Συνολικά οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Άγγελος Φραγκάκης, δήμαρχος Χάλκης

Αποτελούν ένα νέο θεσμό που έχει ως στόχο την ενίσχυση της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν.

Στο πλαίσιο αυτό η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης «Κάλχιον», όπως ονομάστηκε, συστάθηκε υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης κ. Βασίλη Ρουσσάκη, με την ιδρυτική συνέλευση την Τετάρτη 19/05/2021 και αποτελεί συνεταιρισμό με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, μέσω δραστηριοποίησης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε), της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, της ορθολογικής χρήσης και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Άμεσος στόχος της ΕΝΕ.ΚΟΙ.ΧΑ μεταξύ άλλων, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα συμψηφίζεται (NetMetering) με την καταναλισκόμενη, μειώνοντας έτσι δραστικά τα καταβαλλόμενα ποσά από τον Δήμο και τους κατοίκους μέλη της  Ενεργειακής Κοινότητας του νησιού, προς τη ΔΕΗ και συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΧΑΛΚΗ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Η περιοχή μας, με τη δύναμη του ήλιου που την λούζει για πάνω από 300 μέρες το χρόνο, έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή μια τεράστια ενεργειακή πηγή, που δυστυχώς μέχρι σήμερα μένει ανεκμετάλλευτη.

Η Νέα Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης «Κάλχιον», η Πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στα Δωδεκάνησα, μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης, της «ενεργειακής δημοκρατίας» και της «πράσινης κοινωνικής πολιτικής», ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο, τα δεδομένα στην κοινωνία, την οικονομία και στο επίπεδο ζωής των ανθρώπων του τόπου μας.

Δηλώσεις Δημάρχου Χάλκης κ. Ευάγγελου Φραγκάκη για την ίδρυση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στα Δωδεκάνησα.

«Εκφράζω την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία μου για  την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας Χάλκης,  «Κάλχιον», η οποία θα έχει μοναδικό αποδέκτη την ίδια την κοινωνία, με την  στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας καθώς και την παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες μας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι, δημότες των μικρών νησιών της Ελλάδας μας αξίζουν τον σεβασμό και την καθημερινή προσπάθεια μας, στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους».