Με την παρουσία εκατό και πλέον Κασιωτών, άλλων Δωδεκανησίων και Ομογενών, γιόρτασε η Κασιακή Αδελφότητα την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο “Κασιώτικο Σπίτι”, που βρίσκεται στο Bronx της Νέας Υόρκης. Με ιστορικές αναφορές και λαογραφικά δρώμενα ο Σύλλογος πρόβαλλε στην Αμερική ένα τοπικό ιστορικό γεγονός με Πανελλήνιο σημασία και αντίκτυπο.

Στα χέρια αυτών των παιδιών βρίσκεται το μέλλον της παροικίας μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επίσκοπος Ευθύμιος Κονταργύρης, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλης Κασσώτης, ο πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας Νίκος Γ. Διάκος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Κώων «Ιπποκράτης» Σωκράτης Φουρτούνης με την γραμματέα Σταματίνα Φουρτούνη, η αντιπρόσωπος του Συλλόγου Λερίων και γενική γραμματέας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αδαμαντία Μαρή και η δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα» Δέσποινα Αφεντούλη.

Με την παρουσία τους τίμησαν την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Γιώργος Μαστρομανώλης καλωσορίζει και ευχαριστεί τους παρευρεθέντες.

Ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Γιώργος Μαστρομανώλης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες και κάλεσε τον Επίσκοπο Ευθύμιο, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κασίων που αγωνίστηκαν υπέρ της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στην συνέχεια η παιδική χορωδία τραγούδησε τον Εθνικό μας ύμνο και στην συνέχεια η εισηγήτρια Ευαγγελία Αράπη παρουσίασε τους παρευρεθέντας: Επίσκοπο Ευθύμιο, Μαρία Μαραγκού, Μανώλη Κασσώτη, Νίκο Διάκο και Δέσποινα Αφεντούκη, οι οποίοι έδωσαν χαιρετισμό.

Ο κύριος ομιλητής ιατρός Γιάννης Α. Αράπης.
Η εισηγήτρια Ευαγγελία Αράπη.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ιατρός Γιάννης Α. Αράπης, ο οποίος εκτός του ιστορικού του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε στην ιστορία και πολιτισμό της Κάσου. Επίσης η Σοφία Λυριστή-Φραγκούλη απάγγειλε το Ύμνο της Κάσου και μαντινάδες και παρουσίασε δημοσιεύματα και ιστορικές φωτογραφίες για την Κάσο και το Ολοκαύτωμα.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΑ, Μανώλης Κασσώτης, απευθύνει χαιρετισμό.
Η δημοσιογράφος Δέσποινα Αφεντούλη απευθύνει χαιρετισμό.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο., Νίκος Διάκος, απευθύνει χαιρετισμό.
Η πρόεδρος της Δ.Ο., Μαρία Μαραγκού, απευθύνει χαιρετισμό.
Το παιδικό χορευτικό του Συλλόγου έκλεισε την εκδήλωση.

Το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος συνεχίστηκε με Κασιώτικη παραδοσιακή μουσική και με την λύρα του Σάββα Περσελή (εγγόνου). Χόρεψε το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου το οποίο φροντίζει και επιμελείται η Ιωάννα Κυριάκου, αποτελούμενο από τους Γιώργο Περσελή, Ειρήνη Περσελή, Υπαπαντή Περσελή, Ελευθέριο Περσελή, Καλλιόπη Περσελή, Σπυριδούλα Περσελή, Ειρήνη Σοφίλλα, Μαρία Σοφίλλα, Μανώλη Ασπρά, Άννα Μαρία Φραγκούλη, Αντιγόνη Ιερομόναχου, Μιχάλη Ιερομόναχου, Βασίλη Ιερομόναχου, Ερωδία Παπαγεωργίου, Μανώλη Παπαγεωργίου, Χάρη Περσελή, Παναγιώτη Περσελή, Ζωγραφίνα Βασιλογιώργη, Σοφία Δασκαλάκη, Σταύρο Δασκαλάκη. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και ευχάριστη υπήρξε η συμμετοχή της νεολαίας στο πολιτιστικό μέρος του προγράμματος.

Μανώλης Κασσώτης