Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύει την ανάγκη διάσωσης του μεγάλου πευκοδάσους στη Βορειοδυτική Κάρπαθο, που αποψιλώνεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου εντόμου, που προκαλεί ξήρανση των δέντρων.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, αναδεικνύει και το ζήτημα της ενίσχυσης με προσωπικό του Δασονομείου Καρπάθου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιστατικά παράνομης κοπής δέντρων και προμήθειας ξυλείας.

Ο Βουλευτής ζητά να υπάρξει επιστημονική έρευνα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασωθεί το πευκοδάσος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του, κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

E Ρ Ω Τ Η Σ Η 

Προς

Κύριο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των εντόμων που απειλούν το πευκοδάσος στη Βορειοδυτική Κάρπαθο και ενίσχυση του Δασονομείου Καρπάθου»

Κύριε Υπουργέ,

Το μεγάλο πευκοδάσος στη Βορειοδυτική Κάρπαθο, κοντά στα χωριά Μεσοχώρι και Λευκός, αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου και πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός εντόμου, που υποβοηθά την παραγωγή μελιού, έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα αφού προκαλεί ξήρανση δέντρων, ενώ μαζί με τα πεύκα, προσβάλλονται πλέον και οι θάμνοι.

Το πρόβλημα αυτό αποτελεί απειλή για το δάσος, αλλά και για την ευρύτερη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αφού καταγράφεται ήδη μετάδοσή του και σε άλλες δασικές εκτάσεις του νησιού.

Παρά τις εκκλήσεις του Δασονομείου δεν έχει διενεργηθεί ειδική επιστημονική έρευνα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής ούτε έχει εγκριθεί η ανάλογη χρηματοδότηση.

Η αδιαφορία της Πολιτείας δημιουργεί τις προϋποθέσεις παράνομης κοπής δέντρων και προμήθειας ξυλείας, ενώ το Δασονομείο Καρπάθου είναι υποστελεχωμένο και στερείται προϊσταμένου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και με ποιο τρόπο.
  2. Εάν προτίθεται να ενισχύσει με προσωπικό το Δασονομείο Καρπάθου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

(Πηγή: Δελτίο Τύπου Πολιτικού Γραφείου Βουλευτή Δωδεκανήσου Μ. Κονσολά)