Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP PA), μετά την πραγματοποίηση των δύο συναντήσεων της Μόνιμης Επιτροπής της, στις 14 και 21 Ιουνίου.

Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Ιωάννης Μπουρνός

Η Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά στην Αττάλεια της Τουρκίας, και στην οποία μετείχε Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αναπληρωτή επικεφαλής κ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο, τον κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο και τον κ. Ιωάννη Μπουρνού, είχε θέμα «Ενισχύοντας τους μηχανισμούς συνεργασίας για το μέλλον της περιφερειακής αλληλεγγύης».

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες της υιοθέτησαν Διακήρυξη στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας και του διαλόγου στη Συνέλευση.

8η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP PA)

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Δερμεντζόπουλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα όραμα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η περιφερειακή συνεργασία μπορούν να βαδίσουν χέρι-χέρι».

Όπως είπε, «το μέλλον της SEECP PA είναι συνυφασμένο με το κοινό μας όραμα για την περιοχή και είναι σαφές ότι όταν υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση τα συνεργαζόμενα μέλη μπορούν εύκολα να αποβάλουν τυχόν βαρίδια της ιστορίας και να χτίσουν ένα κοινό, επιτυχημένο μέλλον με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Μάλιστα δεσμεύθηκε, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας, που αναλαμβάνει την Προεδρία για το επόμενο έτος, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να προωθηθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας προς όφελος όλων των μερών.

Στη Συνεργασία μετέχουν η Αθήνα (Ελλάδα), η Άγκυρα (Τουρκία), το Βελιγράδι (Σερβία), το Βουκουρέστι (Ρουμανία), το Ζάγκρεμπ (Κροατία), το Κισινάου (Μολδαβία), η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), η Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο), η Πρίστινα (Κόσσοβο)  το Σεράγεβο (Βοσνία–Ερζεγοβίνη), τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), η Σόφια (Βουλγαρία) και τα Τίρανα (Αλβανία), δηλαδή οι αναφερόμενες χώρες μέσω των πόλεων-πρωτευουσών τους.