Με  πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση που οργάνωσε η VIVERE PRO events, αφιερωμένη στην γαστρονομία ως μορφή τέχνης, ως παράγοντας υγείας αλλά και ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπου αποτελεί  σημαντικό κομμάτι της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Διατροφή και Υγεία – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας κρυμμένα στην ελληνική κουζίνα», είχε κεντρικούς ομιλητές τον Ηλία Μαμαλάκη,  γευσιγνώστη, συγγραφέα γαστρονομικών βιβλίων και  βραβευμένο σεφ, που έχει ταυτίσει το όνομα του με την αυθεντική ελληνική γαστρονομία και τον καλό του φίλο και συνεργάτη Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Τους κκ Κουρέτα και Μαμαλάκη πλαισίωσαν οι κυρίες Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Αμπελουργός, Οινοποιός, Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό, και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και Μαριτάνα  Αλακιώτου – Ανθοπούλου, Σύμβουλος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου –  Υπεύθυνη της πρωτοβουλίας «Aegean Cuisine».

Στην εκδήλωση που έγινε στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στη Ρόδο, υπό την αιγίδα του και σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων παρέστησαν ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Θανάσης Βυρίνης, η ΓΓ του Επιμελητηρίου Φαίδρα Σπανού, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» Βάνα Αγγελοπούλου Μανωλάκη, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, Σέργιος Αϊβάζης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου ΑΝΔΩ ΑΕ, Κώστας Ζήφος, ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπύρος Συρόπουλος, η Ειρήνη Γεωργουδιού που κατέκτησε το 2019 τον τίτλο της καλύτερης νεαρής σεφ στην Ευρώπη στον  Διαγωνισμό European Young Chef Award 2019 και πολύς κόσμος.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Ρένα Παυλάκη.

Ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε για την Αρχαία Ελληνική Γαστρονομία δια μέσου των χιλιετηρίδων, όπως αυτή εξελίχθηκε από τον 5ο πΧ αιώνα, για να φτάσει ως τις μέρες μας, χωρίς μεγάλες αλλαγές στη βάση της, εντυπωσιάζοντας του συμμετέχοντες με τις λεπτομερείς περιγραφές του.

Ο κ. Κουρέτας, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία για την Διαλειμματική νηστεία και τα πολλαπλά οφέλη της στον οργανισμό.

Οι κυρίες Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου και Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου έδωσαν την διάσταση της συμβολής της γαστρονομίας στην οικονομία της χώρας αλλά και στην τοπική οικονομία, μέσω της διασύνδεσής της με τον τουρισμό και μέσα από το πρόγραμμα πιστοποίησης εστιατορίων με το σήμα της “Aegean Cuisine”, μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2008, επί προεδρίας του σημερινού Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Παράλληλα, στην διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το συγγραφικό έργο των κ.κ Δημήτρη Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη και συγκεκριμένα τα βιβλία τους:

«Διαλειμματική νηστεία» των Δημήτρη Κουρέτα Νικολάου Γκουτζουρέλα, και Φώτιου Τέκου, «Αναμνήσεις ενός μαγειριστή» του Ηλία Μαμαλάκη, «Τρώμε και ομορφαίνουμε» του Δημήτρη Κουρέτα, «Η Μύρτις και η μελόπιττα – Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα με οδηγό την Μύρτιδα» του Ηλία Μαμαλάκη και «Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά – Ζώντας στην Ελλάδα της κρίσης» του Δημήτρη Κουρέτα.

Όλα τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο, ο κ. Μαμαλάκης επισκέφθηκε το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Συλλέκτης έργων Τέχνης και ο ίδιος,  εντυπωσιάστηκε από τη συλλογή της  δεύτερης μεγαλύτερης Πινακοθήκης της χώρας. Επισκέφθηκε επίσης τον παραδοσιακό «Λαδόμυλο» της οικογένειας Απόστολου Διμέλλη στα Σιάνα, όπου γνώρισε τα βραβευμένα προϊόντα της Dimellis Food, ενώ ξεναγήθηκε και στις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου όπου  ενημερώθηκε για το παραδοσιακό μελεκούνι της Ρόδου.