«Η 7η Μαρτίου, κάθε χρόνο, μας θυμίζει τη μακρά Ιστορία του τόπου μας και τους αγώνες του λαού μας, να ζήσουν σε μια ελληνική και ελεύθερη γη.

Τα Δωδεκάνησα για πολλούς αιώνες, λόγω της πολύτιμης γεωστρατηγικής τους θέσης και του φυσικού τους πλούτου, αποτελούσαν το τρόπαιο κάθε κατακτητή της Μεσογείου. Από το Καστελόριζο ως το Αγαθονήσι, ο πόθος για τη λευτεριά και την ένωση με την μητέρα πατρίδα κρατιόταν ζωντανός και ενέπνεε ποιητές, αγωνιστές και όλους τους Δωδεκανήσιους:

«Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα, πάψετε Δωδεκάνησα να είστε συλλογισμένα»

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου βρίσκει την πατρίδα μας και τα νησιά μας να ταλανίζονται από το βάρος της πανδημίας και της απώλειας δικών μας ανθρώπων. Η νησιωτική κοινωνική και οικονομική ζωή έχει διαταραχθεί βίαια εδώ και ένα χρόνο, όταν για πρώτη φορά χρειάστηκε να πάρουμε αποστάσεις από τις οικογένειές μας και κληθήκαμε να διαχειριστούμε την έλευση μιας άγνωστης και απρόβλεπτης κρίσης, που άφησε βαθιά τα σημάδια της, ειδικά στα νησιά μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις ας αποτελέσουν για όλους και όλες μας ένα φάρο πίστης και ελπίδας. Ας μας θυμίσουν ότι οι καθημερινοί άνθρωποι της Δωδεκανήσου έχουν γράψει ηρωικές σελίδες μέσα στην Ιστορία, έχουν αποδείξει πως είναι να ζεις σε έναν μικρό τόπο και να δημιουργείς με αγάπη και περηφάνια, έχουν διδάξει σε όλο τον κόσμο τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και έχουν εμπνεύσει με το ήθος και τους αγώνες τους. Σύντομα θα βγούμε από τη σημερινή ζοφερή συγκυρία και τα Δωδεκάνησα πρέπει πάλι να σταθούν όρθια, με τους νησιώτες μας ενωμένους και δυνατούς.

Τα νησιά μας σήμερα φοράνε τα γιορτινά τους, θυμούνται τις ηρωικές στιγμές τους και κοιτούν το μέλλον κατάματα. Χρόνια Πολλά στις γυναίκες και στους άντρες της Δωδεκανήσου, στους ανθρώπους της θάλασσας και της ενδοχώρας των νησιών, στους διαρκείς αγωνιστές της Νησιωτικότητας, στους περήφανους κατοίκους των συνόρων της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Σε αυτούς που δεν ξεχνούν, που διεκδικούν και μάχονται, που δεν χαμηλώνουν το βλέμμα.»

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ