Η Πόλη Θαέθω χρονολογείται στην ύστερη αρχαιότητα (V-VΙΙ αιώνας) και καταστράφηκε από τους πειρατές γύρω στα 700 μ.Χ. Η πόλη είχε κτιστεί στο μυχό του καλού λιμανιού Μακρύς γυαλός και αποτελούσε παραλιμάνιο σταθμό της πόλεως Αρκάσεια. Παρά της σάρωση με μηχανικά μέσα σώζονται τα νεώρια της, καθώς και κατάλοιπα ιερών, εκκλησιών (παλαιοχριστιανική βασιλική) και σπιτιών, καθώς και πληθώρα κεραμικής (και ολόκληρα αγγεία) και νομίσματα. Η πόλη αναφέρεται σε παλαιούς χάρτες και περιγράφεται από ειδικούς ιστορικούς και καθηγητές πανεπιστημίου.

Στο διάστημα 2006-2014 η πόλη έγινε αντικείμενο έρευνας, χαρτογράφησης και αποτύπωσης από ερευνητική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Μελά. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης για δημοσίευση. Στο μεταξύ, μέρος αυτής έχει ήδη δημοσιευτεί στο πρόσφατο βιβλίο του διευθυντή της έρευνας «Στα ίχνη του παρελθόντος», εκδόσεις Gutenberg.

Ποιο είναι άραγε το χρέος του κράτους απέναντι στην κληρονομιά μας, όχι ασφαλώς μόνο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και της περιφέρειας, ιδιαίτερα και της νησιωτικής, όπου ανθεί ο τουρισμός που συνδέεται βέβαια με τις αρχαιότητες; Αναμφισβήτητα να προστατεύει και να αναδεικνύει τα αρχαία.

Δυστυχώς δεν συμπεριελήφθη ακόμη στη ζώνη Α ως όφειλε για να μη μπορεί κανείς να οικοδομήσει, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ανακηρυχθεί ζώνες Α περιοχές άσχετες σε βουνά και σε λαγκάδια του νησιού.

Να σημειωθεί τέλος ότι η πόλη αυτή έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ, με ΦΕΚ, και με εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου «αρχαίος οικισμός»!

Άραγε δικαιούμεθα να αφήσουμε να καταστραφεί αυτός ο υφ’ ημών ανακηρυχθείς «αρχαίος οικισμός».

Ακολουθούν σχετικά έγγραφα του ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΓΓΡΑΦΟ 1: Επίκειται καταστροφή αρχαίας πόλεως στην Κάρπαθο, με προφανή εμπλοκή της Αρχαιολογική Υπηρεσίας 

ΕΓΓΡΑΦΟ 2: Καταγγελία καθηγητή Μανώλη Μελά σχετικά με «επικείμενη καταστροφή αρχαίας πόλεως» στον Αφιάρτη Καρπάθου

ΕΓΓΡΑΦΟ 3: Αρχαία πόλις στα Κατελύματα Καρπάθου: επίκειται καταστροφή της με προφανή εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

ΕΓΓΡΑΦΟ 4: Αρχαία πόλη στα Κατελύματα Αφιάρτη Καρπάθου: επίκειται καταστροφή της με ενδεχόμενη εμπλοκή της εφορίας.