Με λύπη  διαπιστώνουμε μετά από δήλωση του Δημάρχου  με ένα άρθρο γεμάτο  λεκτική φόρτιση χαρακτηρισμούς και βαρύγδουπες εκφράσεις ότι το κυνήγι των εντυπώσεων  και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι οι απώτερες σκέψεις. Λέξεις όπως “αδιαφορία” – “άγνοια” – “εμπόδια”-“ίχνος ντροπής” και η  χρήση του όρου “τυχοδιωκτικά” στην επιρρηματική του μορφή που θεωρούμε ότι σύμφωνα με τη νεοελληνική γραμματική δεν απευθύνεται σε προσωπικό επίπεδο , προσβάλλουν τη παράταξη μας που μέχρι τώρα μόνο εμπόδιο δεν στάθηκε στα σχέδια  της συμπολίτευσης ψηφίζοντας  καταφατικά – θετικά τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων της Δημοτικής αρχής.

Δυστυχώς τα γεγονότα έχουν διαστρεβλωθεί και η αποκατάσταση της ορθότητας τους  μέσα από αυτή τη δήλωση είναι αναγκαία. Η εισήγηση για τον Γ.Γ. του Δήμου Καρπάθου τοποθετήθηκε από τη δημοτική αρχή σε προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο πριν από περίπου 2 μήνες , όταν η  ανεξάρτητη θέση της παράταξης μας ήταν  και παραμένει η προσθήκη κάποιων ειδικοτήτων ΠΕ συμπληρωματικά στην ήδη κατατεθείσα πρόταση  με στόχο να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του Δήμου σε προσωπικό.

Δεν διαφωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα αλλά θεωρήσαμε ημιτελή τη πρόταση και με  καλή τη  πίστη δεν καταψηφίσαμε το θέμα αλλά ζητήσαμε αναβολή για την επαναφορά του, ολοκληρωμένα μετά από διαβούλευση και των τριών παρατάξεων. Ο Δήμαρχος το αποδέχτηκε δημόσια στο ΔΣ  και δεσμεύτηκε ότι μαζί θα το μελετήσουμε.

Πηγάδια Κάρπαθος!

Το θέμα  όμως με μεγάλη μας έκπληξη επανήλθε αυτούσιο χωρίς καμία αλλαγή και δίχως να έχει προηγηθεί έστω μια πρόσκληση για  συνεργασία  ή  συζήτηση από τη πλευρά της Δημοτικής αρχής. Ακόμα και την ώρα του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 10/2/20  όπου ο Δήμαρχος επιτέλους αντιλήφθηκε ότι δε συμφωνούμε, όχι με τη θέση του ΓΓ άλλα, με τη γενικότερη μεταχείριση του ζητήματος υπέπεσε σε αντιφατικές δηλώσεις και πρόχειρες προτροπές ότι μετά τη ψήφιση του θέματος θα συζητήσουμε την πρόταση μας κάτι το οποίο είχε επαναλάβει και 2 μήνες πριν δημόσια αλλά δεν το έπραξε , αγνοώντας τη πρόταση μας επιδεικτικά την ώρα που συνεχώς προφασίζεται την “ενωτική” του διάθεση. Αυτή η τακτική του εμπαιγμού προς το πρόσωπο μας , η συνεχής αναβλητικότητα σε υποσχέσεις συνεργασίας  από τον Δήμαρχο προκαλεί κρίση αξιοπιστίας.

Η παράταξη μας λειτουργώντας αυτόνομα και ανεξάρτητα μέσα από διάλογο με γνώμονα τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη πολυφωνία  , επιχειρηματολογεί με λογική συνέχεια και αποφασίζει συλλογικά. Η πρόταση μας για προσθήκη περισσότερων ειδικοτήτων άρα και θέσεων εργασίας για το Δήμο με ενδελεχή αξιολόγηση του οργανογράμματος προσωπικού αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του έμψυχου υλικού  ώστε  να αποτελέσει  κινητήριο μοχλό  για την ανάπτυξη.

Κατά τη στρεβλή άποψη τους θέλουμε να “βολέψουμε τα δικά μας παιδιά “ τη στιγμή που ένας ανώτερος διοικητικά υπάλληλος όπως μας προτείνουν θα  έχει  αρμοδιότητες  πολιτικών προϊσταμένων αντί να τις έχουν οι τέσσερις έμμισθοι Αντιδήμαρχοι, που είναι και οι θεσμοθετημένοι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Δήμου . Τελικά τον ΓΓ και μόνο, τον θέλετε για να αντικαταστήσει τη δική σας πολιτική ανεπάρκεια ή για να επιβλέπει υποστελεχωμένες υπηρεσίες που αντ’ αυτού έχουν ανάγκη από πρόσωπα με παραγωγικές ικανότητες και όχι διοικητικές.

Ακόμα και έτσι όμως η παράταξη μας θα υπερψήφιζε την εισήγηση σας  αν απλά ο Δήμαρχος  έκανε πράξη τα όσα υποσχέθηκε και αποφάσιζε να ακουστεί και μια εναλλακτική πρόταση που αν μη τι άλλο , συνδυαστικά ήταν ακόμα πιο ολοκληρωμένη από την αρχική. Η άρνηση της Δημοτικής αρχής από την έναρξη της θητείας της σε οποιαδήποτε άποψη-θέση μας  συνεπάγεται απαξίωση του διαλόγου , δογματικές πρακτικές και αδιαφορία στη πρόθεση μας για συλλογική δουλειά.

Ακόμα και τώρα ζητάμε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και υπαλλήλων του Δήμου για να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα και να προστεθούν πληθώρα θέσεων-ειδικοτήτων (Μηχανικοί, Οικονομολόγοι, Εργοδηγοί , Πληροφορικός κ.α.) που θα επιφέρουν επαρκή ποσοτική στελέχωση και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επιτέλους ο Δήμαρχος πρέπει να αντιληφθεί ότι το Δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρατάξεις ανεξάρτητες με σαφή διαχωριστικά όρια που έχουν δική τους γνώμη. Υποχρέωση σας  είναι να τις συσπειρώσετε δημιουργώντας  ένα κοινό σημείο αναφοράς και όχι να μεγαλώνετε το χάσμα  ανάμεσα τους μέσα από υπονοούμενα γιατί τότε πραγματικά οι “τύχες” του Δήμου θα διώκονται επ’ αόριστον.

Ο επικεφαλής της παράταξης Α.Π.Ε.Κ
Χρήστος Κατσάνης