Ο προπονητής του Ποσειδώνα, Γιάννης Καραμηνάς, μιλάει για την ομάδα του και καταγράφει τα προβλήματα που καθιστούν υπερβολικά δύσκολη την όλη προσπάθεια

Ο Ποσειδών είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια κατάφερε με υπερπροσπάθεια να κερδίσει δύο συνεχόμενους ανόδους και να αγωνιστεί πέρυσι στην Α΄ κατηγορία της Δωδεκανήσου. Η σεζόν στην Α’, φυσικά, δεν ήταν εύκολη, και η ομάδα της Καρπάθου ξαναβρίσκεται φέτος στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας. Βέβαια, καμία σεζόν για τον Ποσειδώνα δεν είναι εύκολη. Οι δυσκολίες είναι πολλές και φυσιολογικές, αν σκεφτεί κανείς την απόσταση που χωρίζει το νησί της Καρπάθου από την Ρόδο, αλλά και από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Οι άνθρωποι του σωματείου καταβάλουν πράγματι υπερπροσπάθεια, ανέκαθεν, όμως τα τελευταία χρόνια η κρίση καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια. Και σαν να μη φτάνουν τα φυσιολογικά προβλήματα που προκύπτουν από την απόσταση με τα άλλα νησιά, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι στην Κάρπαθο που αρέσκονται να βάζουν …εμπόδια στον Ποσειδώνα να διαχειριστεί όπως θέλει τα γήπεδα προς όφελος των παιδιών και του σωματείου. Το γήπεδο στα Πηγάδια παραμένει χωμάτινο, καθώς φαίνεται ότι δεν θέλουν …όλοι στο νησί να γίνει χόρτο και να παίζουν τα παιδιά του Ποσειδώνα στη φυσική τους έδρα. Αναγκαστικά και φέτος η ομάδα θα ταξιδεύει στο Δημοτικό στάδιο για να κάνει τις προπονήσεις του και να αγωνιστεί. Αυτό σημαίνει καθημερινά 20 χιλιόμετρα απόσταση. Και φυσικά, αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα για τον Ποσειδώνα. Κάθε ταξίδι στη Ρόδο σημαίνει 2.500 ευρώ για την ερασιτεχνική ομάδα της Καρπάθου. Φυσικά, δεν υπάρχει δυνατότητα για μεταγραφές, αφού για να φέρεις κάποιον παίκτη στην Κάρπαθο θα πρέπει και να τον συντηρήσεις. Και ενώ οι παράγοντες των ομάδων της Ρόδου σκέφτονται και προβληματίζονται για το ένα ταξίδι στην Κάρπαθο, οι άνθρωποι της Καρπάθου έχουν μπροστά τους τόσα ταξίδια, όσα οι μισές αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Ας δούμε, όμως, από πρώτο …χέρι την κατάσταση στην ομάδα του Ποσειδώνα, όπως την καταγράφει ο προπονητής του σωματείου, Γιάννης Καραμηνάς…

poseidonas2

Κόουτς, πότε ξεκινάει προετοιμασία η ομάδα του Ποσειδώνα;

Επειδή είχαμε το τοπικό πρωτάθλημα, που τελείωσε στις 22 του μήνα, μόλις πριν μία εβδομάδα, θα δώσουμε στα παιδιά λίγες ημέρες να ξεκουραστούν και θα ξεκινήσουμε τις προπονήσεις την επόμενη Πέμπτη.

Έχετε κάνει μεταγραφές; Πως θα κινηθείτε φέτος;

Μεταγραφές δεν κάνουμε. Κάποιες αποχωρήσεις έχουμε. Ο ένας είναι ο Νασόπουλος, που πήγε στην Κατταβιά, καθώς έφυγε από το νησί. Ενδεχομένως να σταματήσουνε κάποια άλλα έμπειρα παιδιά.  θα προωθηθούν πιτσιρικάδες του ‘99 να πλαισιώσουν το ρόστερ. Έχουν έρθει 1-2 στρατιωτικοί στο νησί, που παίζουν ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε να μπορούν τα παιδιά να αγωνιστούν στην ομάδα και να βοηθήσουν. Αυτοί θεωρούνται μεταγραφές.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ποσειδώνα στο φετινό πρωτάθλημα;

Όσο μπορούμε πιο γρήγορα να κερδίσουμε την παραμονή μας. Αυτό θα επιδιώξουμε. Νομίζω ότι είναι το φυσιολογικό μετά τον υποβιβασμό. Υπάρχουν 3-4 παιδιά από τους παλιούς, που πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, να μας πουν αν θα συνεχίσουν. Για τη φετινή σεζόν θα προτιμούσαμε να βοηθήσουμε 2-3 παιδιά από το εφηβικό, να παίξουν και να καθιερωθούν στην ομάδα. Αν από τη δυναμικότητα φανεί ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε θα το κυνηγήσουμε. Κύριος στόχος είναι να κάνουμε μια καλή πορεία, να μείνουμε στην κατηγορία.

Με το γηπεδικό τι γίνεται; Που θα αγωνιστείτε φέτος;

Το γηπεδικό παραμένει πρόβλημα. Τα παιδιά κάνουν καθημερινά 20 χιλιόμετρα για τις προπονήσεις τους. Πάντα απ’ την αρχή του πρωταθλήματος η Κάρπαθος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πέρυσι αγωνιστήκαμε στο Απέρι, σε ιδιόκτητο γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα, όμως κάποια προβλήματα μας ανάγκασαν στο τέλος να συνεχίσουμε στο Δημοτικό Στάδιο.

Φέτος η ομάδα θα αγωνιστεί το Δημοτικό Στάδιο, εκεί θα γίνουν και οι προπονήσεις. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει συνάντηση με τους υπεύθυνους του Δήμου, για να δούμε πόσες ημέρες θα μας το παραχωρήσει για προπονήσεις.

Ποια είναι η γνώμη σου για το φετινό πρωτάθλημα;

Για το φετινό πρωτάθλημα βλέπω ότι ο όμιλος είναι δύσκολος. Υπάρχουν 3-4 ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο. Πιστεύω ότι ο Ευκλής Σορωνής θα είναι μία απ’ αυτές τις ομάδες. Έχει αξιόλογο προπονητή, τον Λάζαρο Θρουμουλόπουλο, και κάθε χρόνο διεκδικεί το πρωτάθλημα. Θα είναι μία απ’ τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν. Ο Απόλλων Καλυθιών είναι, επίσης, ιστορικό σωματείο. Η Κατταβιά είναι κι αυτή ισχυρή ομάδα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε δυνατή έδρα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σωματείο σας;

Η Κάρπαθος γενικά είναι δύσκολη ομάδα, κάθε εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα. Ένα παιδί θέλει να πάει στην Αθήνα για δέκα ημέρες. Κανένα παιδί δεν πληρώνετε από την ομάδα. Δεν μπορείς να τους απαγορεύσεις να μη φύγουν ή να μην πάνε κάπου διακοπές. Θέλουν κι αυτοί να πάνε μια βόλτα, να αλλάξουν παραστάσεις, να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Επίσης, έχουμε τα προβλήματα με τους μαθητές. Έχουμε δέκα μαθητές στην ομάδα. Στην Α΄ κατηγορία χρησιμοποιήθηκαν έξι παιδιά του ‘99.

Έχουμε, παράλληλα, και τις Ακαδημίες. Σκοπός μας είναι αυτός, να παίζουνε τα παιδιά. Αν συνδυαστεί και με καλά αποτελέσματα, και τους δοθεί η δυνατότητα να παίξουν σε καλύτερες κατηγορίες, ακόμη καλύτερα.

Είναι πολλά τα έξοδα για τις μετακινήσεις. Δεν μπορείς να φέρεις παίκτη με μεταγραφή και να τον συντηρήσεις. Δεν μπορούμε, επίσης, να φέρουμε ομάδα για φιλικό παιχνίδι. Σκεφτήκαμε να φέρουμε τον Διαγόρα, αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο χιλιάρικα. Δεν βγαίνουν αυτά τα λεφτά.

Κάθε ταξίδι για εκτός έδρας αγώνα, στοιχίζει 2.500 ευρώ. Δεκαέξι παιδιά, ο προπονητής κι ένα συνοδός. Αεροπλάνο, πούλμαν, ξενοδοχείο. Οι ομάδες της Ρόδου δεν έχουν έξοδα. Έχουν μόνο το πούλμαν.

Τα νησιά τα απομακρυσμένα έχουμε προβλήματα. Δεν έχουμε καθημερινή πρόσβαση ακτοπλοϊκώς. Αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε με το αεροπλάνο. Θα μπορούσε να υπάρχει μια οικονομική ενίσχυση. Το τουρνουά του καλοκαιριού το διοργανώνει ο Ποσειδών για να συγκεντρώσει κάποια χρήματα. Λίγα ακόμη απ’ το Δήμο, και λίγα από τους χορηγούς για να έχει η ομάδα τη δυνατότητα να συμμετέχει στο πρωτάθλημα. Ο Ποσειδών συμμετέχει ανελλιπώς από το 1981 στα πρωταθλήματα της Δωδεκανήσου. Είναι η μοναδική διέξοδος. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην Κάρπαθο, ούτε βόλεϊ, ούτε μπάσκετ. Λυπάμαι που το λέω αυτό.

Τι εύχεσαι για το φετινό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας;

Να γίνει ένα καλό πρωτάθλημα, να υπάρχουν δυνατές ομάδες και ο πρωταθλητής να κριθεί τις τελευταίες αγωνιστικές. Να μην υπάρχουν 2-3 ομάδες που θα παλεύουν για το πρωτάθλημα και οι άλλες να είναι αδιάφορες. Για μένα αυτό είναι το σημαντικό. Να κρίνεται το πρωτάθλημα στις τελευταίες αγωνιστικές. Να έχουμε καλή αγωνιστική περίοδος, χωρίς τραυματισμούς και χωρίς παρεκτροπές.

(Πηγή: Γνώμη News)