Την Κυριακή 09 Ιουνίου 2019 κατέπλευσε στον λιμένα των Πηγαδίων Καρπάθου το πρόσφατα αποκτηθέν και πλήρως ανακατασκευασμένο Φ/Γ πλοίο PERLITE χωρητικότητας 4.500 τόνων περίπου το οποίο αποτελεί την τελευταία προσθήκη του Ομίλου Εταιρειών Γοβδελά.

Ο Όμιλος αποτελείται από δέκα ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών δημοσίων και ιδιωτικών έργων καθώς και στον κλάδο εξόρυξης ορυκτών και αδρανών υλικών.

Το νέο απόκτημα του Ομίλου Γοβδελά Φ/Γ πλοίο PERLITE χωρητικότητας 4.500 
τόνων

Η ΕΡΓΟ ΑΕ που είναι και η ναυαρχίδα του Ομίλου μας, ιδρύθηκε το 1972 από τον Πολιτικό Μηχανικό, Λεωνίδα Δ. Γοβδελά και από την αρχή επιδιώχθηκε η δημιουργία μιας εργοληπτικής επιχείρησης που να δραστηριοποιείται με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και δυναμισμό σε ένα ευρύ πεδίο του κατασκευαστικού τομέα των ιδιωτικών και Δημοσίων Έργων. Η Διοίκηση των εταιρειών σήμερα ασκείται από τους Δημήτρη Λ. Γοβδελά, οικονομολόγο BSc. Msc. και Θεόδωρο Λ. Γοβδελά πολιτικό μηχανικό BSc. Msc.

Το νέο απόκτημα του Ομίλου Γοβδελά Φ/Γ πλοίο PERLITE χωρητικότητας 4.500 
τόνων

Ο Όμιλος με τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί σε εξοπλισμό, και στην εκπαίδευση του προσωπικού του, διευρύνει τα πεδία δράσης του και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός. Τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, προβήκαμε σε συνεχή ανανέωση του εξοπλισμού των εταιρειών μας σε πλωτά μέσα και μηχανήματα, αλλά και σε χερσαία μηχανήματα έργων, έτσι ώστε η αδιάλειπτη και συνεχής παρουσία μας στον χώρο των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων να γίνει πιο ανταγωνιστική και με Ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Από την ίδρυση της ΕΡΓΟ ΑΕ και μετέπειτα, στηριζόμενοι στον πλήρη ιδιόκτητο πλωτό και χερσαίο μηχανικό εξοπλισμό μας, έχουμε ειδικευτεί στην κατασκευή Λιμενικών Έργων και Έργων Υποδομής κυρίως στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Ο χερσαίος μηχανικός εξοπλισμός του Ομίλου μας αποτελείται από σημαντικό αριθμό μηχανημάτων (εκσκαφείς, φορτηγά, αντλίες σκυροδέματος, συγκροτήματα παρασκευής σκυροδέματος κ.α.). Με το ειδικευμένο προσωπικό του, δύτες, χειριστές πλωτών γερανών, πεπειραμένους ναυτικούς κλπ, ο Όμιλος αναλαμβάνει και εκτελεί με επιτυχία μεγάλα χερσαία και θαλάσσια έργα, όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, σχολεία, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια, αγκυροβόλια, λιμάνια κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία ΕΡΓΟ ΑΕ έχει κατασκευάσει το 70% των λιμενικών έργων στο νομό Κυκλάδων και το 30% στο νομό των Δωδεκανήσων.

Το νέο απόκτημα του Ομίλου Γοβδελά Φ/Γ πλοίο PERLITE χωρητικότητας 4.500 
τόνων

Παράλληλα ιδρύθηκαν και οι δύο εξορυκτικές εταιρείες αδρανών υλικών (ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΚΕΑΣ ΑΒΕΕ) και περλίτη (ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ) στη νήσο Κέα και στη νησίδα Γυαλί αντίστοιχα με ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εξόρυξης και θράυσης των εξορυσσομένων υλικών, καθώς και ιδιόκτητες πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις χύδην φόρτωσης Φ/Γ πλοίων για την κάθε εταιρεία. Η μεν ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΚΕΑΣ ΑΒΕΕ ειδικεύεται στην εμπορία αδρανών υλικών στην Ελληνική επικράτεια και κυρίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η δε ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ δραστηριοποιούνται στην εξαγωγή προϊόντων περλίτη παγκοσμίως σε χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία), της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Ισραήλ, Ομάν) αλλά και της Αμερικής (Καναδάς).

Επιπροσθέτως ο Όμιλος επεκτάθηκε και στον τομέα του Real Estate Development αφού ίδρυσε τις εταιρείες ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕ που ειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών εξοχικών κατοικιών αποκλειστικά στο νησί της Μυκόνου σε ιδιόκτητα οικόπεδα της εταιρείας τα οποία κατασκευάζει και μεταπωλεί κυρίως σε ξένους επενδυτές, αλλά και την ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΕΣ ΒΙΛΛΕΣ ΑΕ η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στα νησιά της Πάρου και της Σαντορίνης επίσης σε ιδιόκτητα οικόπεδα της εν λόγω εταιρείας.

Πρόσφατα ιδρύθηκε και η ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΝΗΣΩΝ ΙΚΕ η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πλήρως πιστοποιημένου έτοιμου σκυροδέματος στη νήσο Κάρπαθο.

Εκδήλωση του Ομίλου στην οποία παρευρέθησαν σημαντικοί παράγοντες του νησιού μας.

Με αφορμή την άφιξη του πλοίου διοργανώθηκε εκ μέρους του Ομίλου μας μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν σημαντικοί παράγοντες του νησιού μας για να δουν από κοντά το νέο απόκτημα του Ομίλου μας και να συζητήσουμε από κοινού για το πώς το εν λόγω πλοίο θα μπορέσει να γίνει αρωγός στην προσπάθεια μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης ανάπτυξης για το νησί της Καρπάθου.

Εκδήλωση του Ομίλου στην οποία παρευρέθησαν σημαντικοί παράγοντες του νησιού μας.

Ενδεικτικά παρευρέθησαν μεταξύ άλλων:

  1. Ιωάννης Νισύριος Νέος Δήμαρχος Καρπάθου,
  2. Γεώργιος Γιαννόπουλος Πρώην Δήμαρχος Ρόδου,
  3. Εμμανουήλ Τσέρκης Αντιδήμαρχος,
  4. Εμμανουήλ Σαϊτης Αντιδήμαρχος,
  5. Ιωάννης Γεραπετρίτης Προέδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Πηγαδίων,
  6. Ιωάννης Χαλκιάς Πρόεδρος Σωματείου Λιμενεργατών Καρπάθου,
  7. Iωάννης Χαροκόπος Υποψήφιος Έπαρχος Καρπάθου,
  8. Μιχαήλ Μανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος,
  9. Ιωάννης Λυριστής Δημοτικός Σύμβουλος,
  10. Ιωάννης Χουβαρδάς Δημοτικός Σύμβουλος,
  11. Δημήτριος Τζανάκης Δημοτικός Σύμβουλος,
  12. Μαρία Χριστοδούλου Δημοτικός Σύμβουλος,
  13. Στυλιανός Γιαλούσης Αρχιτέκτων Μηχανικός,
  14. Λεωνίδας Γοβδελάς Πολιτικός Μηχανικός.

Καθώς και πλήθος κόσμου που μαζί με το πλήρωμα του Φ/Γ PERLITE και το  προσωπικό των εταιρειών ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΝΗΣΩΝ ΙΚΕ και ΑΛΦΑ ΤΡΑΝΣ ΑΕ εγκαινίασαν το νέο Φ/Γ πλοίο του Ομίλου μας.

Εκδήλωση του Ομίλου στην οποία παρευρέθησαν σημαντικοί παράγοντες του νησιού μας.

Οι τομείς στους οποίους εστιάζουμε προκειμένου να συνδράμουμε θετικά στην ορθή ανάπτυξη και στην ευσυνείδητη περιβαλλοντική ευθύνη προς το νησί της Καρπάθου και τους κατοίκους της είναι οι εξής:

Α. Μεταφορά υλικών
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος πρέπει να είναι πιστοποιημένα με τη σήμανση CE και να έχουν παραχθεί με πρότυπα τύπου ΕΝ. Κάθε παρασκευαστήριο σκυροδέματος οφείλει από το Νόμο να έχει τέτοια πιστοποιητικά και να λειτουργεί βάσει του Ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες:
• Για το τσιμέντο (με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 
197-1-2011)
• Για τα αδρανή για το σκυρόδεμα (με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου 
ΕΛΟΤ ΕΝ 12620-2002)
• Για τα πρόσθετα σκυροδέματος (με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 934-2-2001 και /Α1-2005)

Οφείλει επίσης να έχει Μελέτη Σύνθεσης Σκυροδέματος από πιστοποιημένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου για κάθε τύπο σκυροδέματος που παράγει. Ως εκ τούτου το Φ/Γ PERLITE θα μεταφέρει για λογαριασμό μας πλήρως πιστοποιημένα και ποιοτικά ελεγχόμενα υλικά τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούμε για την παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος στην εταιρεία μας.

Β. Εκφόρτωση και τοπική μεταφορά
Λόγω της εκτεταμένης τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μεριμνήσουμε σε πλήρη συνεννόηση με τις λιμενικές αρχές, την αστυνομία και την Ένωση λιμενεργατών Καρπάθου, ώστε το Φ/Γ PERLITE να εκφορτώνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με τη λιγότερη δυνατή όχληση με σεβασμό για τους κατοίκους και τα μαγαζιά που λειτουργούν μέσα στο λιμάνι των Πηγαδίων.

Χάρη στα υπερσύγχρονα ίδια μέσα εκφόρτωσης που διαθέτει το Φ/Γ PERLITE έχει τη δυνατότητα να εκφορτώσει 250 τόνους ανά ώρα που σημαίνει πως σε 14 ώρες συνεχούς λειτουργίας εκφόρτωσης μπορεί να εκφορτώσει ένα πλήρες φορτίο.

Γ. Ποιοτικός Έλεγχος
Πολλές φορές και λόγω των διαφορετικών υλικών που μεταφέρουν χύδην τα Φ/Γ πλοία στο Αιγαίο, τα υλικά που καταλήγουν στον τελικό τους προορισμό μπορεί να έχουν αναμιχθεί με υπολείμματα προηγούμενου φορτίου (contamination) εφόσον δεν έχει προηγηθεί ενδελεχής και αποτελεσματικός καθαρισμός των αμπαριών του πλοίου ανάμεσα σε δύο πλόες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη συμβατότητα των «μολυσμένων» υλικών με τα πρότυπα πιστοποίησης που είχαν φορτωθεί πριν τον απόπλου >του πλοίου στο λιμάνι φόρτωσης.

Στην περίπτωση του Φ/Γ PERLITE και επειδή αποτελεί κομμάτι του Ομίλου Εταιρειών μας δεν ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος «μόλυνσης» υλικών καθότι τηρούμε στο ακέραιο όλες τις διαδικασίες καθαρισμού των αμπαριών του πλοίου από ταξίδι σε ταξίδι και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πάντα να είμαστε σίγουροι και να εγγυηθούμε την ποιότητα των υλικών που εισάγουμε στο νησί.

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση και δηλώνουμε πάντα παρόντες για την ανάπτυξη της Καρπάθου και αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια όπου και όταν απαιτηθεί.

Με εκτίμηση
Λεωνίδας Δ. Γοβδελάς
Δημήτριος Λ. Γοβδελάς
Θεόδωρος Λ. Γοβδελάς

ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗ ΝΗΣΩΝ IKE
Έδρα Ελ. Βενιζέλου 1, 84100 Ερμούπολη Σύρος
Τηλ: 2130313910 & 2281086969 ■ Fax: 2130313910
ΑΦΜ 80095111170 ■ ΔΟΥ Σύρου
Γραφείο Διοίκησης: Αλωπεκής 20, 10675 Αθήνα
www.latodomikinisson.gr ■ E-mail: info@ latodomikinisson.gr