ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ

Κάσος 27η Noεμβρίου 2017

ΠΡΟΣ :
1. ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
2. ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΠΡΟΚΟΠΗ
3. ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΚΑΜΕΝΟ ΠΑΝΟ
4. ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, κ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
5. ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΝΑΥΤΗΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
6. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. ΒΟΥΤΣΗ ΝΙΚΟ

ΚΟΙΝ/ΙΣΗ :
1. ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
α. Ν.Δ. κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟ
β. Κ.Κ.Ε κ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
γ. ΠΑΣΟΚ κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΦΗ
δ. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ
ε. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κ. ΛΕΒΕΝΤΗ
ζ. ΒΟΥΛΕΥΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ & ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ : S.O.S. ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΣΟΣ, ΑΙΤΗΜΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ & ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΑΥΤΩΝ.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Κατ’ αρχήν Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε διότι μπορέσατε να πείσετε τους κ.κ. εκπροσώπους των δανειστών τής χώρας για την αναγκαιότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας για το απερχόμενο 2017.

Εκτιμούμε βαθύτατα τίς εν λόγω προσπάθειές σας, και δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων η νησιωτικότητά μας δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, επανερχόμεθα προκειμένου να σας υπενθυμίσουμε ότι επιβάλλεται παράλληλα με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζετε παραλλήλως να συνεχίσετε εκ νέου τίς πιέσεις σας προκειμένου να αντιληφθούν οι δανειστές μας ότι τα νησιά μας υποφέρουν από τίς ποικιλόμορφες ιδιαιτερότητες τους, συγκριτικά με την υπόλοιπο Ελλάδα, και ως εκ τούτου αντί η Κεντρική Διοίκηση να μας δίδει κίνητρα προκειμένου να μπορέσει να συγκρατηθεί και παραμείνει ό ελάχιστός πληθυσμός των νησιών μας σ΄αυτά, σήμερα έρχεται με πλήθος αντικινήτρων με αποτέλεσμα να εξαναγκαζόμαστε σε εγκατάλειψη αυτών κατά οικογένειες με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα νησιά μας, όσο και για εμάς.

Το ερώτημα είναι μήπως έχετε πωλήσει και τα νησιά μας και αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος εκκένωσής τους; Εάν όχι τότε πράξετε το αυτονόητο, προκειμένου να διατηρήσουν τούς ελάχιστούς απομείναντας κατοίκους τους τα νησιά μας επιβάλετέ αφενός να ζητήσετε επιτακτικά την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α σ΄ αυτά, και αφετέρου να δώσετε κίνητρα σε όλη την νησιωτική Ελλάδα εάν πράγματι σας ενδιαφέρει η διατήρηση της Ελληνικότητας τους, και φυσικά η αύξηση των πληθυσμών τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ τα νησιά μας έχουν πάρα πολύ σημαντική ιστορία, και βεβαίως έχουν συμβάλει έμπρακτα και ποικιλόμορφα στην μητέρα Ελλάδα η όποια όμως επανειλημμένα μας απογοήτευσε, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στην σύγχρονο ιστορία μας, αρκεί να σας υπενθυμίσουμε ότι κατά την επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ο Εθνικός Τηλεοπτικός Σταθμός τής Ε.Ρ.Τ. ούτε καν επιγραμματικά δεν αναφέρθηκε στο γεγονός του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ, αυτή είναι η αποστολή τους; το θεωρείτε αυτό εύλογο; όπως επίσης θεωρείτε εύλογο η σημερινή ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ να υπογράφει και να ψηφίζει άνευ όρων το ξεπούλημα τής χώρας, πολύ περισσότερο τής νησιωτικής χώρας στους τοκογλύφους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ όταν οι υπαίτιοι όλων αυτών δενών που επί 10ετιας περίπου μέχρι σήμερα βιώνει ό Ελληνικός λαός, αυτοί οι << κύριοι >> να παραμένουν άσπιλοι και αμόλυντοι στο απυρόβλητο, και το χειρότερο απ΄όλα έχουν και άποψη, αντί του να είναι σήμερα κρεμασμένοι στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ για εσχάτη προδοσία, μέχρι πότε νομίζετε ότι θα αντέχει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ αυτή την προδοσία; Τα όρια όλων μας έχουν εξαντληθεί και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν εκραγεί ο Έλληνας, πολύ δύσκολα ελέγχει την οργή του και οι εξελίξεις θα είναι ποικιλόμορφα καταστροφικές τόσο για την χώρα όσο και για το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Kάσος. Φωτό: Ζωή Μανωλάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ υποχρέωσης και καθήκον σας είναι να αναστρέψετε άμεσα αυτό το αρνητικό κλίμα, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ είναι λαός υπερήφανος και δεν μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο αυτήν την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ υποτέλεια που στόχο έχει να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε τίς προγονικές μας εστίες, τα νησιά μας που με αυτοθυσία οι πρόγονοι μας μας παρέδωσαν ελεύθερα, και σήμερα φθάσαμε στο σημείο Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, με τίς υποχωρήσεις και παραλήψεις τις να μας αναγκάζει να τα εγκαταλείψουμε αμαχητί στους ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ δανειστές μας, και τούτο διότι:

Η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προβλέπεται στο άρθρο 120 της οδηγίας 2005/112/εκ του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τό κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας που αναφέρει ότι:

<< Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ και στα νησιά ΘΑΣΟΣ, ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟ, χαμηλότερους συντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα.>>

Η πρόβλεψη της Ε.Ε. για τον καθορισμό μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο για την ανακούφιση τών νησιωτικών περιοχών, που είναι ευάλωτες, επιπλέον σε οικονομικούς, συγκοινωνιακούς, κοινωνικούς παράγοντες, συγκριτικά με την χερσαία Ελλάδα, καί βεβαίως αυτό ισχύει και σέ άλλες νησιωτικές περιοχές τής Ε.Ε.

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά, στο αυξημένο κόστος ζωής των κατοίκων των νησιών, (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων, πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών, αύξηση κόστους υγειονομικής περιθάλψεως, μειωμένα εισοδήματα, λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργείας των επιχειρήσεων μας ( 11/2 και στην καλύτερη περίπτωση 2 μηνών ετησίως), αδυναμία ανταγωνιστικότητος συγκριτικά τόσο με τα Οργανωμένα τουριστικά νησιά, όσο και με την υπόλοιπο Ελλάδα, και πλήθος άλλων μειονεκτημάτων μας τα οποία γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, εξ και ο λόγος όπου κρίνουμε ότι δεν απαιτείται η αναλυτική αναφορά τους.

Με ποια λογική λοιπόν τολμάτε να μας εξισώνετε με την υπόλοιπο Ελλάδα, έχουμε μήπως τα ιδια εισοδήματα, τα ίδια έξοδα μετακίνησής, το ίδιο καταναλωτικό κοινό, τον ίδιο χρόνο εκμετάλλευσης κ.λπ. κ.λπ. επιτέλους μέχρι που θα φθάσει ο Παραλογισμός τού Οικονομικού σας επιτελείου; ποιος είναι ο απώτερος στόχος όλων αυτών που ψήφισαν αυτό το Νομοσχέδιο; Γιατί δεν έρχονται αυτοί οι Κύριοι να ζήσουν στα νησιά μας εφ’ όσον μας θεωρούν ότι είμεθα ΜΥΚΟΝΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΡΟΔΟΣ, ΚΡΗΤΗ, ΚΩΣ, – προνομιούχοι κ.λπ. κ.λπ. Σας Επαναλαμβάνουμε λοιπόν το ερώτημα μήπως υπάρχει σχέδιο παράδοσης των νησιών μας στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ, χρησιμοποιώντας έτσι έμμεσους τρόπους εκκένωσης των νησιών μας μία ώρα αρχίτερα και χωρίς ευθύνες?

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε τής Ελληνικής Δημοκρατίας, την 17η Ιουλίου τρέχοντος έτους είχαμε την χαρά να σας υποδεχθούμε στο νησί μας στην εορτή τής Οσιομάρτυράς και προστάτιδος μας Αγ. Μαρίνης, είχατε λοιπόν την ευκαιρία να ζήσετε προσωπική αντίληψη τόσο των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, αλλά και να έρθετε σε επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό του νησιού, έχετε λοιπόν αποκομίσει κατά την σύντομο παραμονή σας στο νησί ότι η οικονομική επιφάνεια του κόσμου επιτρέπει αυτή την ληστρική αύξηση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στο νησί μας από το 13% στο 24%; εάν όχι τότε σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΑ τόσο με τον κ. Πρωθυπουργό, όσο και με τα αρμόδια όργανα των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ της Ελλάδος προκειμένου να τούς μεταφέρετε την πραγματικότητα, και φυσικά το αίτημα μας για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. εις αεί.

Κύριε Πρόεδρε το νησί μας ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ από τούς ολίγους απομείναντας κατοίκους κατά οικογένειες, και αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ όχι από αυτούς που φεύγουν, αλλά από αυτούς που δημιούργησαν αυτές τίς συνθήκες να εξωθούν τον κόσμο σε εγκατάλειψη των νησιών μας.

Αναρωτώμεθα ποια είναι η θέσης του Υπουργού ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΚΑΜΕΝΟΥ ο οποίος έχει επισκεφθεί την ΚΑΣΟ επανειλημμένως και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις Συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Τί έγιναν κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ που μας λέγατε, πως κρίνετε ότι πρέπει να αντιδράσουμε;

Είναι ποτέ δυνατόν να μας ζητάτε συνεχώς ΦΟΡΟΥΣ, ΦΟΡΟΥΣ και ταυτόχρονά

Να μας απομονώνετε; Συγκοινωνιακή απομόνωση για ένα νησί σημαίνει καταδίκη σε ΜΑΡΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ – ΘΑΝΑΤΟΣ.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ζητάμε:

1. ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α στα νησιά μας κάτω των 2000 κατοίκων.

2. Αύξηση των Αεροπορικών δρομολογίων σε 4 εβδομαδιαίως κατά την Χειμερινή & 7 την θερινή περίοδο.

3. Τροποποίηση και ΑΛΛΑΓΗ του αερολιμένος αναχώρησης του αεροσκάφους αντί να ξεκινά από ΡΟΔΟ να ξεκινά από ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΑΣΟ – ΚΑΡΠΑΘΟ – ΡΟΔΟ- ΚΑΡΠΑΘΟ – ΚΑΣΟ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ. και τούτο διότι εκτός του ότι αυτομάτως τα νησιά μας συνδέονται αεροπορικώς με ένα επιπλέον πάρα πολύ σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, αυτομάτως επιλύουμε το πρόβλημα των ανταποκρίσεων, την θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας, αλλά κυρίως επιλύεται το υγειονομικό πρόβλημα διότι θα έχουμε πρόσβαση τόσο στο Πανεπιστημιακό ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, όσο και στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο, γεγονός που θα μας ανακουφίσει ποικιλόμορφα.

4. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΟΥ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ σε: ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΗΛΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟ – ΚΑΡΠΑΘΟ – ΔΙΑΦΑΝΗ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟ και επιστροφή με τίς ίδιες προσεγγίσεις. Καθ’ όλη την διάρκεια των Χειμερινών δρομολογίων του F/B PREVELIS. Προκειμένου να έχουμε δύο φορές την εβδομάδα σύνδεση με την ΚΡΗΤΗ, τον δεύτερο σημαντικό κόμβο τροφοδοσίας των νησιών μας. Διότι ποιος είναι αυτός ο οποίος θα έλθει στην ΚΑΣΟ το Σάββατο προκειμένου να μας τροφοδοτήσει και θα παραμείνει μέχρι την επόμενη Κυριακή για την επιστροφή του στη ΚΡΗΤΗ; Είναι η δεν είναι παραλογισμός των κ.κ. ΥΕΝΑΠ & ΣΑΣ ; γιατί κωφεύουν στα επανειλημμένα αιτήματα μας:

5. Επέκταση του Ακτοπλοϊκού δρομολογίου τής BLUE STAR πού σήμερα εκτελείται εκάστην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΡΟΔΟ – ΚΑΡΠΑΘΟ και για ΚΑΣΟ – ΡΟΔΟ.

6. Χορήγηση φορολογικών κινήτρων προκειμένου να ανακοπή το σημερινό κύμα εγκατάλειψης τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι δραματικά για τα νησιά μας, και κατ’ επέκταση τής κυριαρχηκότητος τής χώρας μας.

Με την ελπίδα ότι θα εισακουστούν οι εκκλήσεις μας για άμεση εφαρμογή των ανωτέρω δίκαιων αιτημάτων μας προτού είναι πάρα πολύ αργά, διότι εν εναντία περιπτώσει να είσαστε σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα καλέσουμε τόσο εσάς, όσο και τον κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑΣ σέ πανηγυρική τελετή προκειμένου να θέσετε και δια χειρός σας την ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ ΕΚΓΑΤΑΛΕΙΨΗΣ Της ΚΑΣΟΥ τής ΜΗΤΕΡΑΣ μας και ιδιαιτέρας μας ΠΑΤΡΙΔΟΣ παραδίδοντάς σας τα κλειδιά τόσο των μικρών οικογενειακών μας επιχειρήσεων, των οικιών μας, αλλά και τους κεκοιμημένους προγόνους μας που με πόνο ψυχής θα εγκαταλείψουμε προκειμένου να αναζητήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τίς μετέπειτα γενναίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν είμεθα νούμερα όπως θέλουν να μας παρου-σιάζουν Οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ τής ΕΛΛΑΔΟΣ είμεθα ανθρώπινες οντότητες με φιλότιμο και αξιοπρέπεια την οποίαν σεις καθημερινώς μας καταρρακώνετε, το Δικαίωμα αυτό δεν σας το έδωσε κανένας Έλληνας και έχετε ηθική υποχρέωση και καθήκον να προστατεύσετε τον Ελληνικό Λαό, σ’ αυτό άλλωστε έχετε ορκιστεί όλοι σας κάτι το οποίο δυστυχώς δεν εφαρμόζετε, αλλά αντιθέτως καθημερινώς παραβιάζετε το ΣΥΤΝΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ μετατρέποντας το σε ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ. Εάν σας λείπουν χρήματα δώστε πρώτοι εσείς, ( Το σύνολο των υψηλόμισθων μελών του κοινοβουλίου και λοιπού ευρύτερου δημόσιου τομέα) το καλό παράδειγμα μειώνοντας τόσο το μισθό σας όσο και φοροελαφρύνσεις σας και θα διαπιστώσετε ότι με αυτή σας την κίνηση θα υπερκαλύψετε τα όποια ελλείματα σας. Και μην ξεχνάτε την λαϊκή παροιμία λέει ο φαγωμένος δεν ενδιαφέρετε για τον πεινασμένο η μήπως διαφωνείτε;

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και εν αναμονή,

Μετά τιμής

Έπονται 85 υπογραφές αλλά λόγω προσωπικών δεδομένων δεν σας αποστέλλονται. Θα ευρίσκονται δε στην διάθεσίν σας όταν και όποτε αυτό κριθή αναγκαίο.