Η καταστροφή των δασών που προκαλείται από την ξήρανση των πεύκων στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τα δασικά ινστιτούτα. Επιστημονικές εξηγήσεις υπάρχουν, οι παρεμβάσεις όμως που μπορούν να γίνουν είναι εξαιρετικά δύσκολες. Στην Κάρπαθο έχουν πληγεί καίρια τα πευκοδάση  Βρόντη και Αγίας Κυριακής, και η ασθένεια επεκτείνεται με θύλακες ή σποραδικά κρούσματα σε όλη την έκταση του νησιού.

Με πρωτοβουλία του προέδρου Μιχάλη Μικρού – Μικροπανδρεμένου, η ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΠΕΡΙΟΥ απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και φιλοξένησε στο νησί τον ερευνητή Βιολόγο κ. Παναγιώτη Πετράκη, το τετραήμερο 6-10 Μαΐου. Αντίθετα με την εντύπωση που δημιούργησαν ορισμένα δημοσιεύματα, η πρωτοβουλία και η δράση επί του πεδίου έγιναν σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπάθου, ενώ ενημερώθηκαν το Επαρχείο και η  Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.

Την 8/5/2025 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δήμο Καρπάθου όπου παρέστησαν ο Δήμαρχος Μιχάλης Φελλουζής, οι Αντιδήμαρχοι Στάθης Γαρεφαλάκης και Θεοχαρούλα Δημάρχου, ο Π. Πετράκης και ο Μ. Μικρός. Παρέστη επίσης ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος του Δασονομείου Καρπάθου Γιώργος Δήμαρχος, Οι Π. Πετράκης και Γ. Δήμαρχος είχαν συναντηθεί και το 2013 κατά τη διάρκεια μιας λιγότερο καταστροφικής ασθένειας των πεύκων. Και οι δύο ανέφεραν ότι στη χώρα μας απαγορεύεται ο αεροψεκασμός σε δάση πράγμα που περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί.

Ο Π. Πετράκης ανέλυσε συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να γίνουν σε μεμονωμένα δένδρα με βιολογικά και απολύτως ασφαλή σκευάσματα ώστε να ενισχυθεί το ριζικό τους σύστημα. Μαζί με τον Μ. Μικρό περιόδευσαν σε όλα σχεδόν τα δάση του νησιού. Σχετικά πειράματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και εφόσον αποδώσουν μπορούν να επεκταθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, και να αποτελέσουν το έναυσμα για ένα κύμα εθελοντισμού και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προστασίας των δασών, σαφώς πάντα υπό την έγκριση των αρμόδιων φορέων. Ο βιολόγος-ερευνητής πήρε δείγματα από τον φλοιό και τον ξυλώδη ιστό πεύκων τα οποία θα αναλυθούν στα φυτοπαθολογικά εργαστήρια.

Ο Π. Πετράκης θα παραδώσει εμπεριστατωμένη πραγματογνωμοσύνη συνοδευόμενη από προτάσεις. Ο Δήμαρχος Μ. Φελλουζής ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία, δήλωσε ότι η υλικοτεχνική υποδομή του δήμου είναι πάντα διαθέσιμη για τέτοιου είδους δράσεις και υποσχέθηκε αξιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας σε μελλοντικά προγράμματα προστασίας των δασών.

Απέρι 14-5-2025