ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: “Τα κοσμήματα της Αργίνης Σαλβάγου στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης|Μια συλλογή από το Ιράν του 19ου αιώνα”.

Η Αργίνη Σαλβάγου, η αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (του γνωστού και αγαπημένου μας Τρελαντώνη) και της Πηνελόπης Δέλτα, ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα να συλλέγει κοσμήματα από το Ιράν. Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας, της οποίας υπήρξε σημαντικό μέλος, έδειξε ενδιαφέρον για την τέχνη της Ανατολής, όπως άλλωστε και τα μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία, που την ίδια περίοδο συνέλεγαν έργα τέχνης από το Ιράν, την Ινδία και την Κίνα.

Το σύνολο των έργων, το οποίο μετέπειτα δώρισε η Αργίνη στο Μουσείο, αποκαλύπτει τον χαρακτήρα της δυναστείας των Κατζάρων στο Ιράν παρουσιάζοντας τις αντικρουόμενες επιθυμίες, τις πολιτικές επιδιώξεις και τις μελλοντικές προσδοκίες τους.

Το πέρασμα από την παράδοση στον εκσυγχρονισμό και από το τοπικό στην επαφή με το άγνωστο και ευρωπαϊκό παρουσιάζονται γλαφυρά μέσα από την πλούσια εικονογραφία των πολυτελών κοσμημάτων φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα εθνικής και προσωπικής ταυτότητας.

Για να την παρακολουθήσετε την ομιλία την Παρασκευή 12 Μαρτίου και ώρα 20:00 κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

STUDIUM GENERALE 2021 – ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΑΛΒΑΓΟΥ ΑΠΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
https://rhodesinternationalcultureandheritagesociety.my.w...

* Η Γκρέτα Βασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, ενώ σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εστιάζοντας στην Ιστορία της Τέχνης, και δη στην Ισλαμική Τέχνη εκπονώντας εργασία για την κουφική καλλιγραφία.
Από το 2018 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης ως βοηθός επιμελήτριας συμμετέχοντας σε πληθώρα περιοδικών εκθέσεων μελετώντας παράλληλα την ισλαμική συλλογή.