- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Συμμετοχή Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΠΟΤ για τον Οινοτουρισμό

Η Υφυπουργός Τουρισμού ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ συμμετείχε στην 5η Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Reguengos de Monsaraz της περιφέρειας Alentejo στην Πορτογαλία, εκπροσωπώντας την χώρα σε μια σημαντική εκδήλωση για τον δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του ελληνικού οινοτουρισμού.

[1]

Προσκεκλημένη σε πάνελ με συμμετέχοντες Υπουργούς χωρών που πρωταγωνιστούν στον οινοτουρισμό (Πορτογαλία, Γαλλία, Γεωργία), η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε τα βήματα προόδου που έχει κάνει ο ελληνικός οινοτουρισμός και ανέδειξε το σχέδιο του Υπουργείου για την ενίσχυση του ελληνικού οινοτουρισμού το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες:

Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνδιάσκεψης, επισημάνθηκαν οι κύριες προκλήσεις για τον οινοτουρισμό διεθνώς: ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένων εθνικών στρατηγικών, επένδυση σε υποδομές και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση συνθηκών πανδημίας, αφήγημα (storytelling) οινοτουριστικής εμπειρίας, χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, διασφάλιση βιωσιμότητας, εξασφάλιση συνεργειών δημοσίου–ιδιωτικού τομέα, σύνδεση με όλες τις εκφάνσεις της γαστρονομίας, διεθνής ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δεδομένων και ιδεών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν και οι μεγάλες ευκαιρίες που ο οινοτουρισμός προσφέρει για τον εμπλουτισμό του εθνικού τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση διαφοροποιημένων τουριστικών κοινών υψηλής δαπάνης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Η Υφυπουργός Τουρισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ελληνικός οινοτουρισμός, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Το εξαιρετικό ελληνικό κρασί προσφέρει πλέον πέραν από την γευστική, και μία βιωματική εμπειρία, καθώς ολοένα και περισσότερα οινοποιεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό.

Στη διεθνή τάση αναζήτησης ποιοτικότερων ταξιδιωτικών εμπειριών, η Ελλάδα διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα του οινικού της κλάδου, συνδυασμένου με την απαράμιλλη ελληνική αξία της φιλοξενίας.

Τα δύο αυτά στοιχεία, βρίσκουν τη σύζευξή τους στον οινοτουρισμό, τον οποίο μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών ενισχύουμε στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου για την γαστρονομία και τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Η πρόσκληση της χώρας στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό – μεταξύ συγκεκριμένων και επιλεγμένων χωρών που βρίσκονται στην αιχμή του παγκόσμιου οινοτουρισμού – αποτελεί τιμή αλλά και έμπρακτη, διεθνή αναγνώριση της προόδου, αλλά και μελλοντικής προοπτικής του ελληνικού οινοτουριστικού κλάδου».