Καταψήφισαν την δυνατότητα ο Δήμος Καρπάθου να έχει Γενικό Γραμματέα, όπως όλοι οι Δήμοι στην χώρα.

Έδωσαν και πάλι τα χέρια, μόλις βρήκαν την ευκαιρία να μπουν πρόσχωμα στη λειτουργία του Δήμου, οι παρατάξεις Κατσάνη και Τσαμπουνιεράκη.

Λειτουργώντας σαν ενιαία παράταξη, τυχοδιωκτικά ως συνήθως, είπαν όχι στην τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή και περιλάμβανε την προσθήκη Γενικού Γραμματέα Διοίκησης και ενός επιπλέον Πολιτικού Μηχανικού!!!

Μενετές Κάρπαθος! Φωτό: Art Studio – George Oikonomidis

Επιδιώκοντας να βάλουν εμπόδια στην λειτουργία και πορεία του Δήμου καταψήφισαν σύσσωμοι την δυνατότητα στελέχωσης του Δήμου με Γενικού Γραμματέα Διοίκησης. Δείχνοντας όχι μόνο άγνοια αλλά και αδιαφορία για τις ανάγκες που δημιουργούνται με τις ραγδαίες αλλαγές στην λειτουργία των Δήμων καταψήφισαν το αυτονόητο. Έδειξαν έλλειψη κάθε ευαισθησίας για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους που ζητούν άμεση υποστήριξη σε Διοικητικό επίπεδο και προέβαλαν δικαιολογίες που δεν μπορούν να πείσουν κανένα.

Η θέση του Γενικού Γραμματέα δεν είναι μία «θέση πολυτελείας». Ο Γενικός Γραμματέας συντονίζει σε ένα Δήμο τις Υπηρεσίες και τις κατευθύνει  ώστε να ανέβει η λειτουργικότητά και η αποτελεσματικότητά του, κάτι από το οποίο επωφελούνται οι δημότες. Γι αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση θέσπισε αυτή την θέση και για Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, διαβλέποντας τα προβλήματα που προκύπτουν στην Διοίκηση αυτών λόγω της υποστελέχωσης τους, αλλά και λόγω των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων της κεντρικής εξουσίας από τους Δήμους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σημειώνουμε  δε ότι αυτό ζητούσαν για χρόνια και Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων και συνολικά τα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Άλλοι Δήμοι, είδαν την δυνατότητα αυτή ως “μάνα εξ ουρανού” στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διοίκησης τους. Στον Δήμο Καρπάθου η αντιπολίτευση του Δήμου μας μιλούσε για την ανάγκη να τακτοποιηθούν “δικά μας παιδιά” κι εκθείαζε αποτυχημένα μοντέλα  λειτουργίας των Δήμων, προ εικοσαετίας, που συνέβαλλαν στην χρεοκοπία της χώρας. Δεν ένιωσαν δε, ίχνος ντροπής, γνωρίζοντας την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και δεν ενέκριναν ούτε την προσθήκη ενός επιπλέον Πολιτικού Μηχανικού που εισηγηθήκαμε σαν έκτακτη ανάγκη.

Αντί αυτού πρότειναν να μην γίνει καμία προσθήκη μέχρι να γίνει ριζική τροποποίηση του ΟΕΥ, διαδικασία που καλά γνωρίζουν ότι είναι χρονοβόρα και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα  τουλάχιστον των έξι μηνών και η κάλυψη των θέσεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. ίσως μας καθυστερήσει κάποια χρόνια.

Κι όλα αυτά, παρόλο που ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι μετά την ψήφιση της έκτακτης αυτής τροποποίησης, θα κινήσει τις διαδικασίες για διακομματική διαβούλευση ώστε να τροποποιηθεί ριζικά ο Ο.Ε.Υ. όπως ζήτησαν.

Ας γνωρίζουν λοιπόν όλοι οι Καρπάθιοι, απανταχού της γης,  τι συμβαίνει στο Δήμο Καρπάθου και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις απαράδεκτες, αντιαυτοδιοικητικές  συμπεριφορές  που εμφανίζουν κάποιοι, οι οποίοι  θέλουν να βάλουν εμπόδια στον δρόμο της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού μας.

Ας  γνωρίζουν  λοιπόν  οι κύριοι αυτοί, ότι απλά εκτίθενται και δείχνουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, αλλά και όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι  πονάνε τον Δήμο και το Νησί μας θα προχωρήσουν ενωτικά για να προχωρήσει το Νησί μπροστά.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι άλλοι νοιάζονται για την πρόοδο του Νησιού και άλλοι για τα μικροπαραταξιακά τους συμφέροντά.

Όλοι κρινόμαστε όμως. Ας το γνωρίζουν.

Κάρπαθος, 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος