Με την υπ’ αριθμ. 1011/12.7.2023 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγιναν εν μέρει δεκτές οι δύο αιτήσεις αναιρέσεως που άσκησαν οι δύο κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του Δημοσίου, ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε συγκεκριμένα την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ως προς τις διατάξεις που αφορούν στην κήρυξη ενόχου και καταδίκη του πρώην τραπεζικού διευθυντή για την πράξη της υπεξαιρέσεως, σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις ότι τελέστηκε από υπάλληλο σε βάρος νομικού προσώπου και την κήρυξη ενόχου και καταδίκη του δεύτερου και πρώην συνεταίρου του για τη μερικότερη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ποσού 2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον την αναίρεσε για την επιβολή ποινής στον πρώτο για την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως, κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό καουργήματος, την επιβολή ποινής σε αμφότερους τους αναιρεσείοντες για την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί συνολικής ποινής στον πρώτο.

Κηρύσσει ένοχο τον πρώτο για την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως, κατ΄ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμπει για νέα συζήτηση κατά το υπόλοιπο αναιρούμενο μέρος.

Απορρίπτει κατά τα λοιπά τις αιτήσεις.

Στον πρώην διευθυντή είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2021 μείωσε την ποινή του στα 10 έτη κάθειρξης.

Στον πρώην συνέταιρο του, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του κατά δύο έτη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Και στους δύο κατηγορούμενους το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικό.

Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησης τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Τα ποσά των repos ύψους 5.775.080 ευρώ, ουδέποτε καταχώρησε μηχανογραφικά στα συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας με συνέπεια οι πράξεις να είναι καθ’ ολοκληρία ανυπόστατες, αλλά τα παρακράτησε με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση.