Η επιλογή του 42χρονου καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος το 2012 τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Μαρί Κιουρί για την ανίχνευση του τρόπου διάδοσης της ηπατίτιδας C, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς στο πρόσωπό του οι τηλεθεατές από την πρώτη κιόλας στιγμή αναγνώρισαν τον επιστήμονα του μέλλοντος και της νέας γενιάς.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καλλίπολη του Πειραιά ο Γκίκας Μαγιορκίνης όπως έχουν πει οι δικοί του άνθρωποι υπήρξε πάντοτε άριστος μαθητής. Από παιδί αγαπούσε ιδιαίτερα τα μαθηματικά.

Πρώτη φορά σε επαφή με τον προγραμματισμό ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ο πατέρας του Νίκος Μαγιορκίνης, από την Κάσο, πλοίαρχος σε φορτηγά και δεξαμενόπλοια, του έκανε δώρο έναν υπολογιστή Atari 800 XL. Με αυτόν ο Γκίκας ξεκίνησε πειρατικά να δημιουργεί παιχνίδια σε γλώσσα Basic χόμπι που εξακολουθεί ν’ αγαπά.

Γκίκας Νικ. Μαγιορκίνης, Επ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ

Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μπήκε το 1997. Με τη δεύτερη προσπάθεια, όπως έχει πει, καθώς κάποιοι λανθασμένοι υπολογισμοί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Φυσικής και της Χημείας στην πρώτη του προσπάθεια τον απομάκρυναν από τον στόχο.

Από το δεύτερο έτος στη σχολή τον κέρδισε η έρευνα με τον καθηγητή του Δρ Άγγελο Χατζάκη, καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να δηλώνει για εκείνον: «Ο Γκίκας είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας. Το μυαλό του λειτουργεί αντικομφορμιστικά: γεννά ιδέες και δίνει λύσεις σε όσα προβλήματα του τίθενται».

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Σύμφωνα με τα υπόλοιπα βιογραφικά του στοιχεία, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (MSc) στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων (Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα Νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός», «Λαϊκό Νοσοκομείο» και «401».

Στη συνέχεια εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος “Marie Curie” και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας συγχρόνως τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υποτρόφου από το Κολέγιο St.Cross και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο.

Από το 2013 μέχρι το 2017 εργάστηκε ως άμισθος επιμελητής κλινικής ιολογίας στο Τμήμα Αναφοράς Ιών, στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) στο Colindale του Λονδίνου.

Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και υπότροφος του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine).

Έχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο βραβείο «Marie Sklodowska-Curie» στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο και για την κλινική του συνεισφορά στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων.

Είναι μέλος της ομάδας επικεφαλής (sub-domain lead) του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100.000 γονιδιωμάτων στον οργανισμού Genomics England.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής ιολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

Έχει περισσότερες των 60 δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων εργασιών στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens, καθώς και επιστολές στα Science, New England Journal of Medicine και Lancet Infectious Diseases.