Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (10.02.2020) υπέγραψε και δημοσίευσε δελτίο τύπου, με μοναδικό σκοπό να συκοφαντήσει τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους επικεφαλής αυτών.

Με την ανακοίνωση του αυτή προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές του ευθύνες σε εμάς διαστρεβλώνοντας προκλητικά την αλήθεια.

Είναι αλήθεια όμως, ότι με την ενέργεια του αυτή ο Δήμαρχος εισάγει και εγκαινιάζει νέα ήθη στα Δημοτικά πράγματα της Καρπάθου, αλλά και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι  πραγματικά πρωτοφανές  και λυπηρό ο Δήμαρχος του νησιού  με Δελτία Τύπου να επιτίθεται στην άποψη, που εκφράζει η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για πρώτη φορά Δήμαρχος στην Κάρπαθο, απαντά με τόσο επιθετικό, άδικο, σκληρό αλλά και επιπόλαιο τρόπο στην άποψη, που έχει δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα κάθε Δημοτικός Σύμβουλος.

Αλίμονο εάν στην Κάρπαθο και μάλιστα στην αρχή μιας νέας Δημοτικής περιόδου επικρατήσουν τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι οποίες δεν δέχονται τον προβληματισμό και την διαφορετική άποψη στα πλαίσια της ελεύθερης και κατά συνείδηση έκφρασης στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Αλίμονο, αν κάθε φορά που υπάρχει μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (σωστή ή λάθος), ο Δήμαρχος να επιτίθεται με αυτόν τον ανελέητο τρόπο, σ όποιο μειοψηφεί.

Μενετές, Κάρπαθος!

Όμως ο κ. Νισύριος  δεν σταμάτησε μόνο σ’ αυτό…

Με ανεπίτρεπτους για Δήμαρχο ανοίκειους χαρακτηρισμούς, που  απερίφραστα σύσσωμη, η παράταξη μας καταδικάζει, αμφισβητεί ακόμα και την αγάπη μας, το ενδιαφέρον μας και την μέχρι σήμερα προσφορά μας, στον τόπο μας, και μάλιστα μέσα στο λίγο χρόνο που ασκεί τα καθήκοντα του. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζει ο Δήμαρχος ότι κανείς Καρπάθιος δεν μπορεί να αμφισβητεί την αγάπη άλλου συμπολίτη μας για το νησί μας. Όλοι οι Καρπάθιοι αγαπούμε το νησί μας και αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα για την πρόοδο του.

Είναι σκληρό και άδικο κ. Δήμαρχε να κατηγορείτε έτσι επιπόλαια και εγωιστικά το σύνολο της αντιπολίτευσης, ότι σκόπιμα παρεμβάλλει εμπόδια στο έργο σας, όταν γνωρίζετε ότι κατά τους λίγους μήνες της θητείας σας ελάχιστες ήταν οι φορές, που ως είχε δικαίωμα, η Παράταξη μας, με επιχειρήματα μειοψήφησε σε θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

Όμως  δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Δήμαρχος ακολουθεί την ίδια αυτή εχθρική, εμπαθή και λάθος τακτική, να υπογράφει δηλαδή Δελτία τύπου, που άλλοι του γράφουν για να επιτεθεί όχι μόνο σ’ εμάς, αλλά ακόμη και σε συμπατριώτες μας πολιτικούς, και μετά να ανακαλεί. Πιστεύαμε, ότι τα λάθη αυτά δεν θα τα επαναλάμβανε.

Διότι  προκαλεί εντύπωση, πως γίνεται από την μια ο κ. Δήμαρχος να μην μπορεί να αρθρώσει  λέξη και να μην μπορεί να θέσει έστω και ένα από τα πολλά πρόβλημα του τόπου μας κατά την  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  στις  8-02-2020, με την παρουσία του κ. Υφυπουργού, και από την άλλη λίγες  μέρες μετά να γίνεται λαλίστατος και τάχα να συντάσσει ο ίδιος πολυσέλιδα δελτία τύπου με  ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς και κρίσεις για την παράταξή μας, η οποία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο διατύπωσε μια συγκεκριμένη διαφορετική άποψη.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο και ο Καρπαθιακός λαός περίμεναν από τον κ. Δήμαρχο να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη, αφού δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει δυναμικά έστω και ένα θέμα-πρόβλημα του νησιού μας στον κ. Υφυπουργό.

Όμως σε λίγες μέρες έβγαλε φωνή και έγινε… δυναμικός μόνο εναντίον μας.

Κανένα δυναμισμό για να θέσει τα προβλήματα και να ζητήσει λύσεις, δυναμισμό όμως για να συκοφαντεί.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας, το οποίο  παρουσίασε ο παριστάμενος συμπατριώτης μας κ. Υφυπουργός, ο κ. Δήμαρχος ήταν άφωνος, όπως βέβαια ήταν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι (αντιδήμαρχοι) της παράταξης του.

Ευτυχώς οι παρατάξεις και οι άλλοι φορείς του νησιού μας έθεσαν με δύναμη τα προβλήματα και ζήτησαν άμεσες λύσεις.

Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα… κάθε μέρα γίνεται πιο φανερή η ανεπάρκεια και η αδυναμία του κ. Δημάρχου να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Δήμου μας.

Ζητούμε λοιπόν από τον κ. Δήμαρχο να σταματήσει γρήγορα αυτή  την τακτική, που άλλοι του επιβάλλουν. Να σταματήσει να υπογράφει κείμενα, που άλλοι του γράφουν.

Να σταματήσει να υπογράφει κείμενα που δεν τα καταλαβαίνει και δεν τον εκφράζουν.

Και τώρα ας πάμε στο συγκεκριμένο θέμα, δηλ. της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, για να προσλάβει ο κ. Δήμαρχος Γενικό Γραμματέα στον Δήμο μας.

Το ίδιο θέμα ήλθε προς συζήτηση στο Δημοτικό μας συμβούλιο και πριν δύο περίπου μήνες.

Μετά όμως από πρόταση της αντιπολίτευσης την οποία δέχθηκε ο κ. Δήμαρχος, κρίθηκε ότι είναι σκόπιμο να αναβληθεί η συζήτηση του, και αφού ολοκληρώσει πρόταση για την συνολική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ), το θέμα να επανέλθει για  συζήτηση στο δημοτικό μας συμβούλιο.

Όμως μετά από δύο μήνες ο κ. Δήμαρχος έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και πάλι μεμονωμένα το θέμα του Γενικού Γραμματέα, χωρίς όμως συνολική πρόταση, για την συνολική τροποποίηση του Ο.Ε.Υ, όπως είχε δεσμευθεί.

Ο κ. Δήμαρχος λοιπόν δεν ήταν συνεπής σε αυτά που δεσμεύθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι η παράταξη μας παρέμεινε στην θέση της, να γίνει δηλ. συνολική τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου μας, ούτως ώστε συνολικά και όχι αποσπασματικά να αντιμετωπισθεί η υποστελέχωση του Δήμου μας με νέες επιστημονικές ειδικότητες και τμήματα, προπάντων δε της Τεχνικής του Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Δόμησης (πολεοδομίας) που ο ίδιος λίγες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του (υπακούων άβουλα σε εντολές άλλων) απογύμνωσε, με τις γνωστές σ όλους συνέπειες (μη έκδοση οικοδομικών αδειών, υπολειτουργία τεχνικής υπηρεσίας κλπ).

Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Δήμαρχος να μεταφέρει τις ευθύνες του σ’ άλλους.

Όμως ο Καρπαθιακός λαός πρέπει να ξέρει, ότι ο κ. Νισύριος είναι ο μόνος Δήμαρχος που έχει προσλάβει μέχρι τώρα τρεις έμμισθους συμβούλους και έχει διορίσει και τέσσερεις έμμισθους Αντιδημάρχους.

Όσους δηλ. συμβούλους ήθελε τους πήρε.

Ο ίδιος τους επέλεξε, αλλά ο Καρπαθιακός λαός τους πληρώνει. Τώρα όμως  θέλει τον σύμβουλο-επιστημονικό συνεργάτη του, τον οποίο ο ίδιος διάλεξε και τον έφερε από την Κεφαλονιά να τον κάνει Γενικό Γραμματέα, διότι φαίνεται  αυτό του υποσχέθηκε, να τον κάνει δηλ. Γραμματέα.

Έτσι ενώ σήμερα ο ίδιος αυτός επιστημονικός του συνεργάτης έχει αποζημίωση μηνιαία 1.800,00 περίπου ευρώ, μόλις ονομασθεί Γενικός Γραμματέας θα κοστίζει περισσότερα από 3.000,00 ευρώ!!

Ειλικρινά όμως ρωτώ, αφού το ίδιο άτομο ως σύμβουλος του κ. Δημάρχου προσφέρει εδώ και μήνες τις υπηρεσίες του στον Δήμο, γιατί θα πρέπει να βαπτισθεί Γενικός Γραμματέας; και να επιβαρυνθεί κατά πολύ ο Δήμος.

Ειλικρινά ακόμη ρωτώ γιατί ο κ. Νισύριος χρειάζεται τόσους συμβούλους; Αφού έχει τόσους συμβούλους και τόσους αντιδημάρχους, γιατί επιτίθεται και συκοφαντεί την αντιπολίτευση; Πόσους συμβούλους πρέπει να πληρώνει ο Δήμος; Δεν υπάρχει Καρπάθιος για να γίνει επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου και Γενικός Γραμματέας; Πρέπει να φέρουμε από την Κεφαλονιά;

Η  αντίληψη αυτή που σας κατέχει κ. Δήμαρχε, για τη Δημόσια διοίκηση, εκτός από αλαζονεία και μέθη υποδηλώνει βαθύτατη άγνοια για το πως διοικούνται οι σημερινοί Δήμοι, πολλώ δε μάλλον ποια είναι τα όρια της πολιτικής σας ηγεσίας!

Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση κομισαρίων στη Δημόσια  Διοίκηση του νησιού μας, με ανεξέλεγκτες αμοιβές, χωρίς έλεγχο της αποδοτικότητας και λειτουργίας μηχανισμού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, που διασφαλίζει τη δημοσιονομική διαχείριση του Δήμου μας και προστατεύει τους κόπους των δημοτών μας!

Ο κύκλος  αυτής  της αποτυχημένης διακυβέρνησης σας, που χαρακτηρίζεται από αυταπάτες, ιδεοληψίες, ανευθυνότητα, εκβιασμούς, ψέματα και αναποτελεσματικότητα, πρέπει να κλείσει και ο Δήμος μας  να μπει σε ένα νέο κύκλο αλήθειας, ευθύνης, ρεαλισμού, ήθους, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, με συλλογικές και συναινετικές δράσεις του  Δ.Σ, γιατί η ομοψυχία και η δημοκρατία δεν αποκλείουν την αντίθετη τεκμηριωμένη άποψη, η δε εμμονή σας στην προσωπική τέχνη του διοικείν, μόνο τροχοπέδη στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου θα οδηγήσει, πράξη που δεν συγχωρείται στη δημόσια πολιτική ζωή, όταν γίνεται από βαριά  αμέλειακαι άγνοια!!

Είναι επιτέλους καιρός να βάλετε το “Εγώ” κάτω από το “Εμείς” ζητώντας δημόσια  συγγνώμη, ανακαλώντας όλες τις ανοίκειες δηλώσεις σας, που προσβάλλουν τη τιμή, αξιοπρέπεια και προσωπικότητα πολιτικών σας αντιπάλων, Δημοτικών Συμβούλων, που στο όνομα της αδέσμευτης, δημοκρατικής βούλησης και έκφρασης του Δ.Σ, ψήφισαν όχι στη μοναδική επιλογή σας, για Γενικό γραμματέα  του Δήμου και να υποστηρίξετε πολιτικές πρωτοβουλίες, που προωθούν τη συνεργασία και επιδιώκουν να οικοδομήσουμε την οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό μας πολιτισμό!!

Ας αφήσετε λοιπόν κ. Δήμαρχε τις επιθέσεις, τις συκοφαντίες και τα δελτία τύπου, που άλλοι σας επιβάλλουν και άλλοι σας γράφουν, και ας χαράξετε τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου για το νησί μας, στον οποίον να ξέρετε, ότι θα είμαστε δίπλα σας  ειλικρινείς συμπαραστάτες και αρωγοί.

Αν πραγματικά ο κ. Δήμαρχος θέλει την συναίνεση, την συνεννόηση και το ήπιο κλίμα, ας το αποδείξει όχι με ψεύτικα λόγια, αλλά με πράξεις, διότι μέχρι σήμερα με τις πράξεις του το αντίθετο αποδεικνύει.

Με τα δελτία τύπου που του γράφουν, βγάζει πολύ μίσος, που δεν το χρειάζεται η Κάρπαθος!

Ο επικεφαλής της παράταξης “Κάρπαθος-Νέα Αρχή”
ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΤΣΑΜΠΟΥΝΙEΡΑΚΗΣ