Οργανώσεις όπως οι Καρπαθιακοί σύλλογοι της Αμερικής, εκτός από τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν στη πατρίδα και στην Ομογένεια, κρατούν ζωντανή την πολιτισμική μας κληρονομιά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η Ομογένεια είναι ένα μωσαϊκό: ψηφίδες του οι μετανάστες και χρώμα του η κουλτούρα νησιών και χωριών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους τοπικούς μας συλλόγους.

Εξωτερική άποψη του «Σποΐτικου Σπιτιού».
Όλα έχουν ετοιμαστεί για αρχίσει το γλέντι.

Η θετική επίδραση του τελευταίου μεταναστευτικού ρεύματος (της δεκαετίας 1965-75) στη συλλογική δραστηριότητα της Ομογένειας, εξασθένησε με την πάροδο του χρόνου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, εκατοντάδες ομογενειακοί σύλλογοι αδράνησαν και διαλύθηκαν. Μεταξύ των ελαχίστων νέων ομογενειακών συλλόγων, που ιδρύθηκαν στη νέα χιλιετία, συγκαταλέγεται ο Σύλλογος Σποϊτών Καρπάθου «Άγιος Γεώργιος» North and South Carolina.

Μικροί και μεγάλοι στο χορό.

Από την δεκαετία του 1990 άρχισε να δημιουργείται μια καινούργια Σποΐτικη παροικία στο North and South Carolina, από Σποΐτες που μετακόμισαν από τη Νέα Υόρκη, το Ohio και Texas και επιδόθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις επιχειρήσεις εστιατορίων.

Στην αρχή όπως και παλιά, τις μεγάλες γιορτές, οι Σποΐτες της περιοχής μαζεύονταν σε κάποιου συγχωριανού τους το σπίτι για να ευχηθούν και να διασκεδάσουν. Έτσι, στις 7 Ιανουαρίου 2005, αρκετοί Σποΐτες βρέθηκαν στο σπίτι του Γιάννη Μιχ. Τσαμπουνιέρη στο Lyman SC για να του ευχηθούν χρόνια πολλά. Εκείνη τη βραδιά, πάνω στο κέφι, ρίχθηκε η ιδέα δημιουργίας Σποΐτικου συλλόγου και μέσα στο χρόνο εκλέγει το πρώτο ΔΣ: πρόεδρος Γιώργος Μηνά Σισαμής, αντιπρόεδρος Γιώργος Μιχ. Τσαμπουνιέρης, Γραμματέας Άννα Ι. Τσαμπουνιέρη, ταμίας Βασίλης Διακομιχάλης και σύμβουλοι Κωνσταντίνος Ι. Διακολιός, Σοφία Κ. Βασιλαρά και Γιώργος Παπαμανώλης.

Σ’ αυτά τα παιδιά βρίσκεται το μέλλον της παροικίας.
Έτσι σιγά-σιγά μαθαίνουν και μπαίνουν στο χορό.

Ένας από τους κύριους σκοπούς του Συλλόγου είναι διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η διάδοσης της στη νέα γενιά. Αγόρασε οικόπεδο στο Wellford SC και σε σύντομο χρονικό διάστημα έκτισε το «Σποΐτικο Σπίτι». Μέσα στην παραδοσιακά διακοσμημένη ευρύχωρη αίθουσα του «Σποΐτικου Σπιτιού» γίνεται η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου, στο Thanksgiving weekend, η Βασιλόπιτα, αποκριάτικα και άλλα παραδοσιακά γλέντια. Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις λύρα παίζει ο Γιάννης Τσαμπουνιέρης και λαούτο ο αδελφός του Πολυχρόνης. Στην ίδια αίθουσα, ο Γιάννης Τσαμπουνιέρης διδάσκει Καρπάθικους χορούς, τραγούδια, λύρα και λαούτο σε τρεις δεκάδες παιδιά.

Οι τακτικοί οργανοπαίκτες Γιάννης (λύρα) και Πολυχρόνης (Λαούτο) Τσαμπουνιέρη.

Ένδειξη αυτής της προσπάθειας είναι το πρόσφατο CD του συλλόγου στο οποίο ακούς να τραγουδούν με άφθαστη Καρπάθικη προφορά παραδοσιακά τραγούδια και μαντινάδες 24 γεννήματα και θρέμματα της ξενιτιάς: Μιχάλης Ιωάν. Τσαμπουνιέρης, Σοφία Ηλ. Τσαμπουνιέρη, Βασίλης Γεωργ Χαρτοφύλακα, Βασιλεία Αρ. Παρδαλάκη, Βασίλης Μιχ. Διακομιχάλης, Βασίλης Κων. Λειβαδίτης, Άννα Ηλ. Τσαμπουνιέρη, Μαριγούλα Μην. Λιγνού, Λευτέρης Αρ. Παρδαλάκης, Βασιλεία Β. Τσαμπουνιέρη, Αναστασία Κων. Λειβαδίτη, Μαρία Γεωρ. Σισαμή, Χαζινούλα Ηλ. Λιγνού, Χαζινουλα Γεωργία Ιωαν. Τσαμπουνιέρη, Ειρήνη Β. Τσαμπουνιέρη, Μηνάς Γεωρ. Σισαμής, Γιώργος Κων. Λειβαδίτης, Σοφία Ηλ. Λιγνού, Γεωργία Μιχ. Διακομιχάλη, Μιχάλης Γεωρ. Τσαμπουνιέρης, Σοφία Γεωρ. Τσαμπουνιέρη, Βασιλεια Πολ. Τσαμπουνιέρη, Ειρήνη Πολ. Τσαμπουνιέρη, Γιώργος Μιχ. Διακομιχάλης.

Στα βήματα του πατέρα ακολουθεί και ο Μιχάλης Γιάννη Τσαμπουνιέρης.

Στο ίδιο CD παίζουν οι Γιάννης Μιχ. Τσαμπουνιέρης (λύρα), Πολυχρόνης Μιχ. Τσαμπουνιέρης (λαούτο), Μιχάλης Ιωαν. Τσαμπουνιέρης (λαούτο) με εισηγητές τους Γιώργο Μην. Σισαμή, Βασούλα Πιπέρη-Διακομιχάλη, Γιάννη Μιχ. Τσαμπουνιέρη. Τις μαντινάδες σύνταξε ο Γιώργος Μην. Σισαμής.

Μανώλης Κασσώτης.