Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε όπως είναι γνωστό ανήμερα των Χριστουγέννων την Κάσο.

Ο Δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Ερωτόκριτος τον προσφώνησε στην κατάμεστη
αίθουσα εκδηλώσεων του Αγίου Σπυρίδωνα με τα παρακάτω λόγια:

Μιχάλης Ερωτόκριτος, Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου.

“Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αγαπητέ Κυριάκο Μητσοτάκη,

Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για τους κατοίκους του μικρού και ακριτικού μας νησιού η παρουσία σας σε μία ιδιαίτερη ημέρα στην μεγαλύτερη ημέρα της Χριστιανοσύνης, την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου γίνεται καθημερινά γνωστός μέσα από τις πρωτοφανείς για το διεθνές δίκαιο απαιτήσεις της γείτονος από ανατολάς χώρας  και η παρουσία σας κοντά μας εμπεριέχει έναν ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό.

Οι ακρίτες Κασιώτες δηλώνουν παρών σε αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα ώρες και πρέπει η Κυβέρνηση της οποίας ηγείστε να μας δώσει όλα τα εφόδια ώστε να συνεχίζουμε να δίνουμε δυναμικά αυτό το παρόν και να κρατάμε σαν άλλες σύγχρονες Θερμοπύλες την εθνική κυριαρχία μας σε απάντηση των παράλογων αντεκδικήσεων των γειτόνων μας. Μέλημα μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στο νησί, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να δίνουμε ζωή στη εσχατιά του Αιγαίου.

Εκφράζοντας το σύνολο των δημοτών θα σας παραθέσω επιγραμματικά τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν χειμώνα καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος αυτά εστιάζονται σε θέματα Υγείας (έλλειψη γιατρού ειδικότητας).

Τα τελευταία 3 χρόνια παρά τα ισχυρά οικονομικά κίνητρα τα οποία παρέχει ο Δήμος μας για το σκοπό αυτό.

Σε θέματα παιδείας υπάρχουν ακόμα κενά μεσούσις της σχολικής περιόδου σε ειδικότητες που έχουν άμεση σχέση με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Προτείνουμε επίσης τη λειτουργία δημόσιου ΙΕΚ σχολής καραβομαραγκών “τέχνη προς εξαφάνιση” στο νησί μας που θα προσδώσει περισσότερη ζωντάνια στην τοπική κοινωνία.

Στα θέματα συγκοινωνιών απαιτούμε με τους όμορους νησιωτικούς Δήμους τη λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ακτοπλοϊκών δρομολογίων από Ηράκλειο, Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο με άμεση ανταπόκριση από το Ηράκλειο προς Πειραιά και αντίστροφα. Ζητάμε ακόμα τη μείωση των αεροπορικών εισιτηρίων που παραμένουν απαγορευτικά για το μέσο πολίτη παρόλο που οι γραμμές είναι επιδοτούμενες(Ρόδος-Κάσος 100 ευρώ περίπου).

Στα θέματα υποδομών πρωταρχικό και κυρίαρχο έργο προς κατασκευή είναι η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου μεταξύ των οικισμών συνολικού μήκους 16 περίπου χιλιομέτρων με κλειστού τύπου άσφαλτο και αυτό επειδή το υπάρχον είναι παμπάλαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εποχούμενων.

Όσον αφορά το περιβάλλον κρίνουμε απαραίτητη τη θωράκιση του νησιού με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας επειδή στο άμεσο παρελθόν έχει πλημμυροπαθήσει αρκετές φορές.

Ακόμα σε θέματα περιβάλλοντος άπτονται και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λειτουργίας ΧΥΤΥ. Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι το νησί της Κάσου είναι σε φάση ελαχιστοποίησης μέχρι εκμηδένισης των απορριμμάτων του με τη λειτουργία μονάδας ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων και της μεταφοράς των οργανικών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της  Νότιας Ρόδου. Παράλληλα είμαστε σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τον όμορο Δήμο της Καρπάθου για την κατασκευή αιολικών πάρκων που σιγά σιγά με την λειτουργία του θα κάνει αυτοδύναμο το νησί μας σε ενέργεια.

Τέλος θα ήθελα ως Δήμαρχος αυτού του νησιού που επονομάστηκε Ηρωικός Δήμος πριν από περίπου ένα έτος να έχουμε ένα γενναίο αντίδωρο από την πλευρά της Κυβέρνησης και για τη σημαντική προσφορά του με το Ολοκαύτωμα το 1824 από τους Τουρκοαιγυπτίους. Με την ευκαιρία αυτή σας απευθύνω ανοικτή πρόσκληση να παραβρεθείτε στην επέτειο του εορτασμού του Ολοκαυτώματος στις 6 και 7 Ιουνίου.

Για το λόγο αυτό θα σας πρότεινα τη συμμετοχή και των τεσσάρων Ηρωικών Δήμων της Ελλάδος στην επιτροπή που συστάθηκε για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση του 21.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας που μας δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας.”