Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο χωριό Όλυμπος, ιστορική έδρα του ενιαίου Δήμου Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. Η Όλυμπος αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα χωριά του νησιού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών της 76ης επετείου της κήρυξης της Επανάστασης της Καρπάθου (5η Οκτωβρίου 1944).

Η είσοδος της Προέδρου της Δημοκρατίας και της ακολουθίας της στην Όλυμπο.

Την Πρόεδρο υποδέχτηκαν στην είσοδο του εμβληματικού χωριού οι τοπικές αρχές, ενώ αντιπροσωπεία μαθητών με τοπικές ενδυμασίες και επικεφαλής την ελληνική σημαία πρόσφερε διά της μαθήτριας Άννας Ν. Κανάκη μιαν ανθοδέσμη με εντυπωσιακά λουλούδια στην επίσημη επισκέπτρια. Ολυμπίτικα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγουδιστές καλωσόρισαν την κ. Σακελλαροπούλου και ακούστηκαν αυτοσχέδιες μαντινάδες σχετικές με την περίσταση, όπως:

“Προέδρε της πατρίδας μας και του Ελληνισμού μας
τιμή ειν’ αυτός ο ερχομός κι εμάς και του χωριού μας”
(Γιάννης Μιχ. Αντιμησιάρης)

“Τιμάτε τη, την Όλυμπο, κι εμάς τους Ολυμπίτες,
το πιο ψηλό αξίωμα, της χώρας μας, κρατείτε.”
(Βασίλης Ιωάν. Μιχαλής)

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλίας Παπαηλίας προσφωνεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Πλατύ, προσφώνησε την κ. Πρόεδρο ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Ηλίας Βασ. Παπαηλίας ο οποίος της χάρισε εκ μέρους της Κοινότητας Ολύμπου (με την οικονομική αρωγή του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου – Π.ΟΡ.Ο.Κ.) πίνακα του Ολυμπίτη καλλιτέχνη Γιάννη Β. Χατζηβασίλη με θέμα το “Ολυμπίτικο γλέντι”, τοποθετημένο σε χειροποίητη κορνίζα του παραδοσιακού τοπικού ξυλουργού Βασίλη Ε. Παπαβασίλη, που αποτελούσε αναφορά στην εγγραφή του “Ολυμπίτικου γλεντιού” στον Ελληνικό Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κ. Σακελλαροπούλου αντιφώνησε ενώπιον των συγκεντρωμένων κατοίκων της Ολύμπου και του Διαφανιού με βαρυσήμαντα λεγόμενα για την Όλυμπο και τους Ολυμπίτες, τονίζοντας ότι αποτελούσε “όνειρο ζωής” για την ίδια να επισκεφτεί τον ξεχωριστό αυτό τόπο. Ακολούθως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στον παλαιότατο καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου όπου αναπέμφθηκε δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη παν. Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλλά και τον εφημέριο του ιερού ναού αιδ. παπά-Γιάννη Διακογεωργίου.

Οι επίσημοι παρακολουθούν με προσοχή την προσφώνηση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου.

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το Μουσείο Χατζηβασίλη όπου της δωρήθηκε πίνακας με το πορτρέτο της ζωγραφισμένο από τον Γιάννη Χατζηβασίλη το οποίο δέχτηκε με πολλή συγκίνηση.

Νωρίτερα η κ. Πρόεδρος είχε επισκεφτεί, καθοδόν για το κέντρο του χωριού, το παραδοσιακό Ολυμπίτικο σπίτι της Φούλας Βασιλαράκη – Χατζηπαπά και το παραδοσιακό υποδηματοποιείο του Γιάννη Γ. Πρεάρη, όπου της χαρίστηκε ένα ζευγάρι παραδοσιακά στιβάνια εκ μέρους του Δημάρχου Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριου.

Ο Πρόεδρος της Ολύμπου δίνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ζωγραφικό πίνακα “Ολυμπίτικο γλέντι” του Γιάννη Χατζηβασίλη.

Κλείνοντας την επίσκεψή της η κ. Πρόεδρος συνάντησε στην πανοραμική πλατεία της Αγίας Τριάδας, στη δυτική πλευρά του χωριού, τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου καθώς και του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου, παρόντων των δασκάλων και των καθηγητών τους, και αφού συνομίλησε μαζί τους, τους χάρισε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και ιδιαίτερα δώρα σε κάθε μαθητή. Ως αντιχάρισμα οι μικροί μαθητές έδωσαν στην πρώτη πολίτη της χώρας ένα ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει τους μύλους της Γιτσιλλέας.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδεψαν στην επίσκεψή της, ο εκπρόσωπος του σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλλάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μ. Κόνσολας, η Έπαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κ. Π. Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ι. Νισύριος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μανωλάκης, Λυριστής και Τσέρκης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Ο πίνακας “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ” του Γιάννη Χατζηβασίλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της παρουσίας των Υπουργών κ.κ. Γεραπετρίτη και Κόνσολα στην Όλυμπο, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Παπαηλίας τους παρέδωσε ιδιοχείρως υπόμνημα με τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τους κατοίκους του.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επίσκεψής της η κ. Σακελλαροπούλου αναχώρησε με την συνοδεία της για το γειτονικό Μεσοχώρι, όπου επρόκειτο να παρατεθεί γεύμα προς τιμήν της εκ μέρους του Δήμου Καρπάθου.

Η κ. Σακελλαροπούλου στην καθεδρική εκκλησία της Ολύμπου.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια:

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το laptop το οποίο δώρησε στο Γυμνάσιο Ολύμπου καθώς και για τα δώρα τα οποία πρόσφερε σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο για το δώρο ενός ζευγαριού παραδοσιακών Ολυμπίτικων στιβανιών το οποίο πρόσφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο του Π.ΟΡ.Ο.Κ. κ. Αντώνη Κωστάκη.

Τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες κ.κ. Ιωάννη Μιχ. Αντιμισιάρη, Νίκο Κων. Νταή και Βασίλειο Ιωάν. Μιχαλή.

Την κα Σοφία Μ. Χατζηπαπά , την κα Ειρήνη Χατζηπαπά – Τσαμπανάκη, την διδα Σοφία Β. Τσαμπανάκη, την διδα Άννα Γ. Χατζηπαπά, την κα Μαρία Ι. Αντιμησιάρη, την κα Μαρία Β. Χαλκιά, την κα Φούλα Γ. Χατζηπαπά, την κα. Μαρίνα Λεντάκη, την κα Μαρία Λεντάκη, την κα Καλλιόπη Σακέλλη- Χατζηπαπά,την κα Μαριά Διαμαντή – Χατζηπαπά τον κ. Γιάννη Χατζηβασίλη, το Γυμνάσιο Ολύμπου για τις προσφορές και για τα δώρα τους.

Επίσης θερμές ευχαριστίες ανήκουν στους κ.κ. Βασίλη Τσαμπανάκη, Γιάννη Λεντάκη, Μανώλη Κελεπέση, Νίκο Χατζηπαπά και Μανώλη Παπαηλία.

Το πορτραίτο της Προέδρου της Δημοκρατίας ζωγραφισμένο από τον Γιάννη Χατζηβασίλη.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
κ. ΗΛΙΑ ΒΑΣ. ΠΑΠΑΗΛΙΑ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΞΟΧΟΤΑΤΗ κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Όλυμπος Καρπάθου,
Σάββατο, 3/10/2020 

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

 Η Κοινότητα Ολύμπου σας καλωσορίζει γεμάτη περηφάνια στην έδρα της που αποτελεί ταυτόχρονα και την ιστορική έδρα του ενιαίου Δήμου Καρπάθου, όντας επισήμως ανακηρυγμένη, από δεκαετίας και πλέον, “Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου”. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τόπο αυτό έχουν ως σήμερα επισκεφτεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, τρεις προκάτοχοί σας, Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, και τρεις Έλληνες Πρωθυπουργοί.

Στη γεωγραφική θέση που την έταξε η ιστορική της μοίρα, η Όλυμπος της Καρπάθου αποτέλεσε διαχρονικά και αποτελεί ως σήμερα προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού απέναντι σε κάθε εθνική απειλή.

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή παρουσία σας στο νησί μας, που συμπίπτει με την εβδομηκοστή έκτη επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου, ως μια σοβαρή κίνηση της Ανώτατης Πολιτειακής Αρχής της χώρας μας στην κατεύθυνση της ηθικής στήριξης των ακριτών δημοτών μας.

Στο θέμα αυτό σας διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι οι κάτοικοι της Ολύμπου αντιμετώπισαν με υψηλό πατριωτικό φρόνημα όλους τους τελευταίους μήνες, κάτω από τη φωτισμένη Προεδρία σας, μαζί και με τους άλλους Δωδεκανήσιους τις ιταμές προκλήσεις των σφετεριστών Τούρκων “γειτόνων” μας. Και την ίδια στάση θα τηρήσουν, εάν χρειαστεί, και στο μέλλον.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή προσφώνησή μου προς το πρόσωπό σας επιτρέψτε μου, κ. Πρόεδρε, να σας χαρίσω εκ μέρους όλων των Ολυμπιτών ένα πίνακα του συμπατριώτη μας καλλιτέχνη Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη με θέμα το “Ολυμπίτικο γλέντι” που αποτελεί μια πανεθνική μοναδικότητα της Ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, το οποίο έχει ήδη εντάξει το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ελληνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχουμε δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εγγραφή του και στον Παγκόσμιο Κατάλογο Στοιχείων Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Εξοχοτάτη κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καλώς Ήλθατε στην Όλυμπο της Καρπάθου.

Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Χατζηβασίλη.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Προς τον Εξοχότατο
Υπουργό Επικρατείας
κ. Γιώργο Γεραπετρίτη
Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15
106 74 ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα

Εξοχότατε κ. Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στην Κοινότητά μας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κάρπαθο, αποφασίσαμε να σας καταθέσουμε το παρόν υπόμνημα με το οποίο σας ενημερώνουμε για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Γνωρίζοντας την αυξημένη επιρροή σας στη λειτουργία και στις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προσβλέπουμε στη συνδρομή σας στον αγώνα για την επίτευξη της λύσης τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου.

Η κ. Σακελλαροπούλου με τους μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων της Ολύμπου.

 1. Αποκατάσταση της πλήρους Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Ολύμπου στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου σχεδίου “Κλεισθένης” για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η ως τώρα εμπειρία μας έδειξε ότι το σχετικό μοντέλο διοίκησης φαλκιδεύει κάθε προοπτική συνετής διοίκησης και οικονομικής ανάπτυξης ακριτικών και δύσκολων τόπων όπως ο δικός μας.
 2. Άμεση χάραξη γραμμής αιγιαλού οικισμού Διαφανίου Καρπάθου (υπάρχει ώριμη μελέτη).
 3. Επέκταση λιμένα Διαφανίου Καρπάθου (υπάρχει ώριμη μελέτη).
 4. Κατασκευή “μαρίνας” στη λιμενική εγκατάσταση Διαφανίου καθώς και μικρής λιμενικής εγκατάστασης στον όρμο Παλάτια της Σαρίας για την ασφαλή από – επιβίβαση των αυξανόμενων επισκεπτών του νησιού (υπάρχει ώριμη μελέτη).
 5. Κατασκευή Αρχαιολογικού Πάρκου στην περιοχή της Βρουκούντας και της νήσου Σαρίας.
 6. Άμεση προώθηση της χωροθέτησης του υπό δημιουργίαν Υδατοδρομίου Καρπάθου στην περιοχή του λιμένα Διαφανίου, αρχής γενομένης με την επίσκεψη στο αμέσως προσεχές διάστημα της Αρμόδιας Επιτροπής των Τεχνικών που θα μελετήσει τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής. Κρίνουμε επιβεβλημένη την υλοποίηση της λύσης αυτής τόσο για λόγους ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης του νησιού της Καρπάθου όσο και για λόγους ιστορικής δικαίωσης των Ολυμπιτών που πρώτοι αυτοί μίλησαν και αγωνίστηκαν με την Αυτοδιοίκητη και την εν συνεχεία Τοπική Κοινότητά τους εδώ και 15 χρόνια για τη δημιουργία Υδατοδρομίου στο Βορρά του νησιού. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Υδατοδρόμιο θα αποτελέσει μιαν υποδομή αληθινής ανάπτυξης και ελπίδας για τον συγκοινωνιακά απομονωμένο τόπο μας.
 7. Κατασκευή Εγκαταστάσεων Compact Βιολογικής Επεξεργασίας των λημμάτων των αποχετευτικών δικτύων Διαφανίου και Ολύμπου ώστε να αντιμετωπιστούν σε μόνιμη βάση τα τρομερά προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκαν από τον ελλειπή ως τώρα σχεδιασμό της διαχείρισής τους και αφορούν και τα δυο χωριά μας.
 8. Έναρξη των εργασιών αναδιαμόρφωσης του Κοινοτικού Μεγάρου Ολύμπου Καρπάθου στη βάση των προτεινόμενων από τα ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία λύσεων με την αξιοποίηση του ήδη δεσμευμένου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το σκοπό αυτό κονδυλίου του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.
 9. α. Κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης των περιφερειακών δρόμων Ολύμπου και Διαφανίου οι οποίοι εξυπηρετούν πρωτίστως τα σχολεία της περιοχής μας με συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της σημερινής εποχής.
  β. Ολοκλήρωση της διάνοιξης της χωμάτινης αμαξιτής οδού  Αυλώνας – Τριστόμου.
  γ. Κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης των χωμάτινων αμαξιτών δρόμων προς τις παραλίες:  i. της Βανάντας, ii. του Απόκαπου (Παπά – Μηνά) και iii. του Φίλιους (Αγίου Μηνά) με στόχο την ασφαλή πρόσβαση σ’ αυτές τόσο των εντόπιων, όσο και των επισκεπτών του τόπου μας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ηλίας Βασ. Παπαηλίας

Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου
του Δήμου Καρπάθου