Επί τέλους, η Άνοιξη μας ήλθε αργοπορημένα με τις Απανταχού πανίσχυρες συμμετοχές ομογενών μας, παρούσες στις δημοτικές εκλογές.

Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα, για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά, μετά την πατριωτική άπνοια των τελευταίων δεκαετιών, είναι, ότι γίνονται προσωπικές, οικογενειακές, επιχειρηματικές, επιστημονικές, οικονομικές θυσίες για να υπηρετήσουν την πατρώα γη σαν δημοτικοί άρχοντες.

Βέβαια, θα φανεί από τις επόμενες ενέργειες των εκλεγμένων, αν πράγματι ενδιαφέρονται περισσότερο για την γενική συνεννόηση άρα και την αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα και «τα εθνικά της Καρπάθου» και τα στενά τοπικά θέματα των χωριών ή απλά αποβλέπουν σε ατομικά αξιώματα και συμφέροντα, οπότε θα καταγράφονται στην ιστορική συνείδηση ή και στην συνέχεια για τις επόμενες εκλογές.

ΠΗΓΑΔΙΑ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Πάντως, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα, ότι και οι τρεις έχουν κατακτήσει τα ανώτατα τρόπαια στις προσωπικές τους επιδιώξεις, τα οποία είναι ήδη γνωστά και αδιαμφισβήτητα και δεν έχουν ανάγκη να αναδειχθούν, άρα, τα κίνητρα είναι ξεκάθαρα αμιγώς πατριωτικά, γι’ αυτό καλωσορίζουμε τον νέο δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο, με κρίσιμες εμπειρίες για τα νέα του καθήκοντα από τις δύο προηγούμενες θητείες του σαν  καινοτόμος κοινοτάρχης Απερίου, έναν από τους αρκετούς μεγαλοεπιχειρηματίες, που συνεχίζουν να δοξάζουν στις δεύτερες πατρίδες τους, το απ’ αιώνων Καρπαθιακό χαρακτηριστικό του πολυμήχανου, εκπροσωπώντας και την μεγαλύτερη παροικία της Αμερικής.. έτσι θα δοκιμαστεί με την ίδια άριστη επιτυχία η συνταγή της επιχειρηματικής του δεινότητας και στα νέα του καθήκοντα ως νέου δημάρχου Καρπάθου.

Όπως, όμως γνωρίζει και ο ίδιος ο νέος δήμαρχος καλύτερα απ’ όλους αυτό εξαρτάται από τολμηρές, καινοτόμους αποφάσεις και από την ποιότητα των συνεργατών του.

Ας πούμε, λοιπόν, για έναν από τους πιο ζωτικούς τομείς για την υγειονομική περίθαλψη του νησιού μας μπορεί να βρεθεί καλύτερος από τον κ. Μανώλη Καπετανάκη (γιο του αείμνηστου, αξιαγάπητου φιλόλογου καθηγητή μας Σταμάτη), διεθνούς φήμης μεγαλογιατρό, γυναικολόγο από το Απέρι, που δίνει χαρά και ευτυχία σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια; Και επί του προκειμένου, στην πράξη, θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος πρώτος πρόεδρος του Νέου Νοσοκομείου Καρπάθου (Ν.Ν.Κ.), που με το μεγάλο του κύρος ο κ. Καπετανάκης θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την υποβόσκουσα δυνατή επιθυμία των εκατοντάδων καρπαθίων τέκνων του Ιπποκράτη να υπηρετούν στο Ν.Ν.Κ., εναλλάξ (Σ.Δ.Ι.Τ.), με τα τελειότερα επιστημονικά επιτεύγματα και μαζί με τους μόνιμους ντόπιους ήρωες γιατρούς μας θα προσδίδουν υγειονομική ασφάλεια και θα αποτρέπουν γηγενείς και επισκέπτες μας να φεύγουν εκτός με το παραμικρό, πρώτο θαύμα!

Από το καρέ των υποψηφίων δημάρχων δεν μπορούσε να λείπει κι ένας «ντόπιος», o επιστήμονας Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης, λογιστής, με πλουσιότατη εμπειρία στις δημοτικές ιεραρχίες, από τις Μενετές. Άρα, κι εδώ με τον  κ. Τσαμπουνιεράκη στην ηγεσία των υπηρεσιών του Δήμου θα αποδίδει τα μέγιστα, «για να ξανακουρδίσει την σκουριασμένη δημοτική μηχανή», γενικά σε όλα τα επίπεδα και στο ήδη παραμελημένο τοπικό επίπεδο, στα χωριά, διότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού του Δήμου η υπόθεση θα είναι χαμένη από χέρι.

Δεν πρέπει εδώ να υπονοηθεί σε καμία περίπτωση, ότι υποτιμούμε «τους ντόπιους», που με χίλιες δύο αντιξοότητες και φυλάνε Θερμοπύλες και επενδύουν και πολιτεύονται και εργάζονται πάνω στον τόπο τους, δίνοντας ζωή- σθεναρό ανάχωμα στην πληθυσμιακή κατάπτωση.

Αν, λοιπόν, με πάνω απ’ όλα τις ενωτικές πρωτοβουλίες του ίδιου του νέου Δημάρχου κ. Νισύριου, που είναι βαθύς γνώστης του τολμηρού και συνετού επιχειρείν, με το να δώσει τα χέρια και πιστεύσει ότι το δικό του Δημοτικό Administration θα αποδώσει τα μέγιστα με την συμπαράσταση και των δύο πανάξιων συνυποψήφιων του μαζί και με τους «συμμαχικούς τους συμβούλους» (ευτυχώς στην μεγάλη τους πλειονότητα είναι ικανότατοι και ευπατρίδεις), και των δημοτικών υπηρεσιών. άρα θα είναι καλύτερα για τον ίδιο, για όλους και στο βάθος της τετραετίας τα καλύτερα αποτελέσματα από ποτέ για τον τόπο.

Είμαστε σίγουροι, ότι και η ετέρα Αυτοδιοικητική Αρχή, το Επαρχείο, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία της νέας επάρχου κ. Πόπης Ι. ΝικολαΪδη, καθηγήτριας από την Αρκάσα, με πολυετή δημοτική δράση, επιτέλους επιβάλλεται να συμπλεύσουν στα πάντα με τους αδελφούς τοπικούς βραχίονες, τους Δήμους Καρπάθου και Κάσου και τα κοινοτικά τους συμβούλια, για να πετύχουν ομού με περισσότερες αλληλοεπιδράσεις τα μέγιστα και για τα δύο νησιά.. και της υψίστης ενεργοποίησης των δύο πλουσιότατων, πλην ασύνταχτων, απανταχού ομογενειών τους.

Εδώ πρέπει να εξαρθεί η μονοπρόσωπη υποψηφιότητα σε τρία χωριά στο Όθος, τις Πυλές και την Βωλάδα, που θα σηκώνουν μόνοι τους «τον σταυρό του μαρτυρίου», ένα μεγάλο εύγε.

Όπως γνωρίζουν όλοι, οι  πιο καθοριστικοί, ειδικοί παράγοντες σήμερα για τα νησιά μας ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, το αξεπέραστο ανθρώπινο δυναμικό, η Αγροτοδιατροφική-η Παραδοσιακή-η Ενεργειακή Υποδομή και όπως προαναφέρθηκε η μεταναστευτική ορμή, απαιτείται όλοι μαζί αυτοί οι απαράμιλλοι ζωτικοί τομείς να ηγούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες και marketing και μαζί με τις άτυπες επιτροπές από τα Δ.Σ. των Έλλήνων γενικά σε όλη την επικράτεια να μην προτιμούν τα δικά μας αγνά, αυθεντικά, που αναζητούν και προτιμούν περισσότερο οι ξένοι και να καταπέσουν από άκρο σε άκρο σε ΠΛΑΣΙΕ ξένων ευτελών υποπροϊόντων..

Φαντασθείτε, από την μία, τριάντα-πέντε εκατομμύρια τουρίστες και καταναλωτές και πρεσβευτές της ελληνικής διατροφής, που μπορεί να γίνει και επώνυμη διεθνώς, μεγάλης αξίας και από την άλλη στις πιο απλές καθημερινές μας ανάγκες «να μη δανειζόμαστε ακόμα και τον επιούσιο» με τα εισαγόμενα απ’ όλες τις χώρες της υφηλίου!

Τα αίτια της κατιούσας διέγνωσα  και παλαιότερα, αφότου επεδίωξα, σαν Διευθυντής της Ν.Ε.Λ.Ε. Καρπάθου-Κάσου, για πρώτη φορά να συνενώσω τις δυνάμεις κι άλλων παρεμφερών δημόσιων φορέων της Ν.Ε.Λ.Ε. με την Γενική Γραμματεία Ισότητας, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΜΜΕΧ (άριστη συνεργασία με τον τότε φιλοπρόοδο πρόεδρο του, συμπατριώτη μας με πλούσιες περγαμηνές στο ενεργητικό του, τον Γιώργο Αλεξίου Μανωλάκη)  για την ίδρυση και την παροχή υλικοτεχνικής και σεμιναριακής υποδομής (αργαλιούς-χράμια-κυλίμια, μηχανές κεντήματος, σεμέδες, κ.τ.λ., κ.τ.λ.) σε τρεις Γυναικείους Συνεταιρισμούς Παραδοσιακών Τεχνών στο Όθος, στην Κάσο και στις Μενετές. Παράλληλα με τα ανάλογα τμήματα Παραδοσιακής Οικοτεχνίας σε κάθε χωριό από παλαιούς επιμορφωτές-τριες  συνεισφέροντας με την ταπεινότητα μου στην αναβίωσή τους, για 10 χρόνια.

Κι όμως σε άλλα νησιά συμβαίνουν πράματα και θάματα: η λίστα ατελείωτη, δεν χωράνε. Στα περισσότερα νησιά, όλα αυτά δημιουργήθηκαν σε αγαστή συνεργασία Δήμων και Ιδιωτών (Σ.Δ.Ι.Τ.). Δόξα τω Θεώ, η Κάρπαθος έμαθε πολλά από τα παλιά και ιδιαίτερα να γεννά τους «πρωτομάστορες» κάθε παραλλαγής, μέσα κι έξω, και πιστεύουμε ακράδαντα, ότι απλά χρειάζεται ένα νέο, θετικό όραμα που θα εδράζεται στα παραπάνω αδιάσειστα τωρινά αλλά και του παρελθόντος επιτεύγματα-μαγιές.

Όλοι αυτοί οι έτοιμοι στο πιάτο «τζακ ποτ» περιμένουν χρόνια και ζαμάνια να αξιοποιηθούν και ειδικά τώρα από τις αξιόλογες τοπικές μας ηγεσίες. Και θα είμαστε περισσότερο υπερήφανοι για όλους αν οι νέοι προύχοντες καταφέρουν το ακατόρθωτο, να ξεπεράσουν «τις καρπάθικες αδυναμίες μας».

Εξ άλλου, την ΟΜΟΝΟΙΑ, με πρώτους διδάξαντες τους Απερίτες (αλλά για πρώτη φορά διχασμένους) με τους τρεις  ενωτικούς τους συλλόγους: «Ομόνοια Απερίου», «Ομόνοια Αμερικής» και «Ομόνοια Αττικής» με πρωτόγνωρα, άριστα αποτελέσματα σε όλες.

Άρα, τώρα πια, θα πρέπει να είναι ευκολότερο από κάθε άλλη φορά να γίνει συνειδητή πράξη πρωτοβουλίας η πολυπόθητη ΟΜΟΝΟΙΑ και σε παγκαρπαθιακό επίπεδο και κατ’ επέκταση η, από άκρον εις άκρον, Μεγάλη Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση με και για όλους τους εντός και τους εκτός και για το νησί.

Εξ άλλου και τα άλλοτε ξένα πλουσιοπάροχα ευρωπαϊκά προγράμματα έφεραν την ίδια προοπτική-σφραγίδα σαν «Πακέτα Συνοχής και Αλληλεγγύης Ντελόρ», που μετουσίασαν την Νεκρανάσταση στο νησί αλλά που δυστυχώς δεν ξανάρχονται.. άρα, πρέπει τώρα να εξευρεθούν νέοι καινοτομικοί τρόποι «ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» (μερικοί προαναφέρθηκαν), για να τα ξανακαταφέρουμε.

Έτσι με ενωμένες δυνάμεις και αξεπέραστο, πρωτότυπο έργο, θα δικαιωθούν οι αγώνες και του νέου Δημάρχου που καθορίζει τις νέες προτεραιότητες του Δήμου και όλων των υποψηφίων. παράλληλα θα δικαιωθούν οι αγώνες όλων των Καρπαθίων που τους εμπιστέφθηκαν και συνδυαστικά με τις προσωπικές τους υψηλές καταβολές οι τρεις υποψήφιοι θα καταγραφούν ως πρωταγωνιστές στις χρυσές σελίδες της ΠΑΓΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ Ιστορίας.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι εν τη σοφία τους προέτρεπαν, ότι «εν τη ενώσει η ισχύς», και εμείς οι αθεράπευτα ρομαντικοί πιστεύουμε, ότι, η διχόνοια, το διαχρονικό «κουσούρι» του Έλληνα θα βρει, επί τέλους, «τους γιατρούς 
του».

Το ευχόμαστε από καρδιάς..

ΜΑΚΗΣ ΡΗΓΑΣ-ΡΗΓΟΠΟΥΛΗΣ