Ο Χρήστος, ο μοναδικός μαθητής του μικρότερου σχολείου της Ευρώπης, του δημοτικού σχολείου των Αρκιών, αποφοίτησε και με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς κλείνει ένας κύκλος αλλά ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για τον ίδιο.

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών Χρήστος Καμπόσος

Ο Χρήστος Καμπόσος μεγάλωσε και πλέον από την νέα σχολική χρονιά θα φοιτά στην Πατμιάδα Σχολή, το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτμου.

Ο Χρήστος είναι ο πρώτος μαθητής από τους Αρκιούς ο οποίος θα φοιτήσει στο Γυμνάσιο, καθώς κανένα από τα παιδιά του νησιού δεν έχει συνεχίσει το σχολείο, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή του στο δημοτικό.

Έτσι, για τον μικρό Χρήστο Καμπόσο η ιστορία του οποίου έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ανοίγεται πλέον ένας άλλος ορίζοντας, χάρις στην επιμονή και την αγάπη της εμβληματικής δασκάλας των Αρκιών, Μαρίας Τσιαλέρα η οποία όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από δασκάλα για τον Χρήστο, ήταν μια δεύτερη μαμά!

Το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, επιφυλάσσει ακόμα μια ευχάριστη είδηση για την δασκάλα αφού δικαιώθηκε ο αγώνας της να μην κλείσει το σχολείο… Ένας νέος μαθητής θα φοιτά από το καινούργιο σχολικό έτος στο νησί, κι έτσι η πόρτα του πιο μικρού σχολείου της Ευρώπης θα παραμείνει ανοικτή και η δασκάλα θα συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου.

Οι Αρκιοί ξαναμπήκαν στον χάρτη, μέσα από τον μοναδικό μαθητή του νησιού, Χρήστο Καμπόσο, και τον αγώνα της δασκάλας του κ. Μαρίας Τσιαλέρα, να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό και να γνωρίσει το νησί την ανάπτυξη που του αξίζει.

Η δασκάλα Μαρία Τσιαλέρα με τον μοναδικό μαθητή της Χρήστο Καμπόσο

Σε αυτό τον βράχο του Αιγαίου, τιμώντας στο ακέραιο το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, η Μαρία Τσιαλέρα, η οποία έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών «για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντα της», είναι βέβαιο πως άλλαξε την πορεία της ζωής του μικρού Χρήστου ανοίγοντάς του νέους ορίζοντες.

Με καταγωγή από την Τούμπα της Θεσσαλονίκης, αγάπησε το νησί και τους κατοίκους του, αφοσιώθηκε στον μικρό Χρήστο και πλέον έχει βάλει σκοπό να γίνει η φωνή των κατοίκων του ακριτικού νησιού.

Η ίδια, σε συνέντευξή της στη «δ», είχε δηλώσει πως «ο σκοπός να σπουδάσει ο Χρήστος είναι ιερός».

Η κ. Μ. Τσιαλέρα δήλωσε ακόμα αποφασισμένη το σχολείο των Αρκιών -όπου από το 2019 με δική της πρωτοβουλία ανήκει και οργανικά- να παραμείνει ανοικτό και να φιλοξενήσει κι άλλα παιδιά, σε πείσμα του κεντρικού κράτους που όπως λέει, έχει ξεχάσει τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού.

Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες, ο διεθνούς εμβέλειας Γερμανικός Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Deutsche Welle παρουσίασε αναλυτικό ρεπορτάζ για τον αγώνα της δασκάλας να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο αλλά και για τον μοναδικό μαθητή του νησιού, τον Χρήστο, που ονειρεύεται να γίνει δάσκαλος, και να επιστρέψει στο νησί του να διδάξει σε άλλα παιδιά, ευελπιστώντας ότι το σχολείο του θα παραμείνει ανοιχτό.

Στο νησί βρέθηκε, ο γνωστός ρεπόρτερ/κινηματογραφιστής Gunnar Köhne, ως απεσταλμένος του Διεθνούς Εμβέλειας Γερμανικού Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού ο οποίος κατέγραψε την καθημερινότητα του μικρού Χρήστου και της δασκάλας του, που τον αγάπησε σαν δικό της παιδί.

Αυτή την περίοδο στο νησί βρίσκεται συνεργείο του γαλλογερμανικού καναλιού «ARTE» το οποίο ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Χρήστου και της δασκάλας του, έπειτα από πρωτοβουλία της δασκάλας, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να παραμείνει το σχολείο ανοικτό. Το συνεργείο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων και αύριο Κυριακή αναχωρεί από το νησί.

Οι προσφορές και η στήριξη από κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι πραγματικά συγκινητική, σύμφωνα με την κ. Μαρία Τσιαλέρα, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού το οποίο αγάπησε και πασχίζει καθημερινά για να στηρίξει όχι μόνο τον μοναδικό μαθητή της αλλά και τους 35 κατοίκους του.

Η δασκάλα θα παραμείνει στη θέση της για να συνεχίσει το τεράστιο έργο της στο νησί και ο μικρός Χρήστος θα αναχωρήσει μετά το καλοκαίρι για την Πάτμο, όπου για πρώτη φορά θα καθίσει στο θρανίο και δεν θα είναι μόνος του σε ένα ολόκληρο σχολείο!