Οι πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ για δικαστικές έρευνες σχετικά με καταγγελίες για τραγικά αποτελέσματα παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων σε κάποιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο, ευλόγως μπορεί να κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην Ελληνική παιδοκαρδιοχειρουργική των γονέων παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα.

Dr ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑ ΣΑΡΡΗΣ

Όπως έχω και στο παρελθόν διατυπώσει δημόσια, αφενός τέτοιες σοβαρές καταγγελίες ασφαλώς πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές, αφετέρου, ο μόνος τρόπος εμπέδωσης της εμπιστοσύνης των γονέων στην ελληνική παιδοκαρδιοχειρουργική είναι ο έλεγχος και η αντικειμενική επιστημονική αξιολόγηση όλων ανεξαιρέτως των παιδοκαρδιοχειρουργικών κέντρων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών, και η διαφανής δημοσιοποίηση των χειρουργικών αποτελεσμάτων.

Αυτή άλλωστε ήταν ομόφωνα και η επίσημη εισήγηση της Επιτροπής Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΚεΣυ, αποτελεί δε και πάγιο διαχρονικά αίτημα των κοινωνικών φορέων – Συλλόγων Καρδιοπαθών Παιδιών Αθηνών @Η Καρδιά του Παιδιού / Child’s Heart και Θεσσαλονίκης @Παιδικές Καρδιές.

Μάλιστα η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των παιδοκαρδιοχειρουργικών κέντρων δεν θα συνιστούσε κάτι καινοφανές, αφού αποτελεί κοινή πρακτική σε προηγμένες χώρες. Π.χ., στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αποτελέσματα για τα 11 παιδοκαρδιοχειρουργικά τους κέντρα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του UK Congenital Audit (https://www.nicor.org.uk/…/06/NICOR-NCHDA_2022-FINAL.pdf).

Η Παιδοκαρδιοχειρουργική μου ομάδα εδώ και 25 χρόνια αναφέρει όλα τα χειρουργικά μας αποτελέσματα στην Βάση Παιδοκαρδιοχειρουργικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association – ECHSA – Congenital Database), και αυτά ελέγχονται τακτικά για την πληρότητα και ακρίβειά τους από ανεξάρτητους Επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Εταιρείας.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αποτελεσμάτων μας από τους Επιθεωρητές της ECHSA και για τα 4 χρόνια της εποχής COVID.

Όπως αποδεικνύεται στα έγγραφα που παρατίθενται, η χειρουργική θνητότητα στην Ευρωπαϊκή Βάση δεδομένων είναι (επί συνόλου 358,052 επεμβάσεων) 4.16%, ενώ η χειρουργική θνητότητα της ομάδας μας είναι (επί συνόλου 2,865 επεμβάσεων) 2,48%.

Μάλιστα, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψιν τον σημαντικό βαθμό δυσκολίας και περιπλοκότητας των περιστατικών μας, η θνητότητά μας παραμένει σημαντικά μικρότερη από το αναμενόμενο (3,06%). Τα αποτελέσματα μας αυτά έχουν την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας, και παραθέτω το πιστοποιητικό για τα έτη 2018-2022.

Εξ’ όσων γνωρίζω, και το @Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο συμμετέχει στην αναφορά των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων του στην Ευρωπαϊκή Bάση Δεδομένων.

Πιστεύω ότι αυτού του είδους η καταγραφή των χειρουργικών αποτελεσμάτων, η πιστοποίηση της πληρότητας και ακρίβειας τους, και η δημοσιοποίηση τους αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση όλων των παιδοκαρδιοχειρουργών προς τα παιδιά με καρδιολογικά προβλήματα και τους γονείς τους.

Μια τέτοια διαδικασία διαφανούς και αντικειμενικής αξιολόγησης (που σήμερα μπορεί να γίνεται και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, όπως έχουμε πετύχει στην ECHSA σε συνεργασία με το ΜΙΤ), προστατεύει και τον ασθενή, διασφαλίζοντας ότι η ιατρική πρακτική παραμένει τεκμηριωμένα εντός των επιστημονικά αποδεκτών ορίων, αλλά και τον ευσυνείδητο και ικανό γιατρό, ο οποίος καταβάλει κάθε προσπάθεια για την υγεία του ασθενούς του, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί στον συχνά δύσκολο αγώνα αυτόν να είναι πάντα νικητής.