Τo Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε την προμήθεια ικανού αριθμού rapid test αντιγόνου από την Περιφέρεια και διάθεσή τους στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Ιατρεία και τα Αγροτικά Ιατρεία στα νησιά, με σκοπό τη διενέργεια δωρεάν ελέγχων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για την πιο εύκολη και οικονομική πρόσβαση των επισκεπτών των νησιών.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από εισήγηση της κ. Αναστασίας Γαμπιεράκη, Ανεξάρτητης Περιφερειακής Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται για τον τουρισμό οι επισκέπτες των νησιών μας, πριν από την επιστροφή τους οφείλουν να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR Test).

Κατόπιν αυτής της υποχρέωσης ο επισκέπτης σε Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή αναγκάζεται να ταξιδέψει 72 ώρες πριν από την αναχώρηση του σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο σε Κω, Ρόδο ή Αθήνα με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ημερών των διακοπών του και την αύξηση του συνολικού κόστους του ταξιδιού του».