Την Κτηνιατρική Ομάδα της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Θεμ. Νισύριος το πρωί της Δευτέρας 02/09 στο γραφείο του, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος στειρώσεων και να ακούσει τις εμπειρίες των φοιτητών που συμμετείχαν σε αυτό.

Ο Δήμαρχος Καρπαθου Γιάννης Νισυριος με την Κτηνιατρική ομάδα της Φιλοζωικής Δράσης Καρπαθου

Ο Δήμαρχος Καρπάθου τους ευχαρίστησε  θερμά για την προσφορά τους στην Κάρπαθο και εξέφρασε την ικανοποίησή του .

Η ομάδα τον ενημέρωσε ότι παράλληλα με την εκπαίδευση παιδιών, φοιτητών και κατοίκων πραγματοποιήθηκαν 322 στειρώσεις στο νησί της Καρπάθου.

Η καμπάνια στειρώσεων προσέλκυσε το ενδιαφέρον πανεπιστημίων του εξωτερικού στις ΗΠΑ και την Αγγλία   λόγω του άψογου σχεδιασμού της, καθώς μέσω αυτού φοιτητές διαφόρων ετών είχαν την δυνατότητα όχι μόνο να βοηθήσουν τα ζώα της Καρπάθου αλλά και να μάθουν βασικές αρχές κτηνιατρικής θεωρίας και πρακτικής. Οι φοιτητές δεν πραγματοποίησαν επεμβάσεις καθότι το απαγορεύει ο ελληνικός νόμος, αλλά συνέβαλαν σε άλλες πτυχές του προγράμματος. Σημαντικό ήταν επίσης ότι πολλά παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν  επεμβάσεις και να μάθουν όλα  τα βήματα του προγράμματος αναλυτικά. Τόσο στην Όλυμπο όσο και στο Απέρι οι εθελοντές κάτοικοι των χωριών συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα. Οι κτηνίατροι και οι φοιτητές αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο να εμπλουτίσουν την εμπειρία των παιδιών!

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση της Κτηνιάτρου κας Άννας Κατωγυρίτη «Η ομάδα της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου επισκέφθηκε την Όλυμπο, το Μεσοχώρι και το Απέρι σε εγκεκριμένες αίθουσες που είχε παραχωρήσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου.  Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στειρώσεις και κλινικές εξετάσεις αδέσποτων εντός των οικισμών αυτών.

 Παράλληλα με το πρόγραμμα στειρώσεων, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κάρπαθο  και πρόγραμμα  φροντίδας ιπποειδών (μουλάρια και γαϊδούρια) στην Όλυμπο, σε συνεργασία με το Greek Animal Welfare Fund / Animal Action Hellas».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη Φιλοζωική Δράση Καρπάθου και χρηματοδοτήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό από την κτηνίατρο Κατωγυρίτη. Οι χορηγοί ξενοδοχείων και δείπνων θα αναφερθούν αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου εντός της εβδομάδας. (www. AnimalWelfareKarpathos.com)

Ονόματα εθελοντικής κτηνιατρικής ομάδας:

Φοιτητές:
Brittney Waranius
Ana Zentner
Hailey O’Mara 
Jane Alexander 
Mary Alexander 
Steven Brown 

(Τρεις φοιτήτριες της κτηνιατρικής είναι από το πανεπιστήμιο Virginia Maryland College of Veterinary Medicine (VMCVM)

Κτηνίατροι:
Άννα Κατωγυρίτη
Peter Brown