγειονομικά σεμινάρια από διαπρεπείς Έλληνες και ξένους καθηγητές γινήκαμε ξεφτέρια – “παραϊατρικοί” και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για τις ηρωικές τους, σωτήριες προσπάθειες και για τα “σεμινάρια” νουθεσιών-γνώσεων, που μοιράζονται μαζί μας.

Επειδή, όμως, βλέπουμε ότι όλοι οι υγειονομικοί συμπαραστέκονται με αυταπάρνηση, και από τα ελάχιστα που καταλαβαίνουμε, και με την παράλληλη  αντικαταθλιπτική τους αλληλεγγύη σε όλους τους νοσούντες με τον ύπουλο ιό συμβάλλουν τα μέγιστα απαλύνοντας τον πόνο και συνδυαστικά σώζοντας το θείο δώρο της ζωής, θεωρούμε ότι πρώτοι θα έπρεπε  να δικαιούνται το σεμιναριακό “επίδομα εμψύχωσης”.

Για να καταλήξουμε, λοιπόν, στην περιβόητη γενικόλογη “ανοσία της αγέλης” του νησιού, πέρα από την επιστημονική ιατροφαρμακευτική καθοδήγηση, που κανένας δεν αμφισβητεί, επιβάλλεται να εξιστορηθούν οι προηγούμενοι επιταχυντές των εξελίξεων, τοπικά.

Από την όχι και πολύ μακρινή εποχή το καράβι “Άνδρος” ή αργότερα το “Πανορμίτης”, κ.τ.λ. και η πεταλούδα-αεροπλανάκι Ντορνιέ των 18 θέσεων από Ρόδο, εκτός από τις αναγκαίες τροφοδοσίες, ταχυδρομεία, εφημερίδες, κ.τ.λ. περόφερναν μία φορά την βδομάδα ΜΟΝΟΝ σκέτους γηγενείς. από τότε σαν να πέρασαν αιώνες.

Πηγάδια, Κάρπαθος!Φωτό: Μαριγώ Λυτού

Οι όπου γης μετανάστες μας, παλλινοστούντες πλέον στα πάτρια εδάφη, ματσωμένοι με πολύτιμα σκληρά συναλλάγματα έκτισαν ανεκτίμητους θησαυρούς:

α) Τις νέες ακαδημαϊκές, επιχειρηματικές, επαγγελματικές, κ.τ.λ. γενιές των Καρπαθίων.
β) Μαζί με τα παχυλά πακέτα επιδοτήσεων της Ε.Ε. έφεραν την νέα οικονομική, τουριστική, κοινωνική, κ.τ.λ. άνοιξη στο χειμαζόμενο νησί από την μέχρι τότε αγροτική του ζωή.

Όμως, εκτός την εντός του νησιού διακτινίστηκαν με επιτυχία και εκτός στα πρόσφορα εδάφη της Αττικής, της Ρόδου, κ.τ.λ.

Τέτοιο πλούσιο πνευματικό και υλικό δυναμικό φαίνεται δεν μπορούσε να χωρέσει σε ένα πολύ μακρινό από τα αστικά κέντρα, άσημο μέχρι τότε νησί.

Η απότομη κατακόρυφη μετάβαση σε υψηλά επιστημονικά, επιχειρηματικά, επαγγελματικά πεδία, κ.τ.λ. άλλαξε άρδην και την πληθυσμιακή δομή.

Ο τόπος γέμισε από Καρπάθιους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κ.τ.λ. αλλά ξώμεινε ξαφνικά από εργατοϋπαλληλικά χέρια, όλοι, όμως, τούτοι ως “ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ” της πλανητικής λαίλαπας.

Από την άλλη, για την επάρατο πανδημία παρατηρούμε από τις συχνές αναγγελίες από τις μικροδωρεές μεταξύ “παντόξενων” του “όλοι μαζί μπορούμε” και πλήθος άλλων εθελοντικών ομάδων, μέχρι τις ευεργεσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους πολύ εύπορους οικονομικά συνέλληνες συμβάλλοντες κατά το δυνατόν στην αντιμετώπιση της πιο μεγάλης συμφοράς που μας βρήκε επί των ημερών μας, αποσπώντας τον θαυμασμό και την αμέριστη ευγνωμοσύνη απ’ όλους προς όλους αυτούς τους ευεργέτες μικρούς και μεγάλους. Ευτυχώς, οι πανελλήνιες αλληλέγγυες αντιδράσεις, που σφυρηλατούνται αυτόν τον καιρό, λόγω της πανδημίας, φαίνεται να εμπεδώνονται βαθιά στην συνείδηση του ελληνικού λαού, γενικά σε όλες τις τάξεις.

Απεναντίας, η Καρπαθιακή αλληλεγγύη, δυστυχώς, φαίνεται να χωλαίνει τελευταία σε πολύ χαμηλά ανεξήγητα επίπεδα.

Πιστεύω τα ευχάριστα πανελλήνια παραδείγματα θα βρούνε ευήκοα ώτα και να επιτευχθεί, επί τέλους, η μεγάλη στροφή-έναυσμα και στις όπου γης Καρπαθιακές κοινότητες να αντιδράσουν εξ ίσου αλληλέγγυα.

Θυμάμαι, όταν οι Καρπάθιοι εκτιθόντουσαν στα ξένα έκαναν πράμματα και θάματα, συλλογικά και ιδιωτικά, για την πατρώα γη.. αλλά μόλις πατήσουν το πόδι στο νησί παθαίνουν υπέρμετρη ματαιόδοξη εγωπάθεια- “ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ”, την αλλιώτικη που λέγαμε.. και μεγάλη δόση “καφενειάδας”-παχιά τα λόγια τα μεγάλα, πράξεις μηδαμινές.

Tην ώρα, λοιπόν, που γίνεται παγκόσμιος χαμός-ανάγκες  για τεστς, μάσκες, γάντια, γυαλιά, φάρμακα, αναπνευστήρες, κίνητρα για να προσελκύσουν γιατρούς, τηλεϊατρική, κ.τ.λ.  θα έπρεπε να μην λείπουν, για να κτιστούν και τα ψυχικά αντισώματα σε ολόκληρο το νησί, που οι περισσότεροι, είναι γνωστό, ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, κ.ά. και μέχρι τώρα μένουν αποσβολωμένοι.

Αυτά τα χρειώδη δεν αφορούν μόνο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για όλους τους Απανταχού Καρπάθιους, που νοιάζονται για τους δικούς τους στο νησί, αλλά και για τον καθένα χωριστά, που πολύ συχνά ή κάνουν διακοπές ή διαβιούν για κάποιο διάστημα στη γενέτειρα.

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι λείπουν και οι ανάλογες πατριωτικές πρωτοβουλίες και από τους ντόπιους και από τους ταγούς, ειδικότερα τους τουριστικούς φορείς που θα προσέθεταν πολλαπλάσια οφέλη, αν οι φερόμενοι επισκέπτες μας γνώριζαν ότι στην Κάρπαθο θα εύρισκαν πανέτοιμα τα παραπάνω στοιχειώδη υγειονομικά αναλώσιμα και εξοπλισμό και τις απαραίτητες ειδικότητες υγειονομικών.

Μεμφόμαστε, έχουμε μεγάλα παράπονα από τους αλλόφυλους γερμανούς και λοιπούς βόρειους, την Ε.Ε., που δεν παρέχουν ενάμιση τρισεκατομύρια ευρώ σε Ταμείο Συνοχής, Ταμείο Αλληλεγγύης, Ταμείο Κορωνοϊού, Ταμείο Επιδοτήσεων, για τις περισσότερο πληττόμενες χώρες του Νότου, για επιχειρήσεις, για εργαζόμενους,  κ.τ.λ., κ.τ.λ., για την εντεινόμενη εφιαλτική κρίση του κορωνοϊού και των καταστροφικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, και έτσι πρέπει να κάνουμε.

Περιμένουμε ακόμα και από τους Κινέζους και τους υπόλοιπους “καλούς χριστιανούς, μουσουλμάνους, κ.τ.λ.” να μας “ελεήσουν” μέχρι ΜΑΣΚΕΣ!!

Έχουμε απαιτήσεις από την ελληνική πολιτεία να μας προμηθεύει τα πάντα μέχρι το τελευταίο χωριό.

Από την άλλη, όμως, βλέπουμε να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη  επί των κεφαλών μας, καμια νύξη.

Δεν σας φαίνεται εντυπωσιακό και λυπηρό που δεν ακούσαμε να ξεκινήσει κάποιο ΚΑΤΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. δηλ. γίνεται ακόμα να περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους για είδη πρώτης ανάγκης, κι εμείς να νίπτουμε τας χείρας μας σαν Πόντιοι Πυλάτοι, την εποχή που επαιρόμεθα ότι έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τέτοια χαμηλά επίπεδα “ελεημοσύνης”.

Ευτυχώς, τώρα πια από υποδομές διαθέτουμε φουλ εξοπλισμένο Νέο Νοσοκομείο.. δυστυχώς, όμως, παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις θέσεων για γιατρούς με μισθούς κάτω από χιλιάρικο και έξοδα διαβίωσης τουρίστα ήταν επόμενο η ανταπόκριση  να υπήρξε μηδαμινή, παρά τις όποιες παροχές ενοικίου από τον Δήμο.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ  να θεωρηθούν υποδείξεις, καθόσον όλα αυτά και γνωστά είναι στους πάντες και μπορούν οι ειδικότεροι από μένα να εκφέρουν καλύτερες λύσεις-μελέτες:

1) Αναγκαστικά επαναφέρουμε την ταπεινή μας ιδέα κοινής λογικής να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο και μέσο η σύμπραξη όλου του υπέροχου κόσμου των Καρπαθίων επιστημόνων-υγειονομικών με το επικείμενο άνοιγμα του Νέου Νοσοκομείου Καρπάθου (Ν.Ν.Κ.). οπωσδήποτε, μαζί με τους τοπικούς, καθημερινούς μας ήρωες επιστημόνες υγείας, που με αυτοθυσία παραμερίζουν την επαγγελματική και οικονομική τους ανέλιξη για να συμπαραστέκονται στους δικούς-συμπατριώτες.

2) Θα ξεκινήσουμε με ένα δεύτερο δυναμικό παράδειγμα υλοποίησης:

Παρόλο καταξιωμένος ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Υγείας και εντός ολίγου του Ν.Ν.Κ. κ. Γιώργος Δήμαρχος, Δασονόμος μια ζωή και εμπειρότατος δημοτικός σύμβουλος επί σειρά τετραετιών δεν θα τα μπορεί από μόνος του να δαμάσει τέτοια ανεπουμπούλα. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι, ότι θα ξεδιπλώσει τα ηγετικά του προσόντα παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο πλάνο γενικής αναβάθμισης των τοπικών υπηρεσιών υγείας:

Προσκαλώντας όλους τους προέδρους των όπου γης Καρπαθιακών συλλόγων και φορέων να συστήσουν Παγκαρπαθιακή Συντονιστική Επιτροπή για το Κ.Υ. και σε λίγο για το Ν.Ν.Κ. για κοινές προσπάθειες στήριξης της πρώτης ανάγκης του νησιού και κάθε ανθρώπου, του πιο πολύτιμου αγαθού της υγείας, στην πιο θανατηφόρα κρίση.

Διαδραματίζοντας όλοι ομού συνεκτικό ιστό εμπιστοσύνης για την σύσταση μιας νέας σύμπραξης των Καρπαθίων επιστημόνων υγείας με το Ν.Ν.Κ.

Εξάλλου, οι πολιτικές της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης περί συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικών Φορέων (Σ.Δ.Ι.Τ.), ειδικά τώρα με τους ιδιωτικούς φορείς υγείας, φέρεται και πρέπει να ευνοεί.

Προς Θεού δεν εννοούμε να ξεσπιτωθούν και να παρατήσουν τις έτοιμες δουλειές τους ιατρεία, κλινικές, κ.τ.λ., διότι αυτό είναι σχετικά αδύνατον και όπως και νάχει η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη μας παραμένει αμείωτη.. καθόσον όλοι έχουμε βρει την υγειά μας κοντά τους, όπου και να βρίσκονται.

Αλλά τώρα με πρωτοφανίστικα επί της εποχής μας θανάσιμα μαντάτα διαρκείας παγκοσμίως, είμαι σίγουρος θα γράψουν, κερδίζοντας μία ζηλευτή θέση στην ιστορία, με την στοιχειώδη περιχαράκωση της υγιεινής ασφάλειας του νησιού.

3) Ασφαλώς, πέρα από την ηθική-πατριωτική ανταμοιβή, θα ανταμοιφθούν από τον ιατρικό τουρισμό, που τώρα πια η χώρα αναγνωρίζεται πρώτιστα σαν από τους ασφαλέστερους προορισμούς βάσει της επιτυχημένης διαχείρησης και της εξάπλωσης του ιού σε σχέση με ανταγωνιστές Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, κ.τ.λ., κ.τ.λ.

4) Η Ιώννα Δρέττα, δευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece μιλάει στην “Καθημερινή” για μια νέα ταυτότητα για την Ελλάδα και θα προσέθετα και για την Κάρπαθο, που όλως παραδόξως της λείπει ακόμα και η παλαιά και η νέα ταυτότητα και τώρα είναι καιρός να αποκτήσει: “μια χώρα που την ακολουθούν οι λέξεις ασφάλεια, ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αποτελεσματικότητα, φροντίδα, ευθύνη.

“Μαζί με άλλες διαχρονικές αξίες όπως το φιλότιμο, η φιλοξενία, η αγάπη για την ζωή, τον άνθρωπο, την φύση, η Ελλάδα μέσα στη πανδημία κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο άϋλο κεφάλαιο ανυπολόγιστης αξίας.

Αυτή την υπεραξία λοιπόν καλούμαστε να την κωδικοποιήσουμε, να την αναδείξουμε και να εισπράξουμε τα οφέλη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην οικονομία, στις ξένες επενδύσεις, στις διεθνείς σχέσεις, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων..”

Αναδύεται, λοιπόν, η ανάγκη και για το νησί μας για επενδύσεις και σε ειδικότερα ιαματικά προγράμματα, κυρίως για συνταξιούχους, που τα ευρωπαϊκά Ταμεία Ασφάλισης τους θα ενισχύσουν σημαντικά και την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ και ατομικά τον κάθε μέτοχο αλλά και τον τουρισμό επιπέδου στο νησί.

5) Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος, τώρα που τα ζόρια είναι μεγάλα, αν προστεθεί έγκαιρα στο τοπικό μας οπλοστάσιο  και η νέα δομή υγείας το Ν.Ν.Κ., άριστα στελεχωμένη από τους καταξιωμένους συμπατριώτες μας και εξοπλισμένη, σε ώρες παλανητικού τρόμου, οπωσδήποτε η Κάρπαθος “θα πιστοποιηθεί” άμεσα και ως “ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ” και θα γευθεί αναμφισβήτητα πρώτη τον πολλαπλασιαστή του τουριστικού ρεύματος.

Φτάνει οι υγειονομικοί μας να πορευτούν ενιαία στην νέα πραγματικότητα τόσο από το βελτιωμένο brand υγείας της χώρας όσο και της Καρπάθου με το BRAND NEW, Ν.Ν.Κ., την μέχρι τώρα μηδαμινή εμφάνιση του “εφιάλτη” στο νησί και οπωσδήποτε από την σωτήρια συγκοινωνιακή υποδομή του Διεθνούς Αερολιμένα Καρπάθου, “γιατρικά” που πρέπει να προβληθούν-γνωστοποιηθούν άμεσα, από όλους τους φορείς μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη και που τα περισσότερα νησιά δεν διαθέτουν.. αξιοποιώντας παράλληλα και τους πλούσιους ευρωπαϊκούς πόρους και εξαργυρώνοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες αυτές τις πολλαπλές ευνοϊκότατες συγκυρίες της σήμερο.. επί πλέον και το ελληνικό κράτος, εκτός των άλλων, θα πρέπει να ενισχύσει θεαματικά και τον κοινωνικό τουρισμό, μπροστά στον άγνωστο Χ του εξωτερικού τουρισμού.

Μπορούμε να είμαστε πιο μπροστά από κάθε κυβέρνηση, κ.τ.λ., όπου τουλάχιστον υπερέχουμε σαν τόπος, όπως π.χ. σε επιστήμονες υγείας, να μην αναλαμβάνονται αντίστοιχες πατριωτικές πρωτοβουλίες και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις ζωής και θανάτου, που διανύουμε..

6) Ζητάμε συγνώμη από όλους τους επαϊόντες, που γνωρίζουν πιο εμπεριστατωμένα, από μέσα, όλες τις επί μέρους διεργασίες, από ένα εκτός, δικό μου πλάνο της στιγμής:

Αν υποτεθεί, λοιπόν, βρεθεί, ένας στρογγυλός αριθμός, 100 υγειονομικοί οπωσδήποτε πλειοψηφικοί,  που να συστήσουν την παραπάνω ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ με έτοιμο το Ν.Ν.Κ.,με πάνοπλο τον νοσοκομειακό εξοπλισμό, θα μπορούν πλέον κάποιες μέρες των διακοπών τους στην γενέτειρα ή σε πολύ έκτακτες καταστάσεις, όπως τις τωρινές να παρέχουν εναλλάξ τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες τους.

Το πως, το πότε(άμεσα), το πρόγραμμα, την διαχείρηση, κ.τ.λ., κ.τ.λ., αφού οι γιατροί μας σήμερα ξέρουν, διαπιστωμένα παγκοσμίως, και καθοδηγούν ολόκληρη την χώρα και γιατρεύουν τους πάντες και τα πάντα, αλοίμονο να μην ξέρουν να γιατρεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα του οίκου τους στον μικρόκοσμο της Καρπάθου.

7) Κάποτε όλοι οι Καρπάθιοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με οποιοδήποτε απτό τρόπο την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας και στους παλαιούς και  στους τωρινούς τοπικούς μας και επισκέπτες γιατρούς και ευεργέτες και η υπό τον κ. Γ. Δήμαρχο νέα Επιτροπή θα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο πως θα εκφραστεί απέναντί τους.

Αν όχι, λοιπόν τώρα, η παγκαρπαθιακή συστράτευση πατριωτικής αλληλεγγύης και οι ιαματικές business με την ανεπανάληπτη επί των ημερών μας ιστορικών διαστάσεων Κρίση και των εξ ίσου ιστορικών διαστάσεων Καρπαθίων οικονομικών, επιστημονικών,  υγειονομικών, κ.τ.λ. παραγόντων τότε πότε θα ξυπνήσει ο χειμαζόμενος πατριωτικός μας οίστρος; μαζί με όλα τα υπόλοιπα.. πρώτιστα, λοιπόν, ευχόμαστε από καρδιάς ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Μάκης Εμμ. Ρηγοπούλης,συγγραφέας