Την Κάρπαθο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τον πρώτο εγχώριο προορισμό που επισκέπτεται με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, η πρόωρη προκήρυξη των εθνικών εκλογών είχε «προλάβει» το προγραμματισμένο, τότε, ταξίδι του και έτσι θέλησε η πρώτη επίσημη επίσκεψή του εντός της χώρας να είναι στο ακριτικό νησί το οποίο χαρακτήρισε ζηλευτό τόπο φιλοξενίας για κάθε πολίτη.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος ανακηρύσσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε επίτιμο δημότη της Καρπάθου.
Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάρπαθο
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος – Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης-Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την επίσκεψη στο Δημαρχείο και τις επαφές με τους φορείς, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σάββατο την πόλη της Καρπάθου και να συνομιλήσει με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Όπως σημείωσε, «τα ακριτικά μας νησιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων μας, αλλά και ως πρεσβευτές φιλίας με τους γείτονες», ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικής χώρας.

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-Καλλιρρόη Γεωργίου-Μανωλάκη, εκδότις της εφ. “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ”-Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

Νωρίτερα, στις 09.00 το πρωί, συνεδρίασε παρουσία του Πρωθυπουργού το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρπάθου και αποφάσισε την ανακήρυξη του κ. Μητσοτάκη σε επίτιμο δημότη του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε «για την εξαιρετική τιμή» τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε: «Θέλω και από εδώ, από την Κάρπαθο, να σας μεταφέρω τη δέσμευσή μου, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, να βρίσκομαι συνέχεια στην Ελληνική περιφέρεια. Το έπραξα ανελλιπώς τα 3,5 χρόνια που ήμουν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και ο λόγος που θα συνεχίσω αυτό το πρόγραμμα των εντατικών επισκέψεων στην περιφέρεια, είναι ότι δεν θέλω ποτέ να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να βρίσκομαι εντός του Μεγάρου Μαξίμου αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Πηγάδια Καρπάθου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Πηγάδια Καρπάθου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνοντας τα σκαλιά της Παναγίας των Μενετών με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Β. Γεραπετρίτη, από τις Μενετές Καρπάθου.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται στις σημερινές συναντήσεις του στο νησί από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Τουρισμού Mάνο Κόνσολα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στις επαφές με τους φορείς του νησιού που ακολούθησαν, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η πρώτη του προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Καρπάθου η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2014. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο το έργο παραλαμβάνεται και η διαδικασία εξοπλισμού και στελέχωσής του θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες. «Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Πολλές φορές αυτές οι λύσεις δεν έχουν έντονο ιδεολογικό χρώμα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το να λειτουργήσει το νοσοκομείο σας το συντομότερο δυνατόν -όχι απλά να κάνουμε εγκαίνια σε ένα κτίριο κουφάρι, αλλά να λειτουργήσει με γιατρούς και νοσηλευτές- δεν αποτελεί ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική».

Ο Πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με αγάπη από τους κατοίκους των Μενετών.
Ο Πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με αγάπη από τους κατοίκους των Μενετών.
Μάνος Δήμαρχος: Η μάνα που με γέννησε και σ’ αγκαλιάζει τώρα… θέλει μια αξιοπρεπή ζωή σ’ αυτή την έρμη χώρα !!!

«Δεν πρόκειται να έρθουμε εδώ να κάνουμε εγκαίνια του νοσοκομείου αν το νοσοκομείο δεν είναι πλήρως στελεχωμένο» δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι όλες οι ακριτικές περιοχές μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα, και ειδικά ως προς την Κάρπαθο μέσω της αύξησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων που τη συνδέουν με τη Ρόδο, την Αθήνα και την Κρήτη. Όσον αφορά την καθημερινότητα στο νησί, εστίασε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος του Σχοινιά ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και στην επανένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου μετατροπής του σημερινού ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο Σπόα Καρπάθου.
Το πιο αληθινό καλωσόρισμα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για να ξεκλειδώσουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού προέχει η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων των υποδομών όπως το λιμάνι αλλά και η ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κάρπαθο να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων στο Αρδάνι και στο κέντρο της Καρπάθου.

Ο πρωθυπουργός σε ωραίες συναντήσεις στην Όλυμπο Καρπάθου.
Και …φουμιστό στην Όλυμπο.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τους κατοίκους της Ολύμπου.
Μαρέβα Μητσοτάκη-Κυριάκος Μητσοτάκης-Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στα χωριά του νησιού άρχισε το ίδιο το απόγευμα από τις Μενετές, συνεχίστηκε στο Σπόα και ολοκληρώθηκε στην Όλυμπο με μαντινάδες και παραδοσιακούς χορούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση των κατοίκων στα Σπόα και την Όλυμπο της Καρπάθου να χορέψει μαζί τους.

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Όλυμπο Καρπάθου.